strand
Shutterstock

Közelít a nyár: Európa 5 legjobb tengerpartja 2023-ban

A Tripadvisor nemrég közzétette a világ legjobb strandjainak listáját. A helyezések látogatók tavaly január 1. és december 31. között hagyott értékelései alapján állították össze, ahol a csillagozás mellett a szavazatok mennyiségét is beleszámították. Az online utazási értékelő oldal végül a globális összesítés mellett összeállított egy listát Európa legjobb strandjairól is. Ezekből mutatjuk meg az első öt helyezettet.

5. Playa de Muro Beach – Mallorca, Spanyolország 

Shutterstock

A dél-spanyolországi Alcudia kikötőjétől Can Picafortig húzódó Playa de Muro egy kifejezetten strandolásra épült üdülőhely. Számos program közül lehet választani a helyszínen, a hajókirándulásoktól a vízi sportokig mindent kipróbálhatunk. De a Reserva Natural de s'Albufereta természetvédelmi terület is itt található, így túrázásra és kerékpározásra is van lehetőség.

Ez is érdekelhet: Ezek a legjobb országok, ha meztelen strandolásról van szó

4. La Concha Beach – San Sebastián, Spanyolország

Shutterstock

Az 1350 méter hosszú, 40 méter széles, félhold alakú strand San Sebastián egyik legikonikusabb strandja. A part a környező hegyeknek köszönhetően szélvédett helyen van, ezért tökéletesen alkalmas a vízi sportok kedvelőinek is. De a kisgyermekes családok számára is jó választás, mivel napernyőkkel és napozóágyakkal ellátott strandról van szó.

La Concha a 19 századtól kezdve divatos üdülőhelynek számít, gyakran szerepel Európa legjobb városi strandjai között. Mivel a város közepén helyezkedik el, vízimentőkkel, mosdókkal, öltözőkkel, zuhanyzókkal, éttermekkel és bárokkal is rendelkezik.

3. Spiaggia dei Conigli, Lampedusa, Olaszország

Shutterstock

A szicíliai Lampedusa sziget déli partján található strand rendszeresen világ legszebb strandjai között van. Tavaly például meg is nyerte a díjat.

Sekély, tiszta kék vize és puha, aranyszínű homokja tökéletesen alkalmas a strandolásra, és a listán szereplő több strandhoz hasonlóan, ez is félreeső helyen van. Szerencsére ezt a tengerpartot se építették körbe, így nincs tele éttermekkel és boltokkal, ezért érdemes a strandoláshoz szükséges dolgainkat magunkkal vinni.

A jó hír, hogy Lampedusa rendelkezik saját repülőtérrel, amely a legtöbb olaszországi nagy csomóponttal összeköttetésben áll.

2. Praia da Falesia – Olhos de Agua, Portugália

Shutterstock

A több mint nyolc kilométer hosszú algarvei strand jellegzetes aranyszínű homokjáról és különleges szikláiról.

Annak ellenére, hogy a portugál Praia da Falesia népszerű turisztikai célpontnak számít, a mögötte található természetvédelmi területnek köszönhetően nem tornyosulnak nagyobb turisztikai építkezések, megőrizve ezzel a környék eredeti jellegét.

A strandot három főbb helyszínről is meg lehet közelíteni, ahol valószínűleg nagy lesz a forgalom, de egy rövid kerülővel már elhagyatott, gyönyörű öblöket fedezhetünk fel magunknak, ha arra járunk.

A végtelen fehér homokos parttal rendelkező Praia da Falesia az összesített rangsorában a 6. helyen végzett, az európai összesítésben már a második helyre került.

1. Reynisfjara Beach – Vik, Izland

Shutterstock

Az összesített rangsor negyedik helyezettje és Európa legjobb strandja Reynisfjara fekete homokos tengerpartja lett. Az úti célt a Trónok harca forgatási helyszínéül is használták, ami nem véletlen: a strand jellegzetessége közé tartoznak a víz fölé magasodó impozáns sziklaalakzatok.

Hozzá kell tenni: nem éppen evezésre vagy úszásra alkalmas, hiszen akár 40 méteres hullámok is megjelenhetnek a környéken, a fagyos vízhőmérsékletről nem is beszélve. Az izlandi Reynisfjarát leginkább a fenti sziklákról érdemes megcsodálni.

A zord körülmények azonban nem akadályozza meg a látogatókat abban, hogy megcsodálják a helyszínt, ami a számokon is meglátszik, hiszen az izlandi úti cél több mint 2000 értékelésből 4,5 pontot kapott az 5-ből.

(Euronews)

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk