egészséges tál tele zöldséggel, melyet egy pulcsis női kéz tart
Fotó: Shutterstock

​A hosszú élet titka? – feltárták a 4 legegészségesebb étrendet

Diétás tanácsok folynak a csapból is, de az ételek és az egészség közötti kapcsolatról szóló tudományos eredmények nem mindig egyértelműek. Most egy új tanulmány négy olyan étkezési mintát azonosított, amelyek alacsonyabb halálozási kockázattal járnak.


A kutatók 119 315 ember 36 éven át tartó étkezési szokásait hasonlította össze négy elismert egészséges táplálkozási rendszerrel: az „egészséges táplálkozási indexszel”, az „alternatív mediterrán étrenddel”, az „egészséges növényi étrend indexszel” és az „alternatív egészséges táplálkozással”. A tanulmány szerint az e minták legalább egyikéhez való szoros ragaszkodás csökkentette a bármilyen okból bekövetkező korai halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a légzőszervi megbetegedések kockázatát. Bár az étrendek különböznek, mindegyik tartalmaz teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, zöldséget, dióféléket és hüvelyeseket.

Ez is érdekelhet: Hosszú életet szeretnél? Ez a 3 tevékenység lehet a megoldás

Ez megfelel a hivatalos amerikaiaknak szóló étrendi iránymutatásoknak, amelyek többféle egészséges táplálkozási mintát ajánlanak az egyéni preferenciáknak, kultúráknak és egészségügyi szükségleteknek megfelelően, és számos tippet adnak a szervezetünket nem károsító táplálkozásra.

Az „egészséges táplálkozás index” például az összes fő élelmiszercsoportban − beleértve a gyümölcsöket, a zöldségeket és a tejtermékeket is − ajánlott mennyiségeket ad meg. Az „alternatív mediterrán étrend” átfogó, figyelembe veszi a gyümölcsökre, halakra, diófélékre, alkoholra és más élelmiszerekre vonatkozó adatokat is.

Ha tovább olvasnál: Az alacsony libidó összefügghet a korai halálozással

sal\u00e1ta sokf\u00e9le z\u00f6lds\u00e9ggel

Fotó: Shutterstock

Az „egészséges növényi étrend index” az egészséges növényi alapú élelmiszereket (mint a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonafélék) az egészségtelen növényi alapú élelmiszerekkel (mint a finomított gabonafélék és a magas cukortartalmú élelmiszerek) és az állati eredetű élelmiszerekkel szemben rangsorolja. Végül az „alternatív egészséges táplálkozás index” a zöldségektől a cukros italokig mindent figyelembe vesz, külön figyelemmel arra, hogy ez hogyan függ össze a krónikus betegségekkel.

A legújabb tanulmány eredményei alapján jó ötlet követni legalább az egyik ilyen megközelítést.

Bár a kutatás nem tudja véglegesen kijelenteni, hogy ezek a konkrét táplálkozási szokások hosszabb életet okoznak − és inkább önbevallásos adatokra támaszkodik −, az összefüggés elég egyértelmű ahhoz, hogy bizonyítsa a helyes táplálkozás egészségügyi előnyeit.

Az étrenddel és az egészséggel foglalkozó tanulmányokból nincs hiány, bár az ajánlások életkortól és felépítéstől függően változhatnak. A szakértők szerint a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a zöldségek fogyasztása gyakran javasolt, míg a halat, a tojást és a tejtermékeket mértékkel érdemes fogyasztani.

Az viszont egyértelmű, hogy mennyire fontos, hogy elkötelezzük magunkat az egészséges táplálkozás mellett, ha szeretnénk, hogy az életünk minél tovább tartson.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk