Két olvasó voltam – hozzánk már megérkezett Kepes András új regénye
Hamu és Gyémánt

Két olvasó voltam – hozzánk már megérkezett Kepes András új regénye

Kepes András Két macska voltam című új regénye október 9-én jelent meg az Open Books gondozásában.


…azt álmodtam, hogy két macska voltam, és játszottam egymással.

Karinthy Frigyes mondata mindannyiunknak ismerős és talán mindannyian kicsit máshogy értelmezzük. Kepes András főhősének életét is ez a kettősség kíséri végig, mi pedig sodródunk vele.

Október eleje három ünneplésre is okot ad Kepes András olvasói számára: az író 75. születésnapjához és karrierjének 50. évéhez közeledve megjelenik új kötete, a Két macska voltam.Kepes András a közönség szívébe még újságíróként, televíziós személyiségként lopta be magát, de jó ideje már mindezzel felhagyva az írásnak és családjának szenteli magát. A nyolcvanas évek óta jelennek meg sikerkönyvei különféle műfajban, a legutóbbiban, A boldog hülye és az okos depressziós című kötetben a boldogság fogalmát járta körül, kitérve az élet számos nagy kérdésére. A Két macska voltam a regényei számát gyarapítja.

Egy férfi arcai

A történet a hetvenes évekbe repít minket vissza: egy család – két egymástól lassan elhidegülő szülő és három gyerekük – Budapestről egy tanyára költözik, azt remélve, hogy így a maguk urai lehetnek és hátrahagyhatják a fojtogató légkört. A vidéki élet békéje azonban hamar az elszigeteltség nyomorúságába csap át, ahol kapaszkodni, de belemarni is csak egymásba tudnak.

Évekkel később a legidősebb fiú, György visszatér a fővárosba, eltávolodik a családi traumáktól, de talán még nem érti, hogy el nem menekülhet előlük. Láthatjuk fiatalon, ahogy keresi a helyét a fővárosban, munkát vállal a környék zsiványtanyáján, tanul és szerelembe esik, de középkorú családapaként is, amikor a rendőrségnél köt ki, ahol nyomozóként dolgozik egy zsarnok főnök mellett. Láthatjuk, ahogy munkájában és magánéletében is egyre inkább közönyössé válik, mígnem különös módszert talál saját határai feszegetésére, ami azonban mindent felfordít benne és körülötte is.

Kettő az egyben

Gyuri férj. Apa. Szerető. Rendőr. Gyuri fiú. Báty. Tanítvány. Fotós. Gyuri barát és ellenség.

A főszereplő két személyisége úgy kerülgeti egymást a könyv lapjain, mint az elbeszélés kétféle szemszöge. Ez a váltakozás elsőre talán szokatlannak tűnhet, de végül hamar belesimulunk a ténybe: nem lehetünk ott mindenhol, nem tudhatunk minden részletet. Míg egyszer elfogultan, Gyuri nézőpontjából látjuk az eseményeket, máskor kívülről szemléljük a fővárosból a vidékre költözött család nyomasztó mindennapjait, a bimbózó barátságok és a szerelem kezdetét és a fullasztó házasságot, a csendes elhidegülést. Az egyik pillanatban a bőrünkön érezzük Gyuri döntéseinek súlyát, a másikban távol maradunk tőle, nem értjük, hogy mit miért tesz.

Nemcsak a főhős, az elbeszélésmód, maga a műfaj is kettős – épp annyira a rendszerváltás idején játszódó krimi, amely bepillantást enged az akkori rendőrség működésébe, mint lélektani regény, amelyben végigkövethetjük hősünk útkeresését – függetlenül attól, hogy azon az úton előre tart, vagy épp a gyökereit keresi.

Hogy kinek ajánljuk? A krimi műfaj kedvelőinek épp úgy, mint a családregények lelkes olvasóinak. Azoknak, akik a saját bőrükön tapasztalták meg a rendszerváltás előtti éveket és azoknak, akik csak felmenőiktől hallottak néhány történetet erről az időszakról. És persze mindenkinek, aki érezte már magát kívülállónak.

Beszélgetések a könyvről 

A megjelenést október 16. és november 19. között ünnepi könyvbemutatók kísérik, melyeken a szerző Budapesten beszélget Vitray Tamással, dr. Máté Gáborral, Szabados Ágnessel és Mácsai Pállal is. Miskolcon dr. Máté Gábor lesz a beszélgetőpartnere, de Pécsen és Szombathelyen is találkozhatnak vele az olvasók. Részletes program az Open Books oldalán.

A figyelmetekbe ajánljuk