Íme 5+1 biztos módszer az immunrendszerünk erősítésére
kíváncsiemberimmunrendszerimmunrendszer erősítésehogyan erősítsem az immunrendszeremígy erősíthetem az immunrendszeremegészséges táplálkozásegészséges étrendhidratálásvízvízfogasztásivásvízivástestmozgásegészséges testmozgássportfutásúszáskardiokardiókönnyed sportkönnyed testmozgáskönnyű sportkönnyű sportokkönnyű testmozgásfeldolgozott élelmiszerfeldolgozatlan élelmiszernyers ételnyers élelmiszernyers kajazöldséggyümölcsnyers zöldségnyers gyümölcssavanyításpandémiadaganatrákrákos betegdaganatos betegbetegbetegségbetegségekfertőzésfertőzésekvíruskoronavíruskoronavírus-járványkoronavírus-fertőzéskoronakoronajárványkoronafertőzéscovidcovid-járványcovid-fertőzéscovid-19covid-19 járványcovid-19 fertőzésvírusokbaktériumbaktériumokszervezet erősítéseszervezet támogatásaszervezet védekezőképességeszervezet védekezőképességének erősítésealváskialváselegendő alvásennyit kell aludnommennyit kell aludnomimmunrendszer egészségeegészséges immunrendszertáplálkozáserjesztéserjesztett ételekjoghurtkefíríróprobiotikumprobiotikumoktermészetes probiotikumtermészetes probiotikumokfermentálástermészetes savanyítássavanyú káposztahasznos baktériumhasznos baktériumokimmunrendszer egészséges működésesétagyorsgyaloglásgyors sétadehidratálthidratáltvízfogyasztáselegendő vízfogyasztásfolyadékfolyadékfogyasztásfolyadékfogyasztás appfejfájáskoncentrációmeditációjógasportoláspszichológusterápiamentális egészségemésztéshidratációszorongásstresszstressz hatásaistressz negatív hatásaistressz negatív hatásapszichoterápiabienbien.huimmunrendszer erősítés
Getty Images Hungary

Íme 5+1 biztos módszer az immunrendszerünk erősítésére

Nemcsak a pandémia időszakában, hanem a normális mindennapokban is szükségünk van az immunrendszerünk erősítésére. Akik különböző betegségekkel küzdenek, nekik még fontosabb, hogy természetes módszereket találjanak szervezetük támogatására.


A koronavírus-járvány előtt többnyire a daganatos betegek kapcsán kaptak hangsúlyt a különböző immunerősítő módszerek, az egészséges emberek ugyanis sokszor elfeledkeznek szervezetük mindennapos támogatásáról, hiszen anélkül is jól érzik magukat. Ennek ellenére fontos, hogy immunrendszerünk készen álljon a fertőzésekre, és ha kell, teljes erőbedobással tudja felvenni a harcot a kórokozókkal. Ebben sokat segít az alábbi öt módszer.

Aludd ki magad

Szervezetünknek napi 7 óra alvásra van szüksége.

Getty Images /Karen Moskowitz

Az alvás szorosan összefügg az immunrendszer egészségével. Elég, ha csupán arra gondolunk, hogy lebetegedve sokkal többet alszunk az átlagosnál. Ez azért van, mert a szervezetünk alvás közben regenerálja magát. Ha pedig nem vagyunk kipihentek, jobban ki vagyunk téve a különböző betegségeknek. Egy kutatás szerint azok, akik kevesebb, mint hat órát alszanak, például nagyobb eséllyel fáznak meg.

Egy felnőttnek legalább 7, egy gyereknek 8-10, egy csecsemőnek pedig nagyjából 14 óra alvásra van szüksége.

Táplálkozz egészségesen

Törekedjünk arra, hogy ne fogyasszunk feldolgozott élelmiszereket.

Unsplash /Caroline Attwood

Minél kevesebb feldolgozási procedúrán megy át, annál egészségesebb egy étel, hiszen így nem kerülnek bele színezékek, ízfokozók, emulgáló- és tartósítószerek. A nyers gyümölcs, zöldség és magok gazdagok természetes tápanyagban és antioxidánsokban, amelyek hatékonyan küzdenek a szabadgyökök ellen és erősítik az immunrendszert.

Fogyassz erjesztett ételeket

A joghurtban és egyéb savanyított élelmiszerekben található probiotikum elősegíti a bélrendszer megfelelő működését.

Unsplash /Julian Hochgesang

Az erjesztett ételek nemcsak finomak, de rendkívül egészségesek is, ugyanis probiotikus hatásuk miatt az emésztésünkre különösen jó hatással vannak.

A probiotikum egy hasznos baktérium, amely megtalálható a joghurtban, káposztában, kimcsiben és kefírben, valamint a az úgynevezett fermentálás (természetes savanyítás - a szerk.) során létrehozott ételekben is. Ezeket fogyasztva garantáljuk bélrendszerünk, és így immunrendszerünk egészséges működését.

Mozogj könnyedén

A könnyed mozgás erősíti szervezetünk védekezőképességét.

Unsplash /Josh Gordon

A megerőltető, intenzív testmozgás „elnyomhatja" az immunrendszert, ám a könnyed sport kifejezetten erősíti azt. Nem kell minden nap lefutni egy szigetkört, bőven elég egy kiadós séta, úszás vagy biciklizés. Heti 150 perc laza sport csodákat tesz az immunrendszerrel.

Hidratálj rendszeresen

Egy nap minimum másfél liter víz elfogyasztása szükséges.

Unsplash /Lucas Sankey

Ha nem iszunk eleget, az fejfájáshoz, koncentrációvesztéshez, lassú emésztéshez és hangulatingadozáshoz vezethet, rosszabb esetben a szív és a vese működésére is káros hatással lehet. A hidratálás nagyon fontos szervezetünk megfelelő működéséhez, ehhez pedig minimum másfél liter folyadékot kell elfogyasztanunk egy nap, mozgás esetén pedig három literre is szükségünk lehet.

Ez lehetőleg víz vagy cukrozatlan tea kell, hogy legyen.

Erősítsük mentális egészségünket

A meditáció segíthet az immunrendszert romboló stressz leküzdésében.

Unsplash /William Farlow

A stressz és a szorongás kulcsszerepet játszik az immunrendszer működésében és természetesen gyengítő hatással van rá. Ugyan nem könnyű, de mentális egészségünket erősíthetjük meditációval, jógával és sportolással, de az is sokat segíthet, ha naplót írunk vagy szakemberhez járunk.

via Bien.hu

A figyelmetekbe ajánljuk