egy olvasó hölgy egy kanapén

Akár prózát, akár lírát keresel, egész biztosan találsz majd valami kedvedre valót a kortárs magyar szerzők kötetei között. Most mutatunk 4 olyan kiváló könyvet, ami megérdemli, hogy időt szánj rá.


​Kállay Eszter: Vérehulló fecskefű

A minőségi kortárs magyar líra kedvelői kevés jobb könyvvel találkozhatnak mostanában, mint Kállay Eszter frissen kiadott második kötete. A versek a várandóssághoz és az anyasághoz kapcsolódó ellentmondásos elvárásokat és érzéseket járják körbe, miközben ezeken keresztül a nők társadalmi helyzetéről is szólnak. A Vérehulló fecskefű szövegei emellett lehetőséget kínálnak arra is, hogy olvasóként közelebb kerüljünk a saját születéstörténetünk befogadásához.

​Oravecz Imre: Alkonynapló

Az elismert szerző friss könyve nem más, mint az időskori mindennapok megörökítése – a kíméletlen őszinteségű, rövid szövegek a valós történések helyett inkább azok belső lenyomataira fókuszálnak. Az Alkonynapló az életről és az elmúlásról, a minket körülvevő világ állandóságáról és változásairól szól, és Oravecz 2015-ös, Távozó fa című verseskötetének folytatásaként is értelmezhető.

Nádas Péter: Rémtörténetek

Nádas Péter legújabb, 2022-ben megjelent nagyregénye látszólag ráérősen, újabb és újabb helyszíneket és szereplőket felvonultatva sodródik az elkerülhetetlen végzet felé. A szerző meghökkentő történetszövéssel tárja elénk egy vízparti település hétköznapinak tűnő világát. A Rémtörténetek hősei a falusi élet karakterisztikus alakjai, akik mind a saját jóságuk és gonoszságuk csapdájában élnek.

​Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

A klinikai szakpszichológus szerző szerint ahhoz, hogy megértsük saját magunkat és feltárjuk szorongásaink valódi okát, elengedhetetlen, hogy szüleink, nagyszüleink és még régebbi őseink tapasztalatait is figyelembe vegyük. Könyve ennek jegyében íródott: szerinte ugyanis mindaddig, amíg halogatjuk a szembenézést azzal, amit családunktól örököltünk, akaratlanul is továbbvisszük az ő negatív mintázataikat. A kötet tehát egyfajta generációkon átívelő önismereti utazás, amelynek célja, hogy minden egyes fejezettel közelebb kerüljünk magunkhoz.

A figyelmetekbe ajánljuk