alvó kutya
Fotó: unsplash

Álmodnak-e valójában a kutyák –  és ha igen, miről?

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is mindenféle apró mozdulatot és hangot adnak ki álmukban. Lehet, hogy látjuk a farok rándulását, vagy halljuk a halk nyüszítését. Ezek az álmodás árulkodó jelei.


De az emberekkel ellentétben nem kérdezhetjük meg őket egyszerűen, hogy mit álmodtak, amikor felébrednek. Íme néhány állatorvosoktól származó meglátás arról, hogy miről is álmodhatnak a kutyák.

​Miről álmodnak a kutyák?

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is megtapasztalják a gyors szemmozgásos (REM) alvást, ami az alvás legmélyebb fázisa, ahol általában álmodni szoktak.

Ha a REM és az álmodás ugyanúgy működik a kutyáknál, mint az embereknél, akkor valószínűleg a mindennapi kutyás élményeikről álmodnak

– mondja M. Leanne Lilly, a The Ohio State University College of Veterinary Medicine klinikai adjunktusa és a viselkedési orvostudományok részlegvezetője.

Az egyik kísérletben a kutatók ideiglenesen kikapcsolták a kutyák ponsát, az agynak azt a részét, amely alvás közben gátolja a nagy izmok mozgását. Nagyon óvatos körülmények között megfigyelték, ahogy az alvó kutyák álmosan eljátsszák álmaikat. Az állatok ugyanúgy viselkedtek, mint aktív állapotban – például képzeletbeli madarakat kergettek.

​Vannak rémálmai a kutyáknak?

kutya alszik f\u00e9lig lecs\u00faszva a matracr\u00f3l

Fotó: unsplash

A kutyáknak lehetnek rossz álmaik, vagy a negatív érzelmekkel kapcsolatos álmaik, mondja Carlo Siracusa, a Penn Vet klinikai viselkedésgyógyászatának docense és a Ryan Kórház társállatokkal foglalkozó viselkedésgyógyászati részlegének igazgatója.

A szemhéjak vagy a mancsok rángása gyakran előfordul, de más jelek is utalnak arra, hogy rémálmuk van:

  • izzadó mancsok
  • morgás vagy ugatás
  • nyüszítés
  • gyors légzés
  • feszült állkapocs

Ha úgy gondoljuk, hogy kedvencünk épp rémálmot lát, ne ébresszük fel, mert a tájékozódási zavar vagy félelem miatt agresszívan reagálhat, mondja Siracusa.

Még az embereknél is előfordulhat, hogy harciasak leszünk a rémálomból az ébrenlétbe való átmenet során, csak mi sokkal jobban meg tudjuk gátolni a nem megfelelő vagy nemkívánatos viselkedést, mint a kutyák.

− mondja Lilly

A rémálmok általában nem adnak okot aggodalomra. Ha azonban úgy tűnik, hogy sokkal gyakrabban fordul elő, érdemes lehet állatorvoshoz vinni a kutyát. Siracusa szerint a rossz álmok összefüggésbe hozhatók alvászavarokkal.

​Vicces tények a kutyaálmokról

A kutyákról álmairól sok mindent nem tudunk, de íme néhány érdekes tény:

  • A kistestű kutyák gyakrabban álmodnak, mint a nagytestűek. A nagytestű kutyák viszont hosszabb ideig álmodnak.
  • A kutyák körülbelül feleannyi időt töltenek az alvás REM szakaszában, ahol az álmodás feltételezhetően zajlik, mint az emberek.
  • A kölyökkutyák többet álmodnak, mint a felnőtt kutyák, valószínűleg azért, mert rengeteg új információt kell feldolgozniuk éjszaka.
Forrás: Insider


A figyelmetekbe ajánljuk