amerikai zászló dollár
Az USA egyes városai is tárt karokkal várja azokat, akik a jól ismert kanapé vagy íróasztal helyett szívesebben dolgoznak egzotikus vagy inspiráló helyszíneken.

A koronavírus-járvány hatására számos ország vezetett már be különleges vízumokat a távmunkába dolgozók számára. Ők az úgynevezett digitális nomádok, akik az otthonról is végezhető munkájukat lényegében bárhol megcsinálhatják. A készpénzes ösztönzők egyre gyakoribbak, amellyel mindenki nyer. A leggyakoribb okok közé tartozik az alacsony népességszám, a romló gazdaság és a rossz állapotban lévő ingatlanok. Egy biztos: soha nem volt még ekkora kereslet az új lakók iránt mint most.

Bemutattunk már öt országot, ahol fizetnek azért, hogy odaköltözzünk; ahogy tíz olasz falut is. Most következzék az Egyesült Államok.

Oklahoma

Tulsa

Tulsa

Shutterstock

Az Egyesült Államok déli részén fekvő Oklahoma állam páratlan természeti szépséggel rendelkezik, és rengeteg vállalkozás is letelepült az államban – és még a kedvező időjárásról nem is beszéltünk. Ha valakit csábít a Texastól északra lévő állam, azt előszeretettel várja Oklahoma második legnagyobb városa, Tulsa: akár tízezer dollár támogatást is kaphatunk.

A Tulsa Remote toborzóprogramja olyan digitális nomádokra vadászik, akik megtehetik, hogy a távmunkájukat a városba hozzák. Cserébe ingyenes íróasztalt, hálózatépítő rendezvényeket és – ami a legfontosabb – tízezer dollárt (nagyjából 3,6 millió forint) kínálnak, akár készpénzben, egyösszegben. Ezt új otthonra is lehet fordítani, de havi ösztöndíjként is lehet kérvényezni.

Minnesota

Bemidji

Az Irving-tó, szemben Bemidji

Shutterstock

Bemidji városáról nem sokan hallottak, ami nem is meglepő. Ennek ellenére a 14 ezer fős város előszeretettel várja a digitális nomádokat a település fellendítés érdekében.

Bemidji a leendő lakosainak a 218 Relocate csomagot kínálja, amely 2500 dollárig (nagyjából 770 ezer forint) terjedő összeget tartalmaz a költözési költségek fedezésére, egy ingyenes co-working helyet és hozzáférést egy közösségi programhoz, amely segít a vállalkozás beindításában és fejlesztésében.

Ráadásul a hírek szerin Bemidji rendelkezik az egyik leggyorsabb internetsebességgel az USA-ban, így tökéletes hely egy távoli vállalkozás működtetésére.

Alaszka

Shutterstock

A vadregényesebb, természetközeli életmódra vágyóknak Alaszka lehet a megfelelő hely, ha bírják a zord körülményeket.

Az állam ráadásul egy éves készpénztámogatást nyújt, amely egy picit kilóg a sorból: az állam 1976-ban hozott létre egy olajból származó állandó osztalékot, amely miatt az ott élők körülbelül 1600 dollárt (500 ezer forint) vihetnek haza. Ráadásul az egész állam adómentes.

A pénzzel azonban jól kell bánni: 1 gallon tej ára akár 10 dollárba is kerülhet az USA legészakibb városában, Barrow-ban.

Vermont

Montpelier, Vermont

Shutterstock

Vermont az érintetlen természeti szépségéről és kemény teleiről ismert leginkább. Emellett itt található a hírhedt Ben & Jerry's fagylalt székhelye is; mégis a második legkisebb népességgel rendelkező államról van szó (nagyjából 625 000 fő).

Nem véletlen, hogy az állam egy ösztöndíjprogramot hirdetett a távmunkásoknak, akiknek két év alatt 10 ezer dollárt (3,6 millió forint) kínálnak, ha hajlandóak odaköltözni.

Kansas

Topeka

Shutterstock

Kansas állam fővárosa, Topeka 15 ezer dolláros (4,6 millió forint) támogatással szeretne több tehetséges fiatal szakembert vonzani a környéke. A jól csengő átalányösszeg olyan otthonról dolgozók számára elérhető, akiknek a munkáltatója hajlandó részt venni a „Choose Topeka" áthelyezési ösztönzőben.

Alternatívaként a távmunkások több mint ötezer dollárt (1,5 millió forint) kaphatnak.

Az ösztönzőre való jelentkezés egyszerű. Az egész egy online űrlapon keresztül történik, és a legfontosabb követelmények a következőek:

  • Topeka, mint fő és állandó lakóhely
  • Új bérleti szerződés vagy ingatlanvásárlás igazolása
  • munkáltatói jóváhagyás (ha szükséges)
(Forrás: William-Russel)


A figyelmetekbe ajánljuk