egy olvasó nő
Fotó: Shutterstock

8 könyv a nyár végére, amitől nosztalgikus érzésünk támad

Azok, akik kiskoruk óta olvasnak, valószínűleg rendelkeznek egy listával azokról a könyvekről, amelyek kitörölhetetlen nyomokat hagytak bennük. Így vagyunk ezzel mi is.


Vannak könyvek, amelyek belénk égnek, formálják az életünket, még jóval azután is, hogy becsuktuk a borítót. Ebben a listában olyan könyveket vizsgálunk meg, amelyek sokunkra mély benyomást tettek, és a legtöbbükkel már életünk korai szakaszában találkoztunk.

Ez is érdekelhet: 7 önéletrajzi könyv, ami maradandó nyomot hagy benned

​1. James és az óriásbarack − Roald Dahl

Roald Dahl dedik\u00e1l a gyerekeknek

Fotó: Wikimedia Commons

Roald Dahl első gyerekkönyve csak a hatvanas években jelent meg. A történet szokatlan: a főszereplő, James szüleit megöli egy orrszarvú, így gonosz nagynénjei nevelik. Ám nemsokára már egy hatalmas repülő barack belsejében él át csodálatos kalandokat ijesztő rovarok társaságában. A legtöbb Dahl-gyerekkönyv főszereplője túlélő: az író meg akarta mutatni a szülők nélkül élő, vagy más okokból szenvedő, félő gyerekeknek, hogy legyenek bátrak, találékonyak, optimisták, de legfőképp azt, hogy nincsenek egyedül. Dahl egyik meséjében sem hajlandó szőnyeg alá söpörni a gyermeki félelmet. Unokája szerint Dahl úgy gondolta, a legizgalmasabb dolgok az életünkben egyben mindig félelmetesek is, de nincs ezzel semmi baj.

​2. A varázsló unokaöccse − C. S. Lewis

Az 1800-as években játszódó A varázsló unokaöccse a Narnia krónikái-sorozat első története, amely Polly és Digory, két londoni kisgyerek kalandjait követi nyomon, akik minden nap kitalálják a saját játékaikat a házuk padlásán. Egy nap rábukkannak Andrew bácsi titkos irodájára, ahol rászedik őket, hogy gyűrűket húzzanak fel, amelyek a világok közötti világba viszik őket, ahol felébresztik Jadist, a gonosz királynőt, aki azt tervezi, hogy visszatér Londonba, hogy azt a világot is elfoglalja. Lewis épp elég részletet ír le ahhoz, hogy képek szülessenek a fejünkben, és kialakíthassuk saját történeteinket, függetlenül a filmes és tévés interpretációktól. A kötet tökéletes bevezetés Narniába.

Ha tovább olvasnál: 8 fontos könyv, ami megváltoztatta a világ menetét

​3. Sziddhárta − Hermann Hesse

Sokakat indított el szorongó kamaszként a Sziddhárta az önreflexió útján.

​4. Lassie hazatér − Eric Knight

sk\u00f3t juh\u00e1szkutya

Fotó: Shutterstock

A Lassie hazatér az a könyv, amely jó párunkat rászoktatott az olvasásra, és skót juhász kutyára kezdtünk vágyni miatta. Kikölcsönöztük a könyvtárból, majd sírva olvastunk a bátor kutya küzdelméről, hogy hazataláljon.

​5. Rém hangosan és irtó közel - Jonathan Safran Foer

A Rém hangosan és irtó közel egy könyv a gyászról. Bár a főszereplő egy kilencéves kisfiú, Oskar Schell, ez nem egy gyerekeknek szóló könyv. A könyv középpontjában Oskar kutatása áll, aki a 9/11-én elhunyt édesapja szekrényében talált kulcs jelentését próbálja kideríteni. A könyv gyógyítja a lelket, különösen ha valaki fontos elvesztése után olvassuk.

​6. Soha ne engedj el − Kazuo Ishiguro

A Soha ne engedj el egy szívszorító regény, amely megkérdőjelezi, mit jelent embernek lenni. A középpontjában Kathy és barátai, Ruth és Tommy állnak, és az ő önfelfedezésük, amikor elhagyják Hailshamet, egy angol bentlakásos iskolát, ahol semmit sem tanítanak nekik a külvilágról. Ha szereted a rejtélyeket vagy a szerelmi történeteket a felnőtté válással járó érzelmekkel vegyítve, akkor ezt a könyvet imádni fogod.

​7. A nagy Gatsby − F. Scott Fitzgerald

A nagy Gatsby film 2013, jelenetk\u00e9p

Fotó: Profimedia

Nem lehet úgy beszélni a nosztalgia érzéséről, hogy ne említsük meg ezt a könyvet. Ebben a regényben mindenki a múltba vágyik, különösen a címszereplő, Gatsby. Felfokozott érzelmekkel teli könyv − ha még nem olvastad, épp itt az ideje!

​8. Az arany iránytű (Északi fény) − Philip Pullman

Lyra és daimónjának epikus története, akik a világuk megmentésén fáradoznak. Ez Az Úr sötét anyagai trilógia nyitókötete, tele kalanddal és érzelmekkel, szerelemmel. A karaktereket hamar szinte a családodnak fogod érezni, és izgulsz majd értük a velük történő szituációkban. Még az is lehet, hogy olvasás közben teljesen elfeledkezel a valós életbeli kötelességeiről, mert egyszerűen tudnod kell, mi történik velük.


A figyelmetekbe ajánljuk