tengerparti olasz falu

Calabria egyik gyönygszeme, Chianalea

Az egyeurós házakon túl: 10 olasz falu, ahol fizetnek azért, hogy odaköltözzünk

Mindenki elkalandozott már a gondolattal, hogy maga mögött hagy mindent, és egy egész évben meleg, idilli dél-olasz faluban nyit egy kávézót vagy egy kisboltot. Ráadásul mindezért még fizetnének is. A legutóbbi cikkünkben bemutattunk öt olyan országot, ahol fizetnek azért, hogy odaköltözzünk, most viszont kicsit specifikusabban mutatjuk be a helyszíneket. Íme tíz olyan olaszországi falu, ahol szintén fizetnének azért, hogy ott éljünk.


Akik hajlandóak lennének belevágni egy ilyen kalandba, azoknak remek készpénzes ösztönzőt kínál a jövőben az olasz csizma orra, Calabria régiója.

Calabria a tervek szerint legfeljebb három év alatt 28 ezer eurót, azaz nagyjából tízmillió forintot ajánl fel azoknak, akik hajlandóak áttelepülni az alig kétezer lakosú, megfáradt falvakba. Mindezt abban a reményben, hogy az új lakosok megfordítják az évek óta tartó népességfogyást

Számos település közül lehet választani: tengerhez közeli és hegyoldalban lévő helyszínek is a listán vannak – de vannak, amelyek rendelkeznek mindkét adottsággal.

A pénzt azonban nem a semmire adja a régió. Ahhoz, hogy az új lakosok megkapják a támogatást, vállalniuk kell, hogy egy kisvállalkozást is beindítanak, akár a semmiből, akár úgy, hogy elfogadják a települések által keresett szakemberek már meglévő ajánlatait. De vannak még további kitételek is.

A pályázóknak vállalniuk kell, hogy a falu a lakhelyük is lesz egyben, és 40 év alattinak kell lenniük. Ha a pályázatot sikeresen elbírálták, akkor a pályázónak 90 napon belül Calabriába kell költöznie – a régió nem titkon reménykedik, hogy az ajánlat vonzza majd a proaktív fiatalokat és a munkára vágyó ezredfordulósokat.

Calabria egyik apró faluja, Stilo. Hasonló települések találhatóak a listán is.

Shutterstock

Gianluca Gallo, Calabria regionális tanácsosa a CNN-nek elmondta, hogy a kifizetések havi 800 és 1000 euró között mozognának (nagyjából 300 és 350 ezer forint között) két-három évig. Alternatívaként egyszeri finanszírozás is járhat, ha egy új kereskedelmi tevékenység beindítására kellene nagyobb összeg – legyen az panzió, étterem, bár, vidéki gazdaság vagy bolt.

Most csiszoljuk a technikai részleteket, a pénzeszközök pontos havi összegét és időtartamát, valamint azt, hogy bevonjuk-e a valamivel nagyobb, legfeljebb 3000 lakosú falvakat is. Eddig hatalmas érdeklődés mutatkozott a falvak részéről, és remélhetőleg, ha ez az első program beválik, az elkövetkező években valószínűleg több is követi majd.

– mondta a CNN-nek.

A programban résztvevő Altomonte polgármestere, Gianpietro Coppola szerint a kezdeményezés célzottabb és jobb megoldás a kis közösségek újjáélesztésére, mint a közelmúltban a címlapokra került egyeurós házeladások.

Ráadásul a régióban lévő települések több mint 75%-ában – nagyjából 320-ban – jelenleg kevesebb mint 5000 lakos él, ami miatt jogos az aggodalom, hogy számos falu néhány éven belül teljesen kihal, ha nem történik meg a megújulás.

A régió már hónapok óta dolgozik rajta, és már több mint 700 ezer eurót különített el a projektre. Mindebben a falvak is segédkeztek.

Ahhoz, hogy a munkahelyek iránti kereslet találkozzon a kínálattal, megkérdezték az érintetteket is, hogy pontosan milyen szakemberek hiányoznak a falvakból – ezzel a specifikus munkavállalók is könnyebben válogathatnak.

De jöjjön a lényeg. Mutatjuk a körképet a festői helyekről, ahol akár le is telepedhetünk.

Civita

Civita

Shutterstock

Eleinte még az olaszul beszélők is kissé elveszettnek érezhetik magukat.

A helyiek egy furcsa hangzású szláv dialektust beszélnek, amelyet arbereshe-nek hívnak. A közösséget a török birodalom elől menekülő albánok alapították az 1400-as években.Az egykor banditák és törvényen kívüliek által lakott, vadregényes Pollino Nemzeti Parkban egy hatalmas sziklán magasodó, alig 1000 fős falucska maximálisan az autentikus Calabriát hordozza magában.

A Raganello folyó szurdokát, Olaszország legnagyobb kanyonját óriási, ember alakú sziklák tarkítják, és az „ördög hídjának" nevezett átkelő egy szerpentines ösvényhez vezet le.

A faluban régi hagyományokkal, bizánci rituálékkal és szokatlan ételekkel is találkozhatunk. A régi házakat „ráncoknak" nevezett, kör alakú keskeny sikátorok kötik össze, az épületek ijesztően kinéző kéményeiről pedig úgy tartják, hogy távol tartják a gonoszt.

Samo és Precacore

Samo

Shutterstock

Egyszerre két ősi falucskába is költözhetünk, amelyek lényegében egymás mellett helyezkednek el. Samót az ókori görögök alapították, akik a dombokon – de nem túl messze a parttól – kerestek menedéket, a falut pedig a „kikötőjükké" tették.

Nem túlzás azt mondani, hogy az idő megállt a környéken.

Reggelente a frissen sült kenyér és a friss sajt illata száll a falu fölött: a helyi asszonyok a mai napig cipelik a fejükön a kosárnyi élelmet, miután elhagyták a paraszti kőházaikat – akárcsak a régi időkben.

Samo legszebb része a testvér- és szellemfalu, Precacore, amely közvetlenül az ottani völgy fölé magasodik. Samo főteréről egy kis kanyargós út indul felfelé az elhagyatott negyedbe.

A helyiek egy sor földrengést követően elmenekültek a faluból, de az utóbbi időben Precacore-t visszahozták a sírból, és nyáron újra életre kel: kirándulók, turisták és az egykoron itt élő családok leszármazottai özönlenek ide, hogy megcsodálják az itt található görög-bizánci romokat.

Aieta

aieta

Shutterstock

Újabb óváros, közel a tengerparthoz. Az egykoron görög település hamvain alapított falu Maratea és Praia a Mare hangulatos strandjainak közelében fekszik.

Apró, de annál elegánsabb. A vörös cseréptetős lakások egy fenséges, panorámás loggiával rendelkező erődítmény lábánál csoportosulnak.

A reneszánsz épületek és a pazar kőportálok toszkánai hangulatot nyújtanak a régióban. A hely erdőket sasok és farkasok lakják, ahol számos túraútvonal található a közeli Papasidero, Laino Borgo és Laino castello falvakba.

Bova

bova

Shutterstock

A legendák szerint egy örmény királynő építette a falut egy dombra, ahol tehenek legeltek – innen ered a név is, amely az olasz „marha" kifejezésre utal (bue).

A környék „természetes erkélyeként" ismert, a tengerparton elterülő lenyűgöző táj miatt, közvetlenül Olaszország csizmájának csúcsán, Szicíliához közel. Bova a „görög Calabria" szívében található, amely egykoron az ókori Görögországból származó telepesekkel virágzott.

Nemes kőházak, díszes porták díszítik a falut, amely egy sziklába lógó kastély romjai alatt található.

A szűk sikátorokban sétálva még mindig hallani lehet a régi szövőszékek csattogását. A szövés hagyománya évezredes múltra tekint vissza, és a közeli Aspromonte-hegység csúcsain még mindig szedik az egyedülálló rostseprű növényt.

A faluban minden nap friss kecsketejet árulnak, és a helyszín csúcseseményei közé tartoznak a népzenei fesztiválok, a bizánci húsvéti ünnepség és a látványos karneválok.

