Most, hogy végre beköszöntött a tavasz, lakásunkból is szívesebben mozdulunk ki, hogy magunkba szívjuk a napsugarakat. Kettőt se kell pislognunk és a nyár is hamar elérkezik, vele együtt pedig a hűsítő italok és koktélok időszaka. Ha szeretnél valami különlegeset kipróbálni, itt az alkalom: most megmutatjuk, hogyan csinálj egyszerűen mézszirupot, amivel élvezet lesz megbolondítani a házi készítésű koktélokat. Recept.
Habár a legalapvetőbb édesítő hozzávalónk a cukor, sok vita kering akörül, hogy milyen más, egészségesebb alternatívákat tudunk használni ételeinkben és italainkban. A méz pedig az egyik legjobb választás, hiszen sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a cukor.
Ez is érdekelhet! Otthon is könnyen elkészítheted a zöld teás mochit, az egyik legnépszerűbb japán édességet
A méz elsősorban vízből és kétféle cukorból, fruktózból és glükózból áll, de kis mennyiségben tartalmaz enzimeket, aminosavakat, B-vitaminokat, C-vitamint és antioxidánsokat is. Utóbbiak gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, ami bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat.
Ezzel szemben a cukor cukorrépából vagy cukornádból származik, de nem tartalmaz vitaminokat vagy tápanyagokat. Így, ha egészségünkre is oda akarunk figyelni, mindenképpen érdemes a mézes opciót választanunk. Most egy különleges formáját, a mézszirupot mutatjuk be, amely remek koktélédesítő lehet a tavaszi és nyári napokra.
A mézszirupot körülbelül egyenlő arányú méz és forró víz összekeverésével készíthetjük el. Bár a sűrű, nyúlós állagú méz önmagában is keverhető az italokba, hűtéskor, például jéggel teli koktélládában megszilárdul, így nehezebben keverhető össze más összetevőkkel. Ha viszont forró vízzel keverjük, akkor szirup állagúvá oldódik, ezt pedig már bármilyen italban könnyedén elkeverhetjük.
Ezt is készítsd el! Gyümölcsös koktél a hétvégére: zöld almás martini
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Food and Wine írása szerint fontos megjegyezni, hogy bár a recept alapján a tűzhelyen kell forró vizet készíteni, használhatunk vízforralót is. A mézet hőálló edényben keverjük, majd a szirupot jól záródó fedelű edényben vagy üvegben tároljuk a hűtőszekrényben, akár három hétig is.
Összetevők:
- 170 g méz
- 120 g víz
Forraljuk fel a vizet egy kis lábasban magas hőfokon, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a mézet, és habverővel keverjük fel, amíg feloldódik, kb. 30 másodpercig. Használat előtt hagyjuk teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, kb. 1 órán át.