költöző nő

Új életet kezdenél külföldön? Az 5 legjobb ország, ahol egyszerűen megteheted

Sokan régóta kacérkodnak a gondolattal, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldre költöznek. A leggyakoribb okok között a magasabb életminőség és a kalandvágy szerepel. Előbbi azonban több tényezős, és nem feltétlen csak a jó fizetés eredményezheti. Mutatjuk, hova érdemes 2022-ben költözni, ha tényleg elszántuk magunkat.

A külföldi biztosításokkal foglalkozó William-Russel szinte az összes elérhető adat alapján– beleértve a kereseti lehetőségeket, az életminőséget, az oktatást, az egészségügyet és sok mást – összegyűjtötte, hogy melyik országok a legjobbak, ha külföldön kezdenénk új életet.

Ez is érdekes lehet: 5 ország, ahol fizetnek azért, hogy odaköltözzünk

Svájc 

Svájc a világ negyedik legmagasabb GDP-jével rendelkezik, ami sok külföldit vonz az országba is a csábítóan magas bérek miatt. Tény, hogy Svájc a világ egyik legjobb országa, ahol külföldiként érdemes élni. A magas fizetések mellett még vonzó lehet a friss alpesi levegő, a luxus, a rengeteg téli tevékenység, az első osztályú közlekedés – a listát lehetne folytatni.

Zürich

Shutterstock

A csábító környezetnek köze lehet Svájc szokatlanul nyugodt politikai légköréhez. A globális ügyekben híresen semleges ország a politikai és társadalmi stabilitás egyik jó példája. A Gini-együttható (a jövedelmi egyenlőtlenségek mérésére használt érték) 0,299, ami sokkal alacsonyabb a többi európai országéhoz képest.

A William Russel szerint a Svájcban élő külföldiek átlagosan 200 ezer dollárt, azaz nagyjából 75 millió forintot keresnek egy évben.

Az Egyesült Államok után Svájcban a második legmagasabbak az egy főre jutó egészségügyi kiadások. Hozzá kell tenni, hogy az országban minden egészségügyi ellátást magán-egészségbiztosítással kell fizetni, ezért a nemzetközi egészségbiztosítás külföldiként elengedhetetlenül fontos. Nem csoda , hogy Svájc második helyen áll a világon a várható élettartam tekintetében.

Shutterstock

Az oktatás terén nem állnak túl fényesen: jól teljesítenek ugyan matematikában, de a tudomány és az olvasás terén a középmezőnyben van az ország. Emiatt érdemes lehet megfontolni a Svájcban található 44 nemzetközi iskola egyikét is.

Külföldiként érdemes mérlegelniük a magas megélhetési költségeket is a vonzó fizetésekkel szemben:

Zürich jelenleg a világ legdrágább városa (Párizzsal holtversenyben), ami megnehezítheti a kint tartózkodást, ha nem keresünk viszonylag sokat.

Ettől függetlenül, ha hosszú, egészséges életet szeretnénk, jó munkalehetőségekkel – valamint rengeteg sajttal és csokoládéval –, Svájc tökéletes választás lehet.

Kanada 

A világ egyik legnagyobb stratégiai tanácsadó cége, a Boston Consulting Group (BCG) idén először rakta fel az első helyre Kanadát a legkedveltebb külföldi célországként. Nem olyan nehéz megérteni, miért: az ország különösen vonzó a fiatalabb, digitalizációban gondolkodó, „fehérgalléros" munkavállalók számára, köszönhetően az ország erős technológiai és digitális fejlődésének.

Toronto

Shutterstock

Kanada számos előnnyel járhat, különösen a fiatal családok számára lehet vonzó. Az előnyök közé tartozik az ingyenes általános egészségügyi ellátás, a szintén ingyenes középfokú oktatás, a magas fokú közbiztonság és az alacsony légszennyezettség –Kanada emellett a világ egyik legprogresszívebb társadalmaként is ismert

Részben ezért is lett Kanada az egyik legjobb ország, ahol 2022-ben érdemes élni.

