human body sculpture

A lelkiismeretes emberek tovább élnek és erősebb az immunrendszerük. Ez részben pedig azért van, mert a lelkiismeretesebb embereknél alacsonyabb az interleukin-6 nevű biológiai marker szintje, amely a szervezet gyulladásához kapcsolódik.


A lelkiismeretes emberek gondosabbak, hatékonyabbak és önfegyelmezettebbek, céljuk a teljesítmény. Valójában a teljesítményorientáltság és a rend iránti preferencia volt a hosszú élet legerősebb előrejelzője. A rendkívül lelkiismeretes emberek átlagosan két-négy évvel tovább élhetnek – írja a PsyBlog.

Emellett kisebb valószínűséggel dohányoznak vagy isznak, illetve alacsonyabb a stressz-szintjük is. A lelkiismeretesség a személyiség öt fő aspektusának egyike, az elfogadhatósággal, az extraverzióval, az élményekre való nyitottsággal és a neuroticizmussal együtt.

Howard S. Friedman professzor, a tanulmány társszerzője elmondta:

A legfontosabb eredmény az, hogy a személyiségnek ez a lelkiismeretességi aspektusa valóban megbízhatóan előrejelzi a halálozási kockázatot a tanulmányok során. Úgy tűnik, hogy ez legalább olyan fontos, mint a legtöbbször értékelt orvosi kockázati tényezők, amelyek közül kevés a pszichológiai.

A kutatás 20 különálló, világszerte több mint 8900 emberen végzett vizsgálat eredményeit összegezte. A szervezettebb és felelősségteljesebb életmód következetesen összefüggött a jobb egészségi állapottal.

A lelkiismeretes egyének nemcsak fizikálisan egészségesebbek, hanem életútjukat is az egészségesebb pszichoszociális környezet – például stabilabb munkahelyek és házasságok – felé vezetik

– tette hozzá a professzor.

Az emberek azonban tudatosabbá válhatnak, egészítette ki az eredményeket Dr. Margaret L. Kern, a tanulmány társszerzője:

Van némi bizonyíték arra, hogy az emberek lelkiismeretesebbé válhatnak, különösen, ha stabil munkahelyre kerülnek vagy jó házasságba lépnek. Úgy gondoljuk, hogy eredményeink arra késztethetik az embereket, hogy elgondolkodjanak az életükön és azon, hogy mit eredményezhetnek a cselekedeteik. Bár a lelkiismeretesség rövid távon nem változtatható meg, hosszú távon javulás mutatkozhat, ahogy az egyének felelősségteljes kapcsolatokba, karrierbe kezdenek.
A figyelmetekbe ajánljuk