homokvár
Shutterstock

Homokvárat építenél vagy kavicsokat vinnél haza? Komoly büntetés járhat érte ezeken a helyeken

Ha a nyár utolsó napjaiba külföldre utaznánk, érdemes átböngészni a szabályzatokat, nehogy meglepetés érjen.

A Daily Mail mutatta be a FairFX gyűjtését, ahol felsoroltak pár olyan európai országot, ahol a turisták komoly büntetést kaphatnak, ha például homokvárat építenek vagy kavicsokat visznek el.

A banki szolgáltatásokat nyújtó vállalat ki is emeli a gyűjtésében: érdemes még az indulás előtt tájékozódni az úti célról, hogy nehogy hasonló, elsőre érthetetlen büntetésekbe fussunk bele. De itt van a lista!

Spanyolország

Ha homokvárat szeretnénk építeni a benidormi Levante strandon, akkor előzetesen engedélyt kell kérnünk a helyi önkormányzattól. Ha ezt nem tesszük meg, akár 150 eurós, nagyjából 61 ezer forintos bírsággal is számolhatunk.

De a strandon dohányozni, aludni és mosakodni se lehet (samponnal vagy szappannal) – ezek szintén több száz eurós bírságot vonhatnak maguk után.

Madridban és Barcelonában pedig óvatosan a sörkortyolással. A városokban tilos nyilvánosan inni ha ezt mégis megtesszük, akkor akár 600 eurós, nagyjából 250 ezer forintos bírsággal is számolhatunk.

Érdemes még megnézni, hol vetkőzünk bikinire Spanyolországban, mert ezt több helyen is tiltják.

Görögország

A Lalaria strand

Shutterstock

A Szkíathosz szigetén található Lalaria strandja – ahol a Mamma Mia! filmet is forgatták – gyönyörű, kerek, hófehér kavicsokkal van kirakva. Nem véletlen, hogy a turisták nehezen tudnak ellenállni a köveknek, amiért elkezdték elhordani őket szuvenírként.

A helyi tisztviselők el is kezdtek aggódni, hogy a szokás tönkreteszi a strandot, ezért elindítottak egy kampányt, ahol arra kérik a látogatókat, hogy inkább fotózzanak, minthogy kavicsokat lopkodjanak. Emellett be is tiltották a kavicslopást, ráadásul egy „kavics-amnesztiadobozt" is felállítottak a helyi repülőtéren. .

Ha valaki mégis vinne magának pár kavicsot, és rajtakapják, 775 eurós, nagyjából 310 ezer forintos bírsággal sújthatják.

Portugália

Shutterstock

Portugáliában tilos a vadkemping. Ha valaki ezt mégis megteszi, 600 eurós, 250 ezer forintos büntetést kaphat.

Emellett az ország megtiltotta a dohányzást is a zárt közterületeken, amiért akár 750 eurós bírsággal is sújthatják azokat, akik mégis rágyújtanának.

Olaszország

VelenceShutterstock

Sorrento kikötővárosában bikinitilalom van, de a turistáknak azzal is tisztában kell lenniük, hogy a jövő évtől Velencében három és 10 euró közötti belépődíjat kell fizetniük. Erről itt írtunk részletesen.


A figyelmetekbe ajánljuk