A Gini-együtthatója 0,303, ami lényegesen alacsonyabb, mint az Egyesült Államoké – ettől függetlenül a jövedelmi egyenlőtlenségek egyre inkább problémásabb Kanadában is.

Shutterstock

Kanada épphogy nincs benne az első tízben az egy főre jutó egészségügyi kiadások és a várható élettartam tekintetébe.

Mint írtuk,

Kanadában az egészségügyi ellátás minden lakos számára elérhető, ráadásul néhány tartományban ez az egyetlen lehetőség, mivel sok helyen tulajdonképpen betiltották a magánegészségügyet – bár sok vita folyik arról, hogy mindez alkotmányos-e.

Az állami oktatás terén Kanada szintén az egyik legjobb ország. A matematika, a természettudományok és az olvasás tekintetében az ország az első tíz között van. Ráadásul a Québecben és Ontarióban felnövő gyerekek még arra, is számíthatnak, hogy az angol mellett francia nyelven is megtanulnak.

Kanada szinte minden életminőségi mutatóban – beleértve a biztonságot, az egészséget, a környezetet és az élettel való elégedettséget – az elsők között van, így az egyik legjobb célpont lehet, ha külföldre költöznénk.

Bár a megélhetési költségek drágák lehetnek az olyan nagyvárosokban, mint Toronto és Vancouver, de a William-Russel szerint a külföldi átlagfizetések elérik az évi 111 ezer dollárt, azaz nagyjából a 40 millió forintot.

Norvégia 

Norvégia egykor a világ legboldogabb országának számított, de most sem tragikus a helyzet: a különböző listákon még mindig rendre a legjobb tízben szerepel.A fjordjairól és halászatáról is híres skandináv ország talán nem tűnik a legkézenfekvőbb helynek a külföldiek számára, pedig megéri elgondolkodni a világ egyik legalacsonyabb népsűrűségével rendelkező országon is.

Shutterstock

Norvégia hihetetlen eredményeket ért el a jövedelmi egyenlőtlenségek terén: a 0,262-es Gini-együtthatója az egyik legalacsonyabb a világon

Lehet, hogy nem olcsó az élet, de cserébe magas életminőségre is számíthatunk, függetlenül attól, hogy mennyi pénzük van.

De a pénztelenség sem túl valószínű, ugyanis GDP tekintetében Norvégia az ötödik helyen áll, és a William-Russel szerint az átlagos éves fizetés 73 ezer dollár, azaz nagyjából 27 millió forint.

Az viszont a hátrányok közé sorolandó, hogy a munkanélküliség már a világjárvány előtt is növekedett, ami részben a norvég olajipar leépülésének köszönhető.

Norvégia már inkább a vízenergia, digitális szolgáltatások és turizmussal teli jövő felé tekint – ezért is olyan keresett a külföldi szakértelem.

Oslo

Shutterstock

Norvégia egészségügye a világ egyik legjobbja – a várható élettartam tekintetében az ország a harmadik helyen áll. Mindenkinek ingyenes, aki rendelkezik norvég társadalombiztosítással, amelyet akkor kap meg, amikor elkezd adót fizetni.

Az állami oktatás tekintetében az ország a középmezőnyben helyezkedik el, bár az utóbbi időben növelték az oktatási kiadásokat – alternatívaként viszont egyre több nemzetközi iskola nyílik Oslóban.

Az biztos, hogy aki Norvégiába költözne, annak egy teljesen más életmódra kell számítania. Például sokkal hidegebb lesz, mint amihez hozzászoktunk, cserébe viszont egy kényelmes, biztonságos és otthonos életet szerezhetünk magunknak.

Szingapúr 

Szingapúr lényegében a kultúrák olvasztótégelye, amely a keleti és a nyugati világ legjavát egyesíti egyetlen nagyvárosi köztársaságban – nem véletlen, hogy 2022-ben a világ egyik legjobb helyének nyilvánították.

