gyümölcstál
Lehet, hogy itthon is népbetegség a cukorbetegség, de ezért nem a banánt kell okolni. Vannak azonban olyan gyümölcsök, amikre érdemes odafigyelni.

Amíg a feldolgozott élelmiszerek tele lehetnek hozzáadott cukrokkal (gondoljunk csak a kukoricaszirupra és a nádcukorra), addig a gyümölcsökben kizárólag természetes cukrot, úgynevezett fruktózt találunk – olvasható a Vince cikkében.

A gyümölcsök ráadásul hidratálnak – a legtöbb gyümölcs 90%-ban vízből áll – és rostokat is tartalmaznak.

A rostok jelenléte segíti lelassítani a fruktóz felszívódását a bélből a vérbe, ami azt jelenti, hogy egy alma elfogyasztása után kevésbé emelkedik a vércukorszint, mint mondjuk egy sütinél, derül ki a cikkből.

Persze ezt is túlzásba lehet vinni: a nagyon nagy mennyiségű gyümölcs mindennapos fogyasztása idővel megemelheti a vércukorszintet.

Ezt különösen érdemes figyelembe venni az inzulinrezisztenciában (IR) vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, akik az egészséges vércukorszint fenntartására törekszenek – figyelmeztet a Vince.

Azonban senkinek sem kell kihagynia a gyümölcsöket az étrendjéből. Még akkor sem, ha cukorbetegében szenved.

A gyümölcs a tápláló étrend alapvető része, ennek ellenére hasznos, ha mindenki tisztában van azzal, hogy mely gyümölcsökben a legmagasabb és a legalacsonyabb cukortartalom. A Vince össze is gyűjtötte az 5 legcukrosabb gyümölcsöt. Íme:

Narancs

Unsplash/Xiaolong Wong

Egy nagyobb narancs 17 gramm cukrot tartalmaz, ettől függetlenül egy hasznos gyümölcsről van szó. A narancs az immunrendszert támogató C-vitamin napi értékének több mint 100%-át, valamint 4,5 gramm rost bevitelét biztosítja.

Banán

Unsplash/Anastasia Eremina

Egy nagyobb banán körülbelül 24 gramm cukrot tartalmaz. Jó tipp: párosítsuk egy egészséges zsír- vagy fehérjeforrással, ha szeretnénk egyensúlyban tartani a vércukorszintünket. Rengeteg változatos turmixot lehet elkészíteni belőle.

Cseresznye

Unsplash/Roksolana Zasiadko

A cseresznyének kifejezetten magas a cukortartalma. Ha viszont egyszerre csak egy fél csésze cseresznyét fogyasztunk, a cukordózist körülbelül 10 grammra csökkenthetjük.

Mangó

Unsplash/Fedor

Egy kis tál mangó 23 gramm cukrot tartalmaz, miközben a napi C-vitamin-szükséglet kétharmadát is biztosítja. A magas cukortartalom miatt egy fél csészényi adag is elég lehet a trópusi gyümölcsből.

Egy másik lehetőség: készítsünk avokádós mangó-salsát, az avokádó szívbarát zsírokkal egészíti ki a menüt, a salsa ráadásul tökéletes mártogatós nyers falatkákhoz.

Gránátalma

Unsplash/Priyanka Singh

A gránátalma rendelkezik a legmagasabb cukortartalommal: 1 csésze lédús mag közel 24 gramm cukrot tartalmaz. A gyümölcs viszont tele van hosszú életet biztosító antioxidánsokkal, például antociánokkal (ez adja a színét).

Érdemes fél csészényi adagnál maradni (ami 12 grammra csökkenti a cukrot), és kombinálni jó minőségű fehérjeforrással, hogy ne csak szénhidrátot együnk.


A figyelmetekbe ajánljuk