fiatal lány a kanapén fekve mosolyogva könyvet olvas, mellette a kutyáját simogatja
Fotó: Shutterstock

9 könnyen olvasható regény, ha fejlesztenéd az angolodat

Szeretnél angolul nekivágni egy kalandokkal teli történetnek vagy egy klasszikusnak, de félsz a kudarctól? Pedig a siker csak a megfelelő olvasmány megtalálásán múlik – ebben segítünk az alábbi listával.


A könyvek egy másik univerzumba kalauzolnak el, egészen új szempontrendszereket tanulhatunk, élményeket tapasztalhatunk általuk. Nem mellesleg az olvasás jelentősen javítja a nyelvtudást: a szókincsed mellett a gondolatok és fogalmak kifejezésének képessége is fejlődik. Sokszor mégis azt feltételezzük, hogy fejlett nyelvtudásra van szükségünk ahhoz, hogy el tudjunk olvasni egy regényt − pedig a siker kulcsa a megfelelő könyv kiválasztásában rejlik. Az alábbiak mindegyike gyorsan olvasható, egyszerű angol nyelven íródott, szórakoztató, könnyű olvasmány, rövidebb fejezetekkel – íme egy minőségi olvasmánylista, amely segítségével fejest is ugorhatsz a mélyvízbe.

1. A Legyek Ura − William Golding

A Legyek Ura modern klasszikus és kiváló nyelvfejlesztéshez – egykor ez volt a Cambridge Advanced Exam (Cambridge Felsőfokú Nyelvvizsga) meghatározott szövege.

A könyv egy repülőgép-szerencsétlenséggel kezdődik, amelynek következtében egy csapat fiú egy szigeten ragad. Vezetőt választanak, és létrehozzák saját társadalmukat. Ám hamarosan háború kezdődik a vezetésért: a fiúk két rivális törzset hoznak létre, ami pánikhoz, félelemhez és végül halálhoz vezet. Letaglózó regény a kegyetlen hataloméhség pusztító erejéről.

Ez is érdekelhet: Ezt a 6 könyvet olvasd el, ha szereted Jane Austen stílusát

​2. Az öreg halász és a tenger − Ernest Hemingway

Ernest Hemingway \u00e9s Henry Strater a Baham\u00e1kon, 1935

Ernest Hemingway és Henry Strater a Bahamákon, 1935

Fotó: Wikimedia Commons

Az öreg halász és a tenger egy rövid regény, amely egy öreg kubai halász és egy óriáshal epikus csatájáról szól. Hemingway az egyszerű történetet tanmeseként használja, amely a kihívás, a bátorság, a túlélés, a vereség és a személyes diadal témáit járja körül. Az író híres letisztult, minimalista írásmódjáról, amely tökéletes a nyelvtanulók számára. Rövid mondatai és lényegre törő fogalmazása az angol nyelvtanulók minden szintje számára elérhetővé teszik a kisregényt.

​3. Norvég erdő − Murakami Haruki

Az ünnepelt japán író, Murakami Haruki egyik legjobb műve. Tekints rá úgy, mint egy terápiás utazásra.

Egy fiatalember első szerelmének története − tökéletes választás, hogy az első angol nyelvű olvasmányod legyen.

Bár több ok is szól Murakami művei mellett, az egyszerűség varázsa az, ami a Norvég erdőt kötelező olvasmánnyá teszi.

​4. A nagy Gatsby − F. Scott Fitzgerald

Fitzgerald klasszikus regényének nyelvezete kicsit összetettebb − megmutatja, milyen költői tud lenni az angol nyelv.

Az író a szerelmet és az amerikai álmot szavak széles skálájával írja le, megnyitva előtted az angol nyelv összetettségét és árnyalt kifejezőkészségét.

A történet az önjelölt milliomos Jay Gatsbyről szól, és arról, hogy Daisy Buchanan, egy gazdag fiatal nő után kutat. Bár az 1925-ös regény központi témája látszólag a romantika és a szerelem, valójában mély betekintést nyújt az 1920-as évek amerikai társadalmába. Legyen készenlétben toll, jegyzetfüzet és szótár, hogy megértsd a haladóbb szavakat!

