futás
Shutterstock

Szeretnéd csökkenteni a korai halálozás kockázatát? Ez a 3 tevékenység lehet a megoldás

Mindenki szeretne hosszabb és egészségesebb életet élni. Egy tanulmány szerint ehhez elég egy olyan tevékenységet választani, ahol mozgunk, de fontos, hogy élvezzük is. Lényegében bármit lehet választani: futást, úszást, teniszezést, kerékpározást, golfot, ütősportokat vagy akár a gyaloglást is.

Úgy tűnik, hogy fentebb felsorolt szabadidős tevékenységek mindegyike csökkenti a korai halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek és a rák okozta halálozás kockázatát – derül ki a JAMA című folyóiratban nemrég közzétett új tanulmányból, amelyet a CNN mutatott be.

Az Amerikai Nemzeti Rákintézet tanulmánya több mint 272 ezer 59 és 82 év közötti ember válaszait elemezte, akiket a szabadidős tevékenységeikről kérdeztek.

A tanulmány szerzői több éven át követték a résztvevőket, és elemezték a rákban, szívbetegségben és bármilyen okból bekövetkezett halálesetek egészségügyi adatait.

Az Egyesült Államokban egyébként a fizikai aktivitásra vonatkozó irányelvek azt javasolják, hogy az amerikai felnőttek hetente 2,5-5 óra közepes intenzitású aerob fizikai aktivitást vagy 1,25-2,5 óra erőteljes intenzitású aerob fizikai aktivitást végezzenek.

A kutatók megállapították, hogy az aerobic-alapú tevékenységek bármely kombinációja, amelyet hetente az ajánlott időtartamban végeztek, 13%-kal alacsonyabb kockázattal járt a bármilyen okból bekövetkező halálozás szempontjából, mintha egyik tevékenységet sem végezték volna.

Az ütősportok hozták a legnagyobb megtérülést a szív- és érrendszeri problémák tekintetében: a szívbetegség okozta halálozás kockázata 27%-kal, a korai halálozásé pedig 16%-kal csökkent. A rák kockázatának legnagyobb mértékű csökkenése (19%) a futáshoz kapcsolódott, de a futás 15%-kal csökkentette a korai halálozás kockázatát is – áll a tanulmányban.

A korai halálozás kockázatának csökkentésében az ütősportok és a futás után a testmozgás céljából végzett gyaloglás volt a legelőnyösebb – állapította meg a tanulmány. De a kutatás szerint valamennyi vizsgált tevékenység némileg alacsonyabb halálozási kockázattal járt együtt, azokhoz képest, akik nem végeztek semmilyen mozgáshoz köthető tevékenységet.

.A tanulmány szerzői azonban kiemelték: csak összefüggést tudtak kimutatni, teljes ok-okozati összefüggést nem.


A figyelmetekbe ajánljuk