Könyvet olvasó ember
Fotó: Shutterstock

4 könyv, amit egyetlen hétvége alatt kiolvashatsz

Mindenkivel megtörténhetett már az, hogy bele szeretett volna kezdeni a hétvégén egy régóta kinézett könyv olvasásába, viszont tudta, hogy úgyse fogja befejezni azt vasárnap estig. Pont ebből az okból ajánlunk négy olyan olvasnivalót, amelyeket akár két nap alatt kivégezhetünk: értékes, maradandó, izgalmas gondolatok és történetek párszáz oldalban. Íme!


Teljesen érthető, hogy a rohanó világban nincsen szabadidőnk vagy egyszerűen kedvünk önéletrajzi könyveket, vagy több kötetes regényeket a kezünkbe venni. Az olvasás azonban bármilyen időszakban kiváló elfoglaltság lehet, akár éppen a nyár végi melankóliában. Mi pedig összeállítottunk egy mini szépirodalmi listát, amik rövidebb terjedelmük ellenére is, emlékezetes olvasásélményt kínálnak!

Éjféli könyvtár

Matt Haig szerzeménye a mindenki által gyakran feltett kérdést feszegeti: „Mi lett volna…?”

Valahol az univerzum peremén túl, létezik egy könyvtár, amely végtelen számú könyvet tartalmaz és mindegyik egy másik valóság története. Az egyik a jelenlegi életünk történetét meséli el, egy másik könyv pedig azt a másik életet, amelyet élhettünk volna, ha az élet bármelyik pontján másképp döntünk.

A könyv olvasás közben pedig mindannyian azon tűnődhetünk, hogy milyen lehetett volna az életünk, mi történne, ha lehetőségünk lenne elmenni a könyvtárba.

Illetve mi is feltehetnénk magunknak a kérdést: valóban jobb lenne egy másik életet élni?

Ezt is nézd meg! 8 kikerülhetetlen könyv, ami megváltoztatta a világ menetét

Normális emberek

Sally Rooney több nemzetközi díjat is elnyerő alkotásának középpontjában két fiatal, Connell és Marianne áll, akik ugyanabban a kisvárosban nőttek fel, ám a hasonlóságok itt véget is érnek. Évekkel később, az egyetemi évek alatt Marianne és Connell kerülgetik egymást – emellett más emberek és lehetőségek felé kalandoznak el –, viszont mágnesként, ellenállhatatlanul vonzódnak egymáshoz.

Ahogy a lány az önpusztítás felé sodródik, a fiú pedig máshol kezdi keresni élete értelmét, mindkettőjüknek szembe kell nézniük azzal, hogy meddig hajlandóak elmenni a másik megmentéséért.

Éles tárgyak

Akik pedig a drámai történetek helyett inkább valami izgalmasabbra vágynának, a következő két érdekfeszítő krimi remek választás lehet. Az egyik az Éles tárgyak című thriller-krimi – a Holtodiglan című regényt is jegyző – Gillian Flynn tollából. A pszichiátriai kezelésen töltött idő után, Camille Preaker riporternek egy nyugtalanító megbízással kell szembenéznie: vissza kell térnie abba a kisvárosi miliőbe, ahol született.

Innen kell tudósítania két tizenéves lány meggyilkolásának ügyéről. Évek óta alig beszélt neurotikus, hipochonder anyjával és 13 éves féltestvérével, akit nem is nagyon ismer.

Idővel Camille azon kapja magát, hogy azonosulni kezd a fiatal áldozatokkal. Saját démonjai elől menekülve kell megfejtenie saját múltjának rejtélyes oldalát, ha valóban meg akarja kapni a sztorit a gyilkosságokról és túl akarja élni hazatérését.

Ezt is olvasd el! A történelem 4 legrejtélyesebb könyve

Gyilkosság az Orient Expresszen

Kérdezhetnénk, hogy miért szerepel egy 90 éves klasszikus ezen a szűk listán? Ám anak ellenére, hogy ismert és popkulturálisan is jelentős Agatha Christie-nek e regénye, úgy általánosságban is elmondható, hogy sose árt a régebbi alkotások (újra)fogyasztása. Ha pedig eddig még nem olvastuk el, akkor főleg!

A Gyilkosság az Orient Expresszen talán Hercule Poirot leghíresebb története, amikor a nyomozónak egy éjszakai vonaton történő gyilkosság után kell puhatolóznia. A 300 oldalnál is rövidebb regény pedig még a nem kifejezetten krimikedvelőknek is ajánlott.

A figyelmetekbe ajánljuk