folyadékbevitel
Számos életmódbeli tényező alakíthatja a testsúlyunkat. Ilyen például a megfelelő folyadékbevitel is, ami amúgy is rengeteg egészségügyi előnnyel jár. De ha a hidratáltság kedvezően hat a súlyunkra, vajon a dehidratáltság miatt könnyeben kerül ránk súlyfelesleg? Egyáltalán van bármi összefüggés a vízfogyasztás és a testsúly között?

Az EatingWell cikke nézett körbe a különböző tanulmányok között, hogy kiderüljön, hogyan befolyásolja a folyadékbevitel az egészséges testsúly fenntartását.

Megfelelő hidratáció és testsúly 

A vízháztartás többféleképpen is szerepet játszhat abban, hogy szervezetünk hogyan kezeli a testsúlyunkat.

Az első tényezőt nem nehéz megérteni: amikor megfelelő a hidratáltságunk, nem érezzük szomjasnak magunkat. Egyeseknél a szomjúságérzet kiválthatja az evés utáni vágyát, függetlenül attól, hogy az ember valóban éhes-e– ez az állapot pedig megnehezítheti testünk éhség- és jóllakottságjelzések követését.

Tudományos bizonyítékok is utalnak arra, hogy a fokozott vízfogyasztás bizonyos népességcsoportoknál csökkentett ételfogyasztással, és így alacsonyabb általános kalóriabevitellel jár.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a víz helyettesíti az étkezést, de a folyadékpótlás segíthet abban, hogy tudatosabban és a testünk valós igényei szerint étkezzünk.

A második tényező már kicsit tudományosabb térben mozog: több jel is utal arra, hogy a megnövekedett vízfogyasztás elősegíti az úgynevezett termogenezist, ami egy hőtermelési folyamat, aminek köszönhetően több kalóriát égethetünk el –ez pedig idővel súlycsökkenést eredményez.

Végül, léteznek olyan bizonyítékok is, amelyek arra utalnak, hogy kapcsolat van a hidratáltsági állapot és a szervezet zsírbontó képessége – más néven lipolízis – között. Úgy tűnik, hogy a megfelelő hidratáltság elősegíti a zsírbontás természetes folyamatát, míg a dehidratáltság éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Ez is érdekelhet: A vízfogyasztás tévhitei: mi dehidratál, és mi nem?

Van összefüggés a súlygyarapodás és a folyadékbevitel között? 

Ugyan az étkezési szokások nagyban befolyásolják a testsúlyt, fontos kiemelni, hogy más tényezők, például a genetika, az életmód és az esetleges alapbetegségek is befolyásolhatják a szervezet fogyóképességét.

Bizonyos esetekben a megfelelő folyadékbevitel lehet az egyik olyan táplálkozási cél, amely segíthet a súlygyarapodás elleni küzdelemben.

Unsplash/engin akyurt

Ugyan megfigyelési tanulmányokból, de vannak olyan bizonyítékok, amelyek azt mutatják, hogy azok, akik több vizet isznak, sikeresebben fogynak – ráadásul ez még inkább igaz, ha a kalóriadús italokat vízzel helyettesítik.

Olvasd el ezt is! Túl sok só, túl kevés víz: meglepő okok az elhízás mögött

Az Annals of Family Medicine című szaklapban 2016-ban megjelent, több mint 9000 alanyból álló reprezentatív mintán végzett vizsgálat eredményei szerint a nem megfelelően hidratált felnőtteknél magasabb volt a testtömegindex (BMI) és nagyobb volt arányban voltak elhízottak közöttük, szemben a hidratált felnőttekkel.

Azt azonban kár lenne tagadni, hogy a hidratáltság az egészségünk több aspektusában is pozitív szerepet játszik: ilyen például a hőmérséklet-szabályozás, az egészséges szívműködés vagy a jó állapotban lévő ízületek. Lényegében a megfelelő folyadékbevitelnek csekély hátránya van – persze vannak olyan esetek, amikor érdemes korlátozni, például vesebetegség esetén.

Összességében: az orvosi szakirodalom alapján a megfelelő hidratáció fenntartása segíthet elkerülni a súlygyarapodást, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a legtöbb tanulmány inkább megfigyelési jellegű volt, ezért jelenleg nincs megkérdőjelezhetetlen, közös álláspont a témával kapcsolatban. A megfelelő folyadékbevitel viszont garantáltan javítja majd az életminőségünket.


A figyelmetekbe ajánljuk