Szingapúr Délkelet-Ázsia egyik legfontosabb kereskedelmi kikötőjével rendelkezik, nem beszélve, hogy az egyik legfejlettebb gazdaság is itt található – legjelentősebb iparágak élén a pénzügyi szolgáltatások, a technológia és a kereskedelem áll. Az ország rendkívül jó összeköttetésekkel rendelkezik, India, Indonézia, Kína, Japán és Ausztrália kereskedelmi kapujaként működik, miközben az Egyesült Királysággal és így Európa többi részével is jó kapcsolatban áll.

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a Világgazdasági Fórum szerint Szingapúr a világ legszabadabb gazdasága, érthető, miért olyan népszerű a városállam a külföldiek körében.

De Szingapúr a világ egyik legbiztonságosabb helye is, ahol elvétve találni erőszakos bűncselekményt.

A hátrányok közé tartozik, hogy magasak a megélhetési költségek, ahogy a környezetszennyezés is jelentős – nem beszélve a kiszámíthatatlan és néha elviselhetetlen éghajlatról, ami az egyik fő oka annak, hogy Szingapúr az életminőség tekintetében kiábrándítóan átlagos helyezést ért el.

Ezt ellensúlyozhatja az évi 69 ezer dolláros, nagyjából 26 millió forintos éves külföldi átlagkereset a William-Russel szerint.

Shutterstock

Szingapúr rendelkezik a világ egyik legfejlettebb egészségügyi rendszerével: a világon az ötödik a legmagasabb a várható élettartam, ami miatt „Ázsia legegészségesebb országa" is egyben

A szingapúri egészségügy egy államilag támogatott állami egészségügyi rendszeren és egy virágzó magánszektoron alapul. Bármelyiket is választanánk, biztosan gyors ellátást kapunk majd: a Bloomberg Global Health Index szerint Szingapúr az első helyen áll az egészségügyi ellátás hatékonyságának terén.

Oktatás terén az ország a negyedik helyen áll. A diákok a kétnyelvű oktatás politikának köszönhetően az angol mellett még egy nyelven tanulhatják a tananyagot.

Ha a hátrányokkal megbékélünk, és csatlakoznánk a nagyvárosi bevándorlók feltörekvő közösségéhez, akkor Szingapúr lehet a megfelelő hely.

Ausztrália 

Gyönyörű strandjaival, zöldellő tájaival és kozmopolita városaival Ausztrália az egyik legkeresettebb úti cél. Az ország jó döntés lehet, ha külföldön próbálnánk szerencsét.

Ausztrália az egy főre jutó GDP tekintetében a legmagasabb helyen áll a listán szereplő országok közül.

Ami a foglalkoztatottságot illeti: egy viszonylag stabil ország, lelkes híve a demokráciának, a foglalkoztatottság pedig magas, és folyamatosan emelkedik.

A kulcsfontosságú iparágak közé tartozik a pénzügy, a befektetés, a bankszektor és a technológia, de van egy hatalmas természeti erőforrás-ágazat is, amely a bányászatra és a gázra összpontosít. A fiatalok számára rengeteg a munkalehetőség a gyorsan fejlődő digitális szolgáltatóiparnak köszönhetően – de természetesen a turizmus is a legjobb iparágak közé tartozik az országban.

Sydney

Shutterstock

Ausztráliában is gyorsan emelkednek a megélhetési költségek: Sydney és Melbourne már régóta a legdrágább városok között van, de már Perth is felkapaszkodott a ranglistán, de hamarosan más ausztrál városok is becsatlakozhat.

Ausztrália a világon a nyolcadik helyen áll a várható élettartam tekintetében, köszönhetően a világelső egészségügyi ellátórendszernek, amely mindenre kiterjed, beleértve az orvosi rendelőben tett látogatásokat és a fogorvosi ellátást is.

Az oktatás terén nem áll túl jól, a diákok teljesítménye az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent.

De ne hagyjuk magunkat elriasztani: Ausztrália egy modern ország, erős és ambiciózus gazdasággal, gyönyörű tájakkal és finom ételekkel és borokkal. Merjünk belevágni.


A figyelmetekbe ajánljuk