hosszúszőrű skót juhászkutya fut a zöldben
Fotó: Shutterstock

5 szívbe markoló regény a kutyahűségről a Lassie-n túl

Ki ne ismerné a ma 80 éve elhunyt angol író, Eric Knight mélyen megindító regényét Lassie-ről, a skót juhászkutyáról, aki hosszú, viszontagságos vándorútra kel, hogy visszataláljon kis gazdájához.


Általában még gyerekként találkozunk vele, majd felnőttként újabb rétegeit értjük meg a szövegnek, ami a szemeinket újraolvasáskor sem hagyja kiszáradni. A Lassie hazatér örök érvényű, szívfacsaró példája a kutyák hűségének, ragaszkodásának és a kitartó reménykedésnek. S bár a regény nyomán sokunkban a skót juhászokhoz kapcsolódtak ezek az erények, a Knightén túl még akadnak a világirodalomban szép számmal magával ragadó kutyatörténetek − nem csak a fiatalabb generáció számára −, melyekben az állati megszólalók sokszor saját emberi berendezkedésünkre, viselkedésünkre világítanak rá. Ezekből szemezgettünk pár kedvencet.

Ez is érdekelhet: Szakértők megfejtették, a kutyák miért szeretnek minket ennyire

1​. Paul Auster – Timbuktu

Paul Auster a kortárs amerikai próza egyik legkiemelkedőbb képviselője. A Timbuktu egyszerre mulatságos és szívszorító történet, melyet nagyrészt kutyaszemüvegen keresztül követhetünk végig. Emberhőse William Gurevitch önjelölt próféta és világmegváltó, aki az év nagy részét gyalogos vándorlással és prédikálással tölti. Egyetlen társa a könyv igazi főhőse, Csonti úr, a kutya, akivel minden gondolatát megosztja. Csonti úr nagyon is emberi kálváriája gazdája halála után kezdődik, amikor nekiindul egyedül a nagyvilágnak, és közben egyre közelebb kerül Timbuktuhoz, ahogyan a gazdája a nirvánát szokta volt emlegetni. Csakhogy kutya nem dobja el magától az életet, inkább még egyszer – utoljára – próbára teszi magát, nekivág, hogy átkeljen egy forgalmas autópályán.

2​. Sheila Burnford – Hihetetlen történet

Három állat – két kutya és egy macska – útnak indul a kanadai rengetegben. Háromszáz mérföldet tesznek meg ember nem járta erdőségeken, mocsarakon, megáradt folyón keresztül, vadállatok között, hogy szeretett gazdáikhoz hazatérjenek. Életveszélyes kalandokba keverednek, de leleményességük, bátorságuk és összetartozásuk átsegíti őket minden akadályon. Barátságuk és összetartásuk történetét huszonegy nyelvre lefordították és Walt Disney sikeres filmet is készített belőle. A fiatalabb korosztálynak, de állatbolond felnőtteknek is kellemes kikapcsolódás ez a történet.

Ha tovább olvasnál: Álmodnak-e valójában a kutyák – és ha igen, miről?

​3. Virginia Woolf – Flush

sp\u00e1niel piros nyak\u00f6rvvel, m\u00f6g\u00f6tte s\u00e1rga vir\u00e1gok

Fotó: Shutterstock

A legkedvesebb hangulatú Woolf-regény, tele bűbájjal, zamatos megfogalmazásokkal, csípős megjegyzésekkel. Az írónő nem érte be egy találomra kiválasztott, elképzelt kutyával: a híres költőnő, Elizabeth Barrett Browning hűséges társa, Flush élete bizonyult számára a megfelelő alapanyagnak. A mű a spániel kalandjait és önfeláldozó, rajongó hűségét mutatja be születésétől a halála pillanatáig, a saját gondolatai, érzelmei tolmácsolásában. A kutya gazdájával együtt évekig raboskodik a zord Londonban, majd itáliai évek mámoros szabadsága következik. Mindeközben a rejtett társadalomkritikai él sem marad el Woolf regényében. A kötöttségek béklyójából nem csak a gazdi gondolatai törnek ki: Flush élete is egyfajta lázadás ezek ellen.

​4. W. Bruce Cameron – Egy kutya négy élete

A történet főszereplője Bailey, a kutya, aki nem egy, de több életen keresztül próbál meg rájönni arra, hogy mi is az élete célja. Megdöbbenve tapasztalja, hogy aranyló szőrű kiskutyaként született újjá, miután végigélte egy kóbor kutya tragikusan rövid életét. Az új lehetőséget kihasználva eljut a nyolcéves kisfiú, Ethan ölelő karjába, akivel aztán számtalan lélegzetelállító kalandot élnek át. A könyv szívmelengető, lényeglátó, és gyakran elképesztően mulatságos olvasmány, melynek során feltárul előttünk, hogy egy kutya hogyan láthatja az emberi viszonyokat. Az biztos, hogy a szemeink nem maradnak szárazon, mire a történet végére érünk, akár a kötetet vesszük kézbe, akár a belőle készült filmet választjuk.

​5. Jack London − A vadon szava és Fehér Agyar

A két klasszikus történet egyike egy elvaduló kutyáról, a másik pedig egy megszelídülő, a vadonból érkező farkas keverékről szól – így lesznek társköteteket, egymás tükörképei. Mindkét mű bámulatosan erős atmoszférát teremt, és egyből a fagyos észak elszigetelt, nyers, kegyetlen pusztaságaiba, az éhínség, a brutalitás világába repít, ahol csak a legerősebbek élnek túl. Mindemellett az ősi ösztönöket vizsgálja a két regény: mennyi kutya van a farkasban, mennyi farkas van a kutyában, és hogyan billentheti fel az ösztön egyensúlyát az emberbe vetett bizalom. Az állati természetből az ember a legnemesebb és a legrosszabb tulajdonságokat is ki tudja hozni. Az alaszkai keménység pedig nem kedvez az emberi természetnek: annak legsötétebb, legkegyetlenebb rétegei törnek felszínre.

A figyelmetekbe ajánljuk