vizet iszik egy nő üvegpohárból

Új kutatás látott napvilágot a sóról, ami dehidratációhoz hasonló állapotot okoz, és ezzel elősegíti a sült krumpliban lévő keményítő fruktózzá alakítását. De ez mit is jelent pontosan?


A tudományos tanulmányok hemzsegnek a figyelmeztetésektől, hogy a cukor, a szénhidrátok, a telített zsírok és a mozgáshiány − tehát a nyugati életmód és étrend − hogyan járulnak hozzá az elhízáshoz, a kapcsolódó betegségekről nem is beszélve, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a krónikus vesebetegség. Az egészségügyi állapotok tanulmányozásában azonban viszonylag kevés szó esik a folyadékhiányról és a túlzott sófogyasztásról. Ezt bontjuk most ki a Bigthink cikkének segítségével.

​Egy sivatagi homokpatkány tanulságai

A közelmúltban végzett vizsgálatok szerint a sivatagi homokpatkány azért vágyik az üvegfű sós nedvére, mert az segít a viszonylag kevés szénhidrátot fruktózzá alakítani. Így akkor is túlél, amikor kevés az élelem és az édesvíz: a fruktóz aktivál egy „túlélési kapcsolót", ami elraktározza a zsírt és a szénhidrátokat. Ezért ha fogságba esik, gyorsan elhízik. Sok amerikai viselkedik úgy, mint egy fogságban tartott sivatagi homokpatkány: folyamatosan aktiválja a túlélési kapcsolót.

​A fruktóz és a táplálkozás

gy\u00fcm\u00f6lcs\u00f6k \u00e9s vizet enged\u0151 k\u00e9z

Fotó: Bluewater Sweden / unsplash

A fruktóz egy egyszerű cukor, ami kulcsszerepet játszik ennek a túlélési kapcsolónak az aktiválásában. A kis mennyiségben − például gyümölcsökből bejuttatva − nem jelent problémát. A legtöbben azonban asztali cukorból és magas fruktóztartalmú kukoricaszirupból jutnak fruktózhoz. Ezek arra ösztönzik az embereket, hogy még többet egyenek, ami súlygyarapodáshoz és prediabéteszhez vezet.

A fruktóz glükózból készül, így termelése megnő, amikor a vércukorszint magas. A sok rizs, gabonapehely, burgonya és fehér kenyér mind olyan szénhidrátok, melyek gyorsan juttatják a glükózt a vérbe. A kiszáradás is serkenti fruktóztermelést, ami szintén a zsírtermelést hajtja.

​A zsír vizet biztosít

A zsírnak két fő funkciója van. Az első jól ismert: a kalóriák elraktározása egy későbbi időpontra, amikor nem áll rendelkezésre táplálék. A másik, kevésbé ismert funkciója a vízellátás: amikor a zsír lebomlik, vizet termel a szervezetben. A keletkező mennyiség jelentős, és nagyjából megegyezik az elégetett zsír mennyiségével.

​Kevesebb sült krumpli

s\u00fclt krumpli megs\u00f3z\u00e1sa

Fotó: Emmy Smith / unsplash

A dehidratáció − ami a sós ételek fogyasztása után következik be − elhízáshoz hozzájáruló szerepét nem szabad alábecsülnünk. Mind a kiszáradás, mind a sófogyasztás fruktóz- és zsírtermeléshez vezet, ezért a sós sült krumpli különösen hizlal: elősegíti a sült krumpliban lévő keményítő fruktózzá alakulását.

Az elhízott embereknek általában magas a vazopresszin szintje, ez a hormon segít a veséknek a vizelet mennyiségének szabályozásához vizet tartani. A legújabb tanulmányok szerint azonban a vazopresszin a zsírtermelést is serkenti. Ha kiszáradás vagy éhezés veszélyeztet, akkor ez a hormon túlélési előnyt nyújt, de amikor ez nem áll fenn, súlygyarapodást, zsírfelhalmozódást okozhat.

Több víz ivása

Ezek szerint a több víz fogyasztása segíthet a fogyásban?

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a legtöbben túl kevés vizet iszunk, és a vízfogyasztás növelése segíthet a fogyásban. A szakemberek szerint napi nyolc nagy pohár víz bevitele az ideális, annál többre nincs szükség. Ez a két egyszerű intézkedés − a több víz fogyasztása és a sóbevitel csökkentése − olcsó, könnyű és egészséges stratégia, amivel megelőzhetjük vagy kezelhetjük az elhízást.


A figyelmetekbe ajánljuk