görögdinnye felszeletelve

Nem csak az ízéért szeretjük: a görögdinnye 9 jótékony hatása

A görögdinnye nem csak finom, és kiváló hűsítő a nyári melegben, de az egészségünkre is remek hatással van: tele van tápanyagokkal, többek között antioxidánsokkal, valamint A- és C-vitaminnal. Mutatjuk, mit kell tudni róla!

A Vince gyűjtötte össze a healthline segítségével, hogy mik is a görögdinnye legfontosabb egészségügyi előnyei.

Hidratál 

A testhőmérséklet szabályozása, a szervek normális működése, a tápanyagok eljuttatása a sejtekhez és az éberség csak néhány azon testi folyamatok közül, amelyek a megfelelő hidratáltságra támaszkodnak.

A görögdinnye 92%-a víz, ezért az egyik legjobb választás, hogy folyadékhoz jussunk a melegben. Emellett magas víztartalmának köszönhetően kevés kalória van benne, csészénként mindössze 46, és hosszabb ideig telít el.

Rengeteg tápanyag és növényi vegyület 

Ahogy említettük, a görögdinnye számos tápanyagot tartalmaz: többek között káliumot, magnéziumot, valamint A- és C-vitamint.

Gazdag citrullin aminosav forrása is, ami javítja az edzésteljesítményt. De tele van C-vitaminnal, karotinoidokkal, likopinnal és kukurbitacin E-vel. Ezek segítenek leküzdeni a szabad gyököket, melyek mérgezik a sejteket, ha felhalmozódnak a szervezetben, és idővel cukorbetegséghez, szívbetegséghez és rákhoz vezetnek.

Rákellenes hatású

A görögdinnyében található növényi vegyületek, köztük a likopin és a kukurbitacin E rákellenes hatással bír. A likopin csökkenti a vérben az inzulinszerű növekedési faktor (IGF) szintjét, ami elősegíti a sejtosztódást.

Ezenkívül a kukurbitacin E a rákos sejtek önemésztésének elősegítésével gátolhatja a tumor növekedését – az önemésztés során a szervezet eltávolítja a sérült sejteket.

Javítja a szív egészségét

Tanulmányok szerint a likopin segít a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében. Emellett segít megelőzni a magas koleszterinszint okozta oxidatív károsodást.

A citrullin növeli a nitrogén-oxid szintjét a szervezetben. A nitrogén-oxid segíti az erek kitágulását, így csökkenti a vérnyomást. A görögdinnye egyéb szívbarát vitaminjai és ásványi anyagai közé tartozik a magnézium, a kálium, valamint az A-, B6- és C-vitamin is.

Csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt

A görögdinnyében lévő antioxidánsok, likopin és C-vitamin kombinációja segít a gyulladás és az oxidatív károsodás csökkentésében.

Antioxidánsként a likopin késleltetheti az Alzheimer-kór kialakulását és progresszióját is – bár ehhez még további kutatásokra van szükség.

Segít megelőzni a látásromlást 

Az időskori makuladegeneráció (AMD) gyakori szemprobléma, amely idősebb felnőtteknél vakságot is okozhat. A likopin antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületként betöltött szerepe segít az AMD megelőzésében és gátlásában, de ehhez is még további kutatásokra van szükség.

Javítja a bőrt 

A C-vitamin segíti a szervezetet a kollagén előállítását, ami rugalmasan tartja a bőrt és erősíti a hajat. A magasabb C-vitamin-bevitel csökkentheti a ráncok és a száraz bőr kialakulásának esélyét.

Az A-vitamin szintén fontos az egészséges bőr szempontjából, mivel segít a bőrsejtek létrehozásában és javításában

Növeli a teljesítményt, csökkenti az izomlázat 

A görögdinnyében található aminosav, a citrullin, javíthatja a teljesítményt és csökkentheti az izomfájdalmat – nem véletlen, hogy népszerű táplálékkiegészítő.

A citrullin rendszeres szedése javítja az aerob teljesítményt azáltal, hogy növeli a szervezet nitrogén-monoxid termelését. Avegyület kitágítja az ereket, így a szívének nem kell olyan keményen dolgoznia, hogy vért pumpáljon.

Ráadásul egy tanulmányban azt is kimutatták, hogy a citrullin kevesebb izomfájdalmat és gyorsabb pulzus-visszaállítást eredményezett.

Javítja az emésztést 

A görögdinnye sok vizet és kis mennyiségű rostot tartalmaz: mindkettő szükséges az egészséges emésztéshez.

A rostok segítenek megőrizni a bélrendszert, míg a víz hatékonyabban mozgatja a salakanyagokat az emésztőrendszerben.


A figyelmetekbe ajánljuk