egy csésze tea és két könyv egy asztalon egy virág mellett

Bár egyre hosszabbak a nappalok, még javában zajlik a tél, a hideg évszakból hátrelévő idő pedig tökéletes apropó egy kis lelassulásra. Most ajánlunk 5 friss, könnyen beszerezhető könyvet, ha tartalmas pihenéssel indítanád az új hónapot.


​Krasznahorkai László: Zsömle odavan

A hazai és világirodalom megkerülhetetlen alakjának új regényében a főhős a 91. életévében járó Kada Józsi bácsi, aki egy nyugdíjas villanyszerelő egy észak-magyarországi faluban. Látszólag unalmas élete valójában egy régóta rejtegetett titok jegyében telik, Józsi bácsi ugyanis Árpád-házi I. József, Dzsingisz kán és IV. Béla egyenes ági leszármazottja, így pedig a magyar trón jogos várományosa. A titokra persze fény derül, ezért egyre több különös figura látogat el hozzá, akik szívesen hallgatják a felélénkülő idős férfi történeteit.

​Budapest Nagyregény

A városegyesítés 150. évfordulója alkalmából készült kötet mottója Esterházy Pétertől származik:

Budapest formáját az adja meg, hogy milyen hangulatban van, aki nézi. Gyere, gyere, bárki vagy is, csinálj egy Budapestet.

A huszonhárom kortárs szerző által írt regény fejezetein keresztül az olvasó Budapest különböző kerületeit, korszakait, utcáit, épületeit járhatja be, és közben mindenhol emberekkel, sorsokkal találkozhat. Bár a könyv sokat merít az elmúlt másfél század élményeiből, a jelen hangulatáról, kihívásairól és álmairól is mesél.

​Kasivai Hiszasi: A Kamogava Kifőzde

A japán szerző regénye egy kiotói mellékutcában található különleges étteremben játszódik. A címben szereplő Kamogava Kifőzdében dolgozó Koisi és édesapja, Nagare zseniális nyomozói képességeiknek köszönhetően képesek újraalkotni egy-egy ételt a vendégeik múltjából – olyan fogásokat, amelyek a kulcsot jelenthetik az elfeledett emlékek felidézéséhez vagy a jövőbeli boldogság megtalálásához. Ha szeretted a nagy sikerű Mielőtt a kávé kihűl hangulatát, ez a könyv sem fog csalódást okozni.

​Daniel Goleman: A jóság hatalma – A dalai láma jövőképe

Daniel Goleman pszichológus, újságíró kérdéseire válaszolva betekintést nyerhetünk az ikonikus vallási vezető gondolataiba korunkat érintő legfőbb dilemmákkal kapcsolatban. Kiderül, mi a véleménye a gazdasági folyamatokról, a háborúkról, a minket fenyegető ökológiai katasztrófákról és a társadalmi egyenlőtlenségekről. A kötetben, amit itthon az Open Books adott ki, egymást erősíti a spiritualitás és a természettudomány, a dalai láma empátiára alapozott jövőképét pedig tudományos kutatások konkrét eredményeivel alátámasztva ismerhetjük meg.

A j\u00f3s\u00e1g hatalma k\u00f6nyv

Fotó: Open Books

​Jón Kalman Stefánsson: Hiányod maga a sötétség

A világhírű izlandi szerző új regénye generációk életét tárja elénk Izland északnyugati fjordjaitól Dél-Európáig, a tizenkilencedik század közepétől 2020-ig. Az alaptörténet szerint egy férfi egy eldugott izlandi templomban tér magához, de fogalma sincs arról, miért van ott és hogyan került oda. Amikor egy helyi asszony felajánlja neki, hogy visszaviszi a családjához, a férfi ráébred: nem elég, hogy mindenét elvesztette, de az emlékei is eltűntek.

A figyelmetekbe ajánljuk