Ezért igyunk vizet: a kiszáradás 6 kellemetlen tünete

Ezért igyunk vizet: a kiszáradás 6 kellemetlen tünete

Több szokatlan következménye is lehet, ha elfelejtünk elegendő vizet inni.

Kiszáradáskor nem csak vizet veszítünk, hanem sót és a káliumot is. Ezek viszont nélkülözhetetlenek a test működőképességéhez. Ezért is érdemes odafigyelni, hogy mennyi folyadékot viszünk be be a szervezetünkbe.

Az extrém kiszáradt állapot – a WHO (Egészségügyi Világszervezet) meghatározása szerint – azt jelenti, ha valaki a testtömegének több mint 10 százalékát folyadékban elveszíti.

Ez az állapot végzetes szövődményekhez vezethet, így sürgősségi ellátást igényel. Erre azonban csak ritkán kerül sor. Ha elveszítjük a testtömegünk 3-4 százalékát, azt meg sem érezzük; ellenben 5-6 százaléknál már jelentkeznek az enyhe kiszáradás alábbi tünetei.

A Vince gyűjtötte össze, mik azok.

Rossz lehelet

Unsplash/Maria Lysenko

A nyál antibakteriális hatású, de a kiszáradás megakadályozhatja, hogy a szervezet elegendő nyálat termeljen. Ha nem termel elegendő nyálat, a baktériumok elszaporodhatnak a szájban, ennek egyik mellékhatása a pedig a rossz lehelet.

A száraz vagy kipirosodott bőr

Unsplash/Nsey Benajah

A dehidratáltság szakaszaiban a bőr is kiszáradhat, sőt, ki is pirulhat. Sok víz és türelem: némi időbe telik, amíg a bőr visszanyeri a normális, egészséges megjelenését.

Izomgörcsök

Unsplash/Louis Hansel

Ha a szervezet sok folyadékot veszít, akkor nem tudja megfelelően lehűteni magát. Ez úgynevezett hőbetegséghez vezethet. Ennek egyik tünete, amire figyelni kell, az izomgörcs. Ez főleg edzés közben fordulhat elő, különösen meleg időben.De hűvösben is lehetséges a kiszáradás, ha nem iszunk elegendő folyadékot edzés közben.

Láz és hidegrázás

Unsplash/Winel Sutanto

A hőségbetegség egyéb tünetei közé tartozik a láz és a hidegrázás. Minél magasabb a láz, annál súlyosabb lehet a dehidratáció. Ilyenkor fontos lehűteni magunkat, és orvoshoz fordulni.

Étvágy

Unsplash/Icons8 Team

Ha dehidratáltak vagyunk, megnőhet az édességek iránti vágy is. Elegendő víz nélkül a szervezet nehezen tudja lebontani a glikogént, hogy glükózt szabadítson fel a véráramba, amit aztán a testünk üzemanyagként használhatna.

Fejfájás

Unsplash/Nik Shuliahin

Már az enyhe kiszáradás is kiválthat migrénes fejfájást. A kiszáradáson kívül számos más tényező is okozhat fejfájást, de egy nagy pohár víz azonnali elfogyasztása és további folyadékpótlás a nap folyamán egyszerű módja lehet annak, hogy enyhítsünk a fájdalmon, ha tényleg a dehidratáltság a felelős.

Hogyan maradj hidratált 

Szakemberek szerint a nőknek napi 2,7 litert, a férfiaknak pedig 3,7 liter vizet kell fogyasztaniuk.

Ennek a legegyszerűbb módja, ha mindig van nálunk egy vizes palack, hogy eszünkbe jusson, hogy innunk kell. Ha nem szeretjük a sima vizet, nyugodtan tegyünk hozzá egy csepp gyümölcslevet vagy fagyasztott gyümölcsöt és máris finomabb lesz.

A feledékeny ivóknak pedig több telefonos applikáció is segít, hogy ne felejtsék el, mikor is kell inni.


A figyelmetekbe ajánljuk