Ha tovább olvasnál: 5 szívbe markoló regény a kutyahűségről a Lassie-n túl

​5. Állatfarm − George Orwell

\u00c1llatfarm grafika

Állatfarm grafika

Kép: Wikimedia Commons

Ez a rövid, allegorikus regény az emberi gazdáik ellen lázadó állatok történetét meséli el, miközben a Szovjetunió sztálini korszakának szatírája. Orwell egyszerű angol nyelvet használ – a „kevesebb több” −, az állatok rövid, világos mondatokban beszélnek. A „Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél." idézet jól összefoglalja a könyvet. Az Állatfarm Orwell finom és humoros módon világított rá a tekintélyelvű társadalmak problémáira. Másik úttörő műve, az 1984, ennél sokkal sötétebb: az a megfigyelő állam veszélyeit mutatja be.

Bár összetett témákkal foglalkoznak, mindkét könyv könnyen olvasható, ezért is tartoznak a kezdőknek szánt legjobb olvasmányok közé.

​6. A kis herceg − Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry francia írónak A kis herceg a legsikeresebb műve, amelyből világszerte mintegy 200 millió példányt adtak el. A könyv először 1943-ban jelent meg az író saját illusztrációival, azóta 301 nyelvre fordították le. Az időtlen mese egy pilótáról szól, aki a Szahara sivatagban lezuhan a repülőgépével. Itt találkozik egy kis herceggel, aki különböző bolygókat látogat meg az űrben, ahol emlékezetes karakterekkel találkozik, valamint különböző életleckéket kap a magányról, a szerelemről és a veszteségről. A Földön találkozik egy bölcs Rókával, aki megtanítja őt a bizalom és a barátság értékére. A mondatok rövidek, a szavak pedig meglehetősen egyszerűek, csak itt-ott akad egy-két nehezebb szó.

​7. Északi fény − Philip Pullman

Az Északi fény Philip Pullman Az Úr sötét anyagai című fantasy-trilógiájának első könyve. A könyv 1995-ben jelent meg, és azóta az ifjúsági fantasy műfaj klasszikusává vált. A regény a tizenkét éves Lyra Belacqua történetét meséli el, aki egy bátor és kíváncsi lány, aki a mitikus lények és párhuzamos univerzumok világában él. Mint minden embernek ebben a világban, neki is van egy daimonja, egy beszélő szellemállata, amely mindenhova elkíséri őt. Együtt indulnak útnak, amely számos veszélyt és izgalmat rejteget.

Ha egy kalandos, de könnyen olvasható angol nyelvű könyvet keresel, az Északi fény remek választás.

9. Harry Potter kötetek − J. K. Rowling

Harry Potter k\u00f6tetek angolul

Fotó: Shutterstock

Lehet, hogy túl kézenfekvő választásnak tűnik, de a korai Harry Potter-könyvek remek bevezetést nyújtanak az angol nyelvbe. Az alapvetően fiatal felnőtteknek írt könyvek nyelvezete egyszerű, de dinamikus, így az alacsony szintű angol nyelvtudással rendelkezők számára is elérhetőek. Ha ez nem lenne elég, valószínűleg már ismered a történetet, ami mindig megkönnyíti a második nyelven való olvasást! A történet Harry Potter, egy fiatal varázsló életét követi nyomon, aki a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Iskolába jár, és a kamaszkor, a varázslás és a sorsa kihívásaival is szembe kell néznie.

​8. Rozsban a fogó − J.D. Salinger

A könyv 1951-es megjelenése óta a fiatal felnőttek kultkönyve. A regény Holden Caulfield, egy depresszióval küzdő kaliforniai tinédzser történetét követi nyomon. A történet a 2. világháború utáni időszakban játszódik, és számos összetett témát érint, miközben Caulfield próbálja megtalálni a helyét a világban. A családjával és másokkal való kapcsolattartási nehézségei átélhetően, mégis viszonylag egyszerű nyelvezettel vannak megfestve.

Fun fact: bármilyen nagy is volt a felhajtás Hollywoodban, hogy ki fogja megfilmesíteni a könyvet, Salinger ezt megtiltotta. Valószínűleg ez az egyik legnagyobb klasszikus, amely soha nem került mozivászonra.


A figyelmetekbe ajánljuk