születésnapi macska
Shutterstock

Válogatott társaság: a világ legritkább születésnapi dátumai

Előző cikkünkben már bemutattuk a világ leggyakoribb születésnapjait. Sokakat meglephetett, hogy szinte az összes szeptemberi hónapra esik – pedig jobban belegondolva, nem is olyan meglepő. Így az sem, hogy melyek a világ legritkább születésnapjai. Természetesen a téli ünnepi időszakban kell keresni a dátumokat.

December 25.

December 25-e a világ legkülönösebb születésnapja: kevesebb ember születik ezen a napon, mint az év bármely más napján.

Hogy miért? Van néhány elmélet.

Az egyik szerint a karácsonyi időszak zsúfoltsága miatt a várandós szülők nagyobb valószínűséggel indítják meg a szülést vagy vetetik alá magukat császármetszésnek, hogy biztosak lehessenek abban, hogy a babájuk még az ünnepi rohanás előtt megérkezik.

De egy másik elmélet szerint decemberben és januárban többen esnek teherbe, mint az év bármely más időszakában, és mivel a baba születése körülbelül kilenc hónapig tart, ez azt is jelenti, hogy decemberben kevesebben születnek, mint bármely más hónapban – jó példa erre az előző cikkünk, ahol bemutattuk, hogy a tíz leggyakoribb születésnapból kilenc szeptemberi.

Azért híres emberek december 25-én is születtek: az Oscar-díjas amerikai színésznő Sissy Spacek és a Grammy- Golden Globe- és Oscar-díjas skót énekes és zeneszerző Annie Lennox.

Január 1.

Egy másik ünnepi időszak: az év első napján születik a második legkevesebb baba. Ha ekkor van a születésnapod, jó alkalom lehet valamilyen születésnapi és újévi fogadalmat tenni, ami meghatározhatja az aktuális évedet. Nemcsak a világ népességének egy kis hányadával osztozol a születésnapodon, de lehetőséged van arra is, hogy pozitívan kezdd az új évet.

Január első napján született egyébként az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) meghatározó igazgatója, J. Edgar Hoover, és nem utolsó sorban Petőfi Sándor is.

December 24.

A fenti két dátumot elnézve nem meglepő, hogy december 24-én van a harmadik legkevesebb születésnap. Itt is az lehet a háttérben, hogy a legtöbb helyen ünnepnapnak számít a karácsony, illetve a legtöbb baba az év vége felé fogan meg. Az biztos, hogy akik ekkor születtek, minden értelemben különleges napon ünnepelnek.

Az első születésnap nem meglepő: a keresztények ezt a dátumot tartják Jézus születésének napjának. De a Motörhead alapítója és frontembere, Lemmy, illetve Ricky Martin is december 24-én született.

Január 2.

Az új év második napja sem a babaszületésekről híres, így mindenképp ritkaság, ha ismerünk olyat, aki ezen a napon született. Az biztos, hogy tökéletes indok lehet egy kis utószilvesztert tartani, ha ezen a napon születtél.

Két neves író is ekkor született: az orosz Isaac Asimov és a magyar Nádasdi Péter.

(Forrás: WorldAtlas)


A figyelmetekbe ajánljuk