egy nő olvas a szobában lámpafénynél
Fotó: Shutterstock

7 önéletrajzi könyv, ami maradandó nyomot hagy benned

Szeretjük az önéletrajzokat, mert ablakot nyitnak számunkra rendkívüli tetteteket végrehajtó, csodált személyek gondolataiba és tapasztalataiba, és általuk a történelem és a kultúra kritikus pillanatait kicsit az ő szemszögükből nézhetjük.


A legjobb memoárok gyakran több műfaj keverékei: érezhetjük őket thrillernek, inspiráló történetnek, amely önsegítő útmutatóként szolgál, vagy szellemes és vidám olvasmánynak. Most mi is gyűjtöttünk egy listát minden idők legjobb önéletrajzaiból szemezgetve, klasszikusoktól a jelen hírességeinek olvasmányaiig, melyek mind megérdemelnek egy alapos olvasást, legalább egyszer.

Ez is érdekelhet: 8 fontos könyv, ami megváltoztatta a világ menetét

​1. Christina Lamb, Malala Yousafzai − Én vagyok Malala

Malala: egy keresztnév, amely összefonódott az emberfeletti elszántsággal. Önéletrajza olyan világba kalauzolja el az olvasót, ahol az iskolába járás forradalmi cselekedet. Miután a tálibok átvették a hatalmat a pakisztáni Swat-völgyben, ahol született, Malala nem járhatott iskolába. Ugyan még gyerek volt, de már nyíltan kiállt a lányok tanuláshoz való joga mellett. 2012-ben egy álarcos fegyveres fejbe lőtte, a könyv a merényletkísérlet túlélését is leírja, amellett, hogy az oktatás közösségek felemelkedésében betöltött szerepét hangsúlyozza.

​2. Michelle Obama – Így lettem

Michelle Obama

Fotó: Kirsty O'Connor/PA Images / Getty Images

A könyv megjelenése nagy irodalmi esemény volt, majd több mint 17 millió példányban kelt el. MichelleObama őszinte szavakkal mutatja be, milyen érzés a vihar közepén állni egy elnök oldalán, miközben megpróbálsz családot alapítani és megőrizni az identitásodat. A volt First Lady ugyanolyan elegánsan ír, mint ahogyan beszél, története egyszerre rendkívüli és átélhető: bepillantást enged a chicagói South Side-tól a Fehér Házig tartó útjába. Önéletrajza óda az alkalmazkodóképességhez, a családhoz és az önfelfedezéshez, megmutatva, hogyan formálja a személyes fejlődés a közjót. Az oktatás és a társadalmi szerepvállalás melletti kiállásába zökkenőmentesen illeszkedik a bensőségesebb anekdoták mellé, amelyek olvasása olyan érzést kelt, mintha egy közeli barátnővel beszélgetnénk.

Ha tovább olvasnál: 9 könnyen olvasható angol regény nyelvtanulóknak

​3. Joan Didion − A mágikus gondolatok éve

A kötet az amerikai irodalmi legendát, Joan Didiont követi a férje, John Gregory Dunne halála utáni évben. Az írónő a gyász, a szerelem és a veszteség személyes élményeit bárki számára átélhetővé teszi. Könyve egy érzelmekkel teli beszámoló a veszteség emberi megtapasztalásáról, a gyász összetettségéről, az irracionális reményekkel való megküzdésről, hogy az elhunyt visszatérhet. Írásmódja a sebezhetőség és az intellektuális szigor között egyensúlyozik, és rávilágít arra, hogy milyen furcsa és kiszámíthatatlan módon birkózunk meg a tragédiával. A 2005-ben megjelent könyv a Pulitzer-díj döntőse is volt.

​4. Patti Smith − Kölykök

Patti Smith

Fotó: Kirsty O'Connor/PA Images / Getty Images

Ez a könyv egy időtlen pillanatkép New York egy ikonikus korszakáról, a hatvanas-hetvenes évek vibráló művészeti életéről. Smith lírai prózája mesél Robert Mapplethorpe fotóssal való bensőséges kapcsolatáról, élénk portrét festve művészi együttműködésükről, mély kötődésükről, és egy kreatív nemzedék lelkes energiájáról. Az önéletrajz és a kultúrtörténet magával ragadó keveréke, időtlen tisztelgés a barátság, a művészet és a művészi önkifejezésre való kérlelhetetlen törekvés előtt. 2010-es megjelenésekor Patti Smith memoárja elnyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat.

​5. Anne Frank − Anne Frank naplója

A valaha kiadott egyik legfontosabb könyv: kitörölhetetlen tanúságtétel az emberi lélek ellenálló képességéről a legsúlyosabb sötétség közepette. Megrendítő meglátásai, amelyeket a világháború alatt a családja által rejtegetett titkos melléképületben írt, éles kontrasztot alkotnak a külvilág kegyetlenségével szemben. Ez az igaz történet szívszorítóan mutatja be egy lány felnőtté válását a megpróbáltatások közepette, álmai és félelmei pedig generációkon át visszhangoznak. Hangja az emlékezés, a tolerancia és a jobb világra való törekvés fontosságára irányítja a figyelmet.

​6. Marjane Satrapi − Persepolis

Marjane Satrapi

Fotó: Sylvain Lefevre/Getty Images

Ez a grafikus önéletrajzot sokan az évszázad egyik legjobb könyvének tartják. A könyv Irán viharos történelmét személyes szemszögből mutatja be: Satrapi fekete-fehér illusztrációi és történetmesélése az iráni forradalom és annak utóhatásai közepette történő felnőtté válását örökítik meg. Tanúi lehetünk a kulturális változásoknak, a politikai felfordulásoknak és az egyéni küzdelmeknek, amelyek az identitását formálták. A családi dinamika és a barátságok bensőséges ábrázolása elmélyíti a történelmi kontextust − a személyes és a politikai témák összekapcsolásával Satrapi emberközelivé teszi az összetett eseményeket.

​7. Stephen King − Az írásról

Akár kezdő író valaki, akár csak lelkes olvasó, Stephen King Az írásról című önéletrajzi könyve kötelező olvasmány. King a történetmesélés mestere. De nem akármilyen történetek az övéi: írásai borzongást keltenek és rémálmokhoz vezetnek. King ebben a könyvben a gyermekkorától kezdi a mesélést, a drogokkal és az alkohollal folytatott küzdelmein át, egészen addig az esetig, amely majdnem a halálát okozta, miközben a könyvet írta. A második részben az írás mesterségére tér át, és arra bátorítja az írói ambícióval rendelkezőket, hogy hagyják abba a túlgondolkodást, felejtsék el a blokkokat, és egyszerűen csak írjanak.

A figyelmetekbe ajánljuk