futó nő az erdőben
Fotó: Shutterstock

​Ezzel az egyszerű ötlettel könnyebb lesz a súlyodat kezelni

A fogyás az egyik legnépszerűbb újévi fogadalom, mégis legtöbbünknek nehézséget okoz a megvalósítása.


Van azonban egy stratégia, amely jobban működik, ha a testsúlyunk kezeléséről van szó: a „kis változtatások megközelítés". Ennek az az alapja, hogy hosszú távon kifizetődőbb, ha kicsiben kezdjük. A nagy változásokat ugyanis nehéz lehet fenntartani, mert nagyfokú motivációt igényelnek, az pedig természetes módon emelkedik és csökken.

Ez is érdekelhet: Stagnál a súlyod? 4 szakértői tipp, hogy mit tehetsz ellene

Ez a testsúlycsökkentő stratégia azt javasolja, hogy csökkentsük az elfogyasztott kalóriákat vagy növeljék az elégetett kalóriák mennyiségét mindössze 100-200 kalóriával naponta. Ha ezt perspektívába helyezzük, ez azt jelentheti, hogy egy-két csokis keksszel kevesebbet eszünk, vagy naponta 10-20 percet sétálunk.

Ezek a kis változtatások könnyebben beilleszthetők a mindennapokba, és nem igényelnek a szokásos rutinon kívül több időt és erőfeszítést. Rugalmasabb is ez a megközelítés, mivel többféle módon is csökkenthetjük az elfogyasztott kalóriákat vagy növelhetjük az elégetett kalóriák számát.

Ha tovább olvasnál: A hirtelen fogyás 6 negatív következménye

egy n\u0151 m\u00e9rleget tart a kez\u00e9ben

Fotó: Shutterstock

A kutatások pedig azt mutatják, hogy ha az egészségről van szó, a megszokott szokásokon való apró változtatások hatékonyabbak. A kis változtatások során kisebb valószínűséggel vallunk kudarcot is, ami segíthet motiválni minket, hogy idővel nagyobb változtatásokat hajtsunk végre.

​Hogy csináld?

A legjobb, ha saját magadnak tervezed meg a kis változtatásokat, melyek nagyobb valószínűséggel fognak illeszkedni a mindennapi életedbe, és idővel könnyebben fenntarthatóak. De ez nehezen megy, íme néhány példa:

  • Sétálj és beszélgess! Akár egy telefonbeszélgetés a kollégákkal, akár egy baráti beszélgetés, ha 20-30 perc plusz sétát iktatsz be, akár 100 kalóriát is elégethetsz.
  • Tarts szünetet: használd ki a tévéreklámok idejét arra, hogy néhány felülést, fekvőtámaszt vagy guggolást végezz. Egy egyórás műsor alatt három reklámszünettel akár 100 kalóriát is elégethetsz.
  • Kerüld a kiegészítőket: bár szeretjük az olyan dolgokat, mint a sajt, a vaj, a majonéz és a ketchup a jobb íz érdekében, ezek általában több kalóriát tartalmaznak. Például 30 gramm sajt 100 kalóriát tartalmaz, míg 30 gramm majonéz közel 200 kalóriát. Az adagok korlátozása vagy teljes elhagyása hosszú távon nagy különbséget jelenthet.
  • Kávézz feketén: az olyan forró italok, mint a tejeskávé, a kapucsínó és a forró csokoládé kalóriadúsabbak, mint gondolnád. Ezek elhagyásával körülbelül 100-200 kalóriával csökkentheted a kalóriabevitelt.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk