voynich kézirat

A történelem 4 legrejtélyesebb könyve

A történelem során számos rejtélyes könyv és mű született, amely komoly fejtörést okoztak a kíváncsi elméknek. Sok alkotás ezek közül olyan nyelven íródott, amelyet senki sem ismer, és sok olyan ismeretet tartalmaz, amely meghaladja az emberi képzeletet. Ebből gyűjtöttünk össze négyet, íme!

Voynich-kézirat

commons.wikimedia.org

A Voynich-kéziratot először 1912-ben fedezték fel, amikor egy Wilfrid Voynich nevű lengyel antikvárius megvásárolta. A kézirat 250 oldalt tartalmaz, amelyek egy különös és ismeretlen nyelven vagy furcsa, megfejthetetlen kódokkal vannak írva. Számtalan tudós próbálta megfejteni a kézirat szövegét, és számos elmélettel álltak elő, de mindezeket a felvetéseket eddig elvetették.

A könyv feltehetően a 15. vagy 16. században íródott, és különböző állatokat, embereket, asztrológiát, állatövi szimbólumokat, gyógynövényeket és térképeket ábrázol. Rainer Hannig német egyiptológus azonban azt állította, hogy megfejtette a kódot. Úgy vélte, hogy a kéziratot nem indoeurópai nyelven írták, hanem egy szemita nyelven, például arámi, arab vagy héber nyelven. A Voynich-kézirat üzenete azonban a mai napig rejtély, amelynek eredetét és jelentését az idő homokja valószínűleg örökre elmosta.

Soyga könyve

A Soyga könyve, más néven Aldaraia egy 16. századi könyv, amely a mágiáról, asztrológiáról, varázsigékről és démonológiáról szól. A könyv szerzője ismeretlen, de először egy tudós, John Dee szerezte meg az 1580-as évek elején, amikor I. Erzsébet királynő tanácsadójaként dolgozott. Dee egész életében a könyv titkait próbálta megfejteni. A könyv nagy része szabályos latin nyelven íródott, ami könnyen olvasható volt. Számos bekezdést tartalmazott, amelyekben varázslatokat, zavaros mágikus formulákat, védelmi varázslatokat, valamint angyalok és démonok hierarchiáját írta le.

Azonban soha nem tudta megfejteni a Soyga könyvének utolsó 36 oldalát, amely 36 különös táblázatot tartalmazott. A könyv az 1609-ben bekövetkezett halála után elveszett, majd több évszázaddal később 1994-ben fedezték fel újra két különböző helyen, először British Libraryben, majd a Bodleian Libraryben.

A Soyga könyvének rejtélye azonban továbbra is fennáll. Ki írta? Mit jelent az a 36 táblázat és a varázslatos szavak? Senki sem tudja.

Rohonci-kódex

commons.wikimedia.org

A 450 oldalas olvasmányt, a Rohonci-kódexet először 1838-ban fedezték fel a Magyar Tudományos Akadémián. Azóta megannyi tudós, nyelvész és kódfejtő próbálta megfejteni a kézirat ismeretlen nyelvét, de a mai napig egyetlen szót sem sikerült azonosítani. A kézirat mintegy 90 rajzfilmszerű illusztrációt tartalmaz csatákról és különböző vallási témákról. De még az sem világos, hogy a Rohonci-kódex szövegeit balról jobbra vagy jobbról balra kell-e olvasni.

A kódex először 1743-ban jelent meg a rohonci könyvtár egyik katalógusában. Úgy vélik, hogy nem egy ősi, az idők során eltűnt kultúráról van szó, hanem egy olyan műről, amelyet szándékosan egy olyan magas szintű kódnyelven írtak, amelyet még a legnagyobb elmék sem tudnak megfejteni. A tudósok tehát továbbra is a fejüket vakarják, és próbálják megfejteni a kódexben található furcsa karaktereket. Az egyetlen dolog, ami biztos a művel kapcsolatban, hogy a kézirat megírásához használt papír a 16. századi Olaszországból származik.

Les Propheties – A próféciék

A Les Propheties egy népszerű könyv, amely tele van jóslatokkal, és amelyet Michael de Nostradamus írt a 16. században. A francia férfi egy önjelölt látnok volt, aki képes volt megjósolni a jövő eseményeit, és ezeket meg is említi könyvében. A mű 1555-ben jelent meg, és halála óta soha nem fogyott el nyomtatásban.

Nostradamus hatalmas tömegeket vonzott, akik neki tulajdonítják, az olyan jelentős történelmi események jóslatait, mint Adolf Hitler felemelkedése, Napóleon hódításai, a francia forradalom, II. Henrik halála, a nagy londoni tűzvész, a 9/11-es támadások, JFK meggyilkolása és más egyéb katasztrófák. A Les Propheties összes próféciája négysoros, rímes versben íródott. Sok tudós azoban azt állítja, hogy jóslatai csupán félreértelmezések vagy félrefordítások, szándékos ferdítések.


A figyelmetekbe ajánljuk