A vegán diéta nagyon rosszat tehet az egészségünknek − állítja egy szakértő

A vegán diéta nagyon rosszat tehet az egészségünknek − állítja egy szakértő

A vegán étrend az évek során egyre népszerűbbé vált, különösen az egészségük javítására törekvő emberek körében. De valóban annyira jó a szervezetünk számára, mint sugallják?


Egyre több bizonyíték van rá, hogy a növényi alapú étrend (beleértve a vegán étrendet is) számos előnnyel járhat az egészségre nézve, a testsúly és a koleszterinszint csökkenése mellett a szívbetegségek kockázatának csökkenésével is összefüggésbe hozható.

Vannak azonban olyanok, akik a vegán étrendet a végletekig fokozzák, és kizárólag nyers, főzés nélkül fogyasztható növényi ételeket választanak. Egyesek kizárják azokat az élelmiszereket is, amelyeket természetes formájukból megváltoztattak vagy feldolgoztak (például a zab- vagy mandulatejet). Szerintük a főzés hatására az összetevők elveszítik a fontos tápanyagokat és enzimeket. A nyers növényi élelmiszerek javítják az energiaszintet, megelőzik a betegségeket és javítják az általános egészségi állapotot. A kutatások azonban azt sugallják, hogy a nyers vegán étrend több kárt okozhat, mint hasznot. Utánajártunk, miért.

Ez is érdekelhet: 4 ok, amiért érdemes húsmentes napokat tartani

​1. Fontos tápanyagokról maradhatsz le

A kutatások azt sugallják, hogy egyes nyers élelmiszerek egészségesebbek lehetnek, mint a főtt ételek. A főzés hatására például a kelbimbó és a vöröskáposzta akár 22 százalékot is veszít tiamintartalmából. Ez a B1-vitamin egyik formája, amely egészségesen tartja az idegrendszert.

Bár egyes zöldségek a főzés során veszítenek tápanyagtartalmukból, másoknak nő ez a szintje. Ennek oka, hogy egyes tápanyagok a zöldségek sejtfalában kötődnek meg, melyeket a főzés lebont, így a tápanyagok könnyebben felszívódnak a szervezetben.

Ha például a spenótot megfőzzük, a szervezet könnyebben fel tudja szívni a benne lévő kalciumot. Kutatások azt is megállapították, hogy míg a paradicsom főzése csökkenti a C-vitamin-tartalmát, addig a likopintartalmát több mint 50 százalékkal növeli, mely összefügg többek között a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával.

A spárga, a gomba, a sárgarépa, a brokkoli, a kelkáposzta és a karfiol szintén tápanyagdúsabbak főzve. A főtt zöldségek több antioxidánssal látják el a szervezetet, melyek képesek felvenni a harcot a szabad gyököknek nevezett káros molekulák egy típusa ellen. Egyes zöldségek (köztük a spárga, a gomba, a spenót, a paradicsom és a brokkoli) főzve nagyobb mennyiségben tartalmaz béta-karotint (amelyet a szervezet A-vitaminná alakít), luteint és likopint, mint nyersen.

Ha tovább olvasnál: 10 étel, amiben több a fehérje, mint egy tojásban

2. Vitamin- és ásványi anyaghiány

egy t\u00e1l sal\u00e1ta tele magokkal, z\u00f6lds\u00e9gekkel, tofuval

Fotó: Shutterstock

A nyers vegán étrendből valószínűleg sok fontos vitamin és ásványi anyag hiányzik − nevezetesen a B12- és D-vitamin, a szelén, a cink, a vas és kétféle omega-3 zsírsav. Ennek az az oka, hogy sok olyan élelmiszer, amely nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat, állatokból származik − például húsból és tojásból. Ezek a vitaminok mind kulcsszerepet játszanak az agy- és idegsejtek felépítésében, fejlődésében és termelésében, emellett támogatják az egészséges immunrendszert.

Egy szigorú nyers diétát követő embereken végzett tanulmány szerint a résztvevők 38 százalékának B12-vitamin-hiánya volt. A B12-vitamin hiánya számos problémával jár, többek között sárgasággal, szájfekélyekkel, látásproblémákkal, depresszióval és egyéb hangulati változásokkal. Ugyanez a tanulmány azt is megállapította, hogy a szigorú, nyers vegán étrend a B12-hiány miatt megemelte a homocisztein (a B12-vitamin által lebontott aminosav) szintjét. A megnövekedett homociszteinszint potenciálisan növelheti a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kockázatát.

​3. Az időszakok elvesztéséhez vezethet

Ha nem megfelelően tervezzük meg, a nyers vegán étrend akaratlanul is fogyáshoz vezethet, ha nem fogyasztunk annyi kalóriát, amennyire a szervezetünknek szüksége van a működéshez. Kutatók megállapították, hogy a 45 év alatti nők 30 százalékánál, akik több mint három éven át követték a nyerskonyhai étrendet, részleges vagy teljes amenorrea (a menstruáció elmaradása) alakult ki, ami valószínűleg a fogyás miatt következett be.

Az amenorrhoea számos problémát okozhat, többek között meddőséget, valamint csökkent csont ásványi sűrűséget és csontritkulást.

Bár a növényi alapú étrend követése számos előnnyel járhat az egészségre nézve, a nyers vegán étrend nagyobb kockázatokkal is járhat, ha nem követjük gondosan. Ezért fontos, hogy gondosan megtervezd, hogy az egészséghez szükséges minden tápanyagot megfelelő mennyiségben bevidd a a szervezetedbe.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk