Egy új kutatás szerint a sok cukros, magas zsírtartalmú ételek fogyasztása megtanítja az agyat az édesség utáni sóvárgásra.
A Cell Metabolism című folyóiratban frissen megjelent tanulmány szerint a magas zsír- és cukortartalmú ételek aktiválják az agyban az úgynevezett dopaminerg rendszert, ami a motivációért és a jutalmazásért felelős. A kutatás azt találta, hogy emiatt az agy elkezdi keresni ezeket az egészségtelen élelmiszereket.
A nyugati étrend jellemzően zsírban és cukorban gazdag, az azonban eddig tisztázatlan volt, hogy az emberek egészségtelen ételek iránti preferenciája genetikai tulajdonságok vagy tanult mechanizmus eredménye.
Az új eredmények azt sugallják, hogy a modern feldolgozott élelmiszerek választása részben tanult.
Tanulmányunk azt mutatja, hogy a magas zsírtartalmú, magas cukortartalmú snackek rövid távú napi fogyasztása csökkenti az alacsony zsírtartalmú ételek iránti preferenciát, és átprogramozza az agy jutalomáramköreit, hogy fokozza az ízletes ételekre adott választ
– mondta a Healthline-nak a tanulmány társvezetője, Marc Tittgemeyer, az idegtudományi kutatók százait tömörítő Max Planck Institute for Metabolism Research kutatója.
Olvasd el ezt is! Lusták és buták leszünk, ha egészségtelenül étkezünk
Annak felmérésére, hogy mi motiválja az embereket a magas zsírtartalmú étrend fogyasztására, a kutatók 49 emberen tesztelték a különböző étkezéseket és azok egészségügyi hatásait – beleértve a testsúlyt, az anyagcserét és az általános táplálkozási mintát.
A csoport felének nyolc héten keresztül minden nap adtak egy adag magas zsír- és cukortartalmú pudingot, míg a másik csoport nyolc héten keresztül alacsony zsírtartalmú pudingot kapott. A csapat a vizsgálati időszak alatt minden résztvevő agyi aktivitását mérte.
Végül azt találták, hogy a cukros, zsíros ételekre adott agyi reakció különösen aktív volt abban a csoportban, amelyik a magas zsírtartalmú pudingot ette.
Különösen a dopaminerg rendszer változott meg, ami arra utal, hogy az agy jutalmazási áramkörei megváltoztak, és az agy a magas zsírtartalmú, cukorban gazdag ételeket részesítette előnyben. Érdekesség, hogy az agy kevesebb dopamint termelt az alacsony zsírtartalmú ételek esetében.
Az agy „függősége" azért sem jó hír, mert a magas zsírtartalmú ételek növelhetik a szívbetegségek, az elhízás és a cukorbetegség kockázatát.
A kutatók azt javasolják, hogy keressük az egészségesebb, kevésbé feldolgozott élelmiszereket, mivel a szervezetünk annál inkább vágyik a zsírosabb-cukrosabb ételekre, minél többet fogyasztunk belőlük.
Könnyebb egészséges ételeket fogyasztani, ha már egy ideje ezeket esszük, mint megváltoztatni az étrendünket, hogy egészségesebb legyen, ahogy ez a tanulmány is bizonyítja
– mondták a szerzők.