Caccuri

Caccuri

Boghi Piu Belli D'ItaliaBoghi Piu Belli D'Italia

Egy látványos, dombtetőn álló várról van szó, amelyet a kalóztámadások ellen építettek. A várban kilátók, sikátorok, kőházak és apró, saját bejáratú terek labirintusa található.

Évszázadokon át nagy feudális családok uralkodtak a falu felett, akik nem ijedtek meg attól, ha gyilkolásról vagy mérgezésről volt szó a csatározás következtében.

A dombok között olajfaligetek találhatóak, amelyekből prémium minőségű extra szűz olívaolaj készül. Az erőd egy részét – amely magas falakkal és egy ciszterna belsejében megbújó loggiatoronnyal rendelkezik – elegáns, dizájnos üdülőhellyé alakították át az évek alatt.

Albidona

Albidona

Shutterstock

A 850 méteres magasságban lévő, de a tengerig terjedő terület egy zárt fenyőerdővel és egy hangulatos stranddal rendelkezik, ahol egy szaracén torony is áll.

Közel van a Basilicata és Puglia határához, így ideális helyszín mindhárom régió bejárásához, és a Pollino Nemzeti Park és a napsütötte partvidék maximális kihasználásához.

A helyiek 10 perces autóúttal leugorhatnak a hegyről egy fürdőzésre, vagy éppen felautózhatnak egy frissítő jógára vagy túrára.

Albidona települését a legenda szerint egy vak látnok alapította, aki az égő Trója elől menekült. Az omladozó vár romjai cseresznye-, mandula- és vadalmaültetvényekre néznek.

Sant'Agata del Bianco

Sant'Agata del Bianco

Wikimedia

Klasszikus olasz vidéki hangulatot áraszt Sant'Agata del Bianco szerény parasztházainak gyűjteménye, ahol a vastag, sárgás kőfalak és a zöldre festett ajtók visszarepítenek a múltba.

A falu durva macskaköves sikátorait az utóbbi időben szépen felújították, a helyi tanösvény pedig sziklás talajba vájt régi kutak hálózatán vezet végig, amelyekből egykoron bort készítettek.

Görög és bizánci időkből származó, szabadtéri történelmi emlékek, falfestmények, és több múzeum is a látnivalók közé tartozik.

Santa Severina

Santa Severina

Shutterstock

A falu egy festői tufasziklán helyezkedik el, ami a Neto folyóra tekint le. Santa Severina elrendezése a helyiek vagyonától függ:

a gazdagabb családok palotái a hegy tetején állnak, míg a szerényebb házak alul, a sziklákba vájva.

Apró termete ellenére görög és héber negyed is megbújik a pálmafák alatt. Az helyi keresztelőkápolna Calabria legrégebbi bizánci műemléke, az impozáns, gondozott kastély pedig freskókkal díszített földalatti terekkel és istállókkal rendelkezik.

Santa Severina a narancsairól ismert. A falusiakat Aranciarunak nevezik, ami a helyi szóbeszédben „narancsevőket" jelent. Az itt termesztett narancsok Calabria büszkeségei, köszönhetően a termékeny talajnak és a helyiek kivételes táplálkozási szokásainak. A faluban termesztett narancsok számos olasz étteremben és gyümölcskiállításon is megtalálható.

San Donato di Ninea

San Donato di Ninea

Shutterstock

A görög gyarmatosítás előtti időkből származó bájos falu a calabriai Pollino Nemzeti Park legmélyebb részén fekszik. Annyira eldugott helyről van szó, hogy az 1970-es évekig a régión kívül alig tudta valaki, hogy létezik.

A magas dombokra épült faluból két tengerre is, a Jón-tengerre és a Tirrén-tengerre is rálátni.

A szinte érintetlen település számos vadon élő állatnak és növénynek ad otthont, és Olaszország egyik legjobb vadonvédelmi területének számít. A panorámás kunyhókhoz vezető hegyi ösvények mentén orchideák nőnek.

(Érdemes figyelemmel követni Calabria honlapját, ahol a projekt részleteiről értesülhetünk.)

A figyelmetekbe ajánljuk