A világ legrejtélyesebb könyve: a Voynich-kézirat

A Yale Egyetem Beinecke Ritka Könyvek és Kéziratok Könyvtárának mélyén egy 240 oldalas könyv fekszik, melynek eredetét a mai napig nem sikerült megfejtenie a kutatóknak.


A korábbi becslések szerint 1450 és 1520 között íródhatott, ám a legfrissebb kutatások szerint és a radiokarbon kormeghatározás alapján úgy vélik, a 15. század elején készülhetett, egészen pontosan 1420 körül.

A könyvben különös írások és kézzel rajzolt ábrák találhatók, amelyek úgy festenek mintha egy álomvilágból lopták volna őket: valódi és kitalált növények, úszó várak és fürdőző nők, állatövi gyűrű, asztrológiai diagramok, Nap és Hold ábrázolása arcokkal. Ezt a 24x16 centiméteres, különös alkotást hívják Voynich-kéziratnak, amely a történelem egyik legnagyobb megoldatlan rejtélye.

Neve Wilfrid Michael Voynich-től, egy lengyel könyvkereskedőtől származik, aki egy jezsuita főiskolán bukkant rá a könyvre Olaszországban, 1912-ben.

Voynich figyelmét azonnal felkeltette a rejtélyes dokumentum, mellyel rengeteg kérdés fogalmazódott meg benne. Ki írta és miért? Mit jelentenek az ábrák? Milyen titkokat rejthetnek az oldalak? Ennek okán a kéziratot megvette egy helyi paptól és az Egyesült Államok vitte, ahol a kutatások véget nem érő találgatásokba csaptak át.

Ugyanis a nyelvezete rendkívül szokatlannak mondható, mivel a holt nyelvek egyikével sem azonosítható, illetőleg egyéb nyelvi hasonlóság sem fedezhető fel benne. Értelmezéséhez kiindulási alapot a benne található ábrák adhatnak, amelyek a fejezeti tagolását jelentik, úgy, mint a gyógyszerészeti, az asztronómiai és a biológiai részek. Feltételezett szerzői között megtalálható Leonardo da Vinci és Roger Bacon is. Bár akadnak olyanok is, akik szerint nem egy ember írta a könyvet.

Az évek során három fő elmélet jelent meg a kézirat szövegéről:

  • Az első, hogy egy titkos kód segítségével írták, amelyet szándékosan terveztek így, hogy ne derüljön ki a mű jelentése.
  • A második az, hogy a kézirat koholmány. Hamisan írták, hogy pénzt szerezzenek a naiv vásárlóktól, a szerzője pedig egy középkori csaló volt, sőt egyesek úgy vélik, hogy maga Voynich írta.
  • A harmadik elmélet szerint a kézirat egy létező nyelven íródott, de egy ismeretlen szövegkörnyezetben. Lehet, hogy a középkori tudósok egy ábécét próbáltak megalkotni, egy beszélt, de még nem írt nyelvre.
De, hogy melyik a legvalószínűbb? Nem tudni.
Habár senki nem érti a Voynich-kéziratot, ez nem akadályozta meg az embereket abban, hogy kitalálják vajon mit is mondhat. Sokan úgy gondolják, hogy ez egy középkori enciklopédiának felel meg, míg mások szerint egy Roger Bacon által írt mű, aki megpróbálta megérteni a nyelvtan törvényszerűségeit. Vannak akik inkább misztikumot látják benne, így a további érdekes teóriákhoz tartózik az ötlet, miszerint a könyvet az olasz boszorkányok szövetsége írta.

Vajon mire bukkannánk, ha megfejtenénk a kódját? Egy 15.századi illusztrátor álomnaplójára? Egy 240 oldalas butaságra? Vagy egy elfeledett kultúra történetére?

A figyelmetekbe ajánljuk