Jobb kerülni: 9 gyümölcs, amivel megmérgezhetjük a kutyánkat
Shutterstock

Jobb kerülni: 9 gyümölcs, amivel megmérgezhetjük a kutyánkat

A legtöbb kutyatartó tisztában van az olyan alapvetésekkel, miszerint a kutyát csokoládéval nem szabad etetni. De van sok más, a konyhában vagy a kertben található közönséges élelmiszer is, ami ugyanolyan mérgező lehet a kutyák számára. Bár a legtöbb ilyen élelmiszer kis mennyiségben nem okoz komoly gondokat, mégsem érdemes kockáztatni. Mivel elég sok kockázatos étel van, kezdésnek a kerülendő gyümölcsöket mutatjuk be.

A listát a kisállatokkal kapcsolatos legnagyobb digitális forrás, a a petMD.com állította össze, amit Lifehacker cikke mutatott be.

​Szőlő és mazsola

A tudománynak még nem sikerült azonosítania, hogy a szőlő és a mazsola pontosan miért mérgező a kutyák számára, de azt tudjuk, hogy lenyelve (még kis mennyiségben is) hirtelen, akut veseelégtelenséget és vizelethiányt okozhatnak. Nem minden kutya lesz rosszul a szőlő vagy mazsola elfogyasztása után, de nem érdemes kockáztatni.

Shutterstock

​Citrusfélék

Bár a citrusfélék húsa gyomorpanaszokat okozhat a kutyáknál, a mérgező hatás leginkább a héjban, a szárban, a levelekben és a magokban található. A felsoroltak mind nagy mennyiségű citromsavat és illóolajat tartalmaznak, amelyek károsíthatják kedvencünk központi idegrendszerét; az agyat és a gerincvelőt.

Shutterstock

​Cseresznye

A cseresznye még nem is feltétlen mérgező a kutyák számára (bár emésztési problémákat okozhat), de a magja már annál veszélyesebb, mivel nyomokban cianidot tartalmaz, amely megrágva vagy lenyelve káros a kutyákra. A mag nem csak megmérgezheti a kutyusát, de a torkában is megakadhat, és fulladásveszélyt is okozhat.

Ribizli

Az apró kerek gyümölcs fehér, fekete vagy piros változatban is kapható.. A mazsolához hasonlóan a ribizli is akut veseelégtelenséget okozhat a kutyánál. Ezenkívül súlyos hányást és hasmenést is okozhat. Ha van ribizlibokor az udvaron, mindig szedjük fel a lehullott gyümölcsöt, hogy biztosítsuk a kutya biztonságát.

Shutterstock

Sárgabarack

A sárgabarack összes része mérgező a kutyák számára. Ez magában foglalja a szárat, a leveleket és a magokat is. A többi csonthéjas gyümölcshöz hasonlóan a nagy sárgabarackmag is elegendő ciánt tartalmaz ahhoz, hogy komoly károkat okozzon egy kutyának. A ciánt tartalmazó magok lenyelése a kutya sejtjeinek oxigénellátásáért felelős fontos enzim lebomlásához vezethet. Ez légzési nehézségeket, pupillatágulatot és akár halált is okozhat.

Almamagvak

Ugyanazok a cianidos tulajdonságok, amelyeket már fentebb felsoroltunk. Ha alkalmanként meg akarjuk etetni a kutyánkat egy-egy szelet almával, mindenképpen távolítsuk el a magokat!

Shutterstock

Őszibarack

Egy másik csonthéjas gyümölcs, ami kifejezetten nagy magvakkal rendelkezik, amik persze cianidot tartalmaznak. Ráadásul az őszibarackmag mérete miatt könnyebben következhet be fulladás is.

Szilva

Ez (ismét) olyan magot tartalmaz, amely cianidot tartalmaz. A mérete miatt a gyümölcsnek a magja szintén fulladásveszélyt és elzáródást okozhat a kisebb kutyák emésztőrendszerében.

Datolyaszilva 

Bár a datolyaszilva nem mérgező a kutyák számára, mégis súlyos gyomorpanaszokat okozhat. Ráadásul ismét a mag a bűnös. A datolyaszilva magja fulladásveszélyt jelenthet, és begyulladhat a kutya vékonybelében. Ráadásul ez is tele van ciánnal.

A figyelmetekbe ajánljuk