kutya és macska
Shutterstock

Nem jön ki a macskád a kutyáddal? 7 szakértői trükk, hogy könnyen összebarátkozzanak

Amikor az emberek nem azon vitatkoznak, hogy a macskák vagy a kutyák intelligensebbek-e , akkor ősi ellenségként azonosítják őket. Ez egy régi sztereotípia, de a szakértők rendszeresen cáfolják azt a hiedelmet, miszerint egy kutyát és egy macskát nem lehet összeszoktatni.

A macskák általában tartózkodóak és könnyen megriadnak, míg a kutyák falkaszelleműek és területközpontúak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem használhatják ugyanazt a helyet – csak segítségre van szükségük. Ha a macskákat és a kutyákat pozitív, szerető, bátorító környezetben neveljük együtt, akkor barátok is lehetnek. De legalábbis elviselik egymást.

A Mental Floss bemutatta az Animal Planet műsorán futó a Cat vs. Dog sorozatot, amiben szakértők magyarázzák el a kutyák és macskák békés együttélésnek kulcsát.

Az állat személyiségét nézzük, ne a fajtáját

A közhiedelemmel ellentétben bizonyos macska- és kutyafajták nem jönnek ki jobban egymással, mint mások. Sokkal fontosabb, hogy figyelembe vegyük az állatok személyiségét és energiaszintjét. Ha egy kutya agresszív és territoriális, akkor nem fog jól illeszkedni egy olyan háztartásba, ahol egy nyűgös macska él. Ezzel szemben egy idősödő kutya utálná megosztani a helyét egy játékos, féktelen cicával.

Ha a két állat személyisége végül nem illeszkedik egymáshoz, legyen egy tartalékterv, vagy fontoljuk meg egy olyan háztartás kialakítását, amely hosszú távon elkülöníti a két állatot. Ha pedig örökbe fogadunk, kérdezzük meg az előző gazdit vagy a menhelyet, hogy a kutya vagy macska élt-e már együtt más állattal, illetve jól kijön-e velük.

Ez is érdekelhet: Téged is utánoz a kutyád? Itt a válasz, miért

kutya \u00e9s macska

Shutterstock

Tanítsuk a kutyánkat

Ahhoz, hogy egy kutya sikeresen alkalmazkodjon egy macskához, meg kell tanulnia, hogy uralkodjon az impulzusain. Ha a kutyánk az egész konyhán átugrik, ha leejtünk valamit, vagy teljesen bepörög, ha meglát egy csipogó játékot, akkor nem lesz jó partnere a macskáknak, mivel valószínűleg akkor is hangosan ugrálni fog, amikor meglátja valahol ücsörögni.

Érdemes visszatartani a két állat találkozóját addig, amíg a kutya meg nem tanulja, hogy nyugton maradjon. De még ezután is tartsunk kéznél egy pórázt az első néhány macska-kutya találkozás alatt.

Hagyjunk teret a cicának

A macskáknak szükségük van egy védett helyszínre, amely csak az övék. Tegyük ezt a menedéket a kutya számára tiltottá, de hozzunk létre több biztonságos teret is a ház körül. Így a cica magabiztosan közlekedhet a közös területen anélkül, hogy kutya állandóan gondot okozna neki.

Mivel a macskák imádnak fent mászkálni, használjuk ki az otthoni függőleges tereket. Vásároljunk magas kaparófát, szereljünk fel polcokat, vagy helyezzünk egy macskaágyat egy könyvespolc tetejére. Így a macska biztonságos távolságból figyelheti a kutyát, vagy átkelhet a szobán anélkül, hogy a padlót érintené.

Bízzuk az orrukra 

Okos ötlet, ha a kutyák és macskák a személyes bemutatkozás előtt megszaglászhatják egymás ágyneműjét és játékait. Így kielégíthetik kíváncsiságukat, és elkerülhetik az esetleges összetűzéseket.

Olvasd el ezt is! Számos megoldás létezik kövér kedvenceink lefogyasztására

kutya \u00e9s macska

Shutterstock

Gondosan tervezzük meg az első találkozót

Az emberekhez hasonlóan a macskáknak és a kutyáknak is csak egyetlen jó esélyük van arra, hogy nagyszerű első benyomást keltsenek. Szerencsére mindketten szeretnek enni, ami segíthet abban is, hogy megszeressék egymást.

Az első macska-kutya találkozót az étkezés idejére időzítsük, de a kutyát tartsuk pórázon, és a két állatot tartsuk egy zárt ajtó ellentétes oldalán. Nem fogják látni egymást, de érezni fogják egymás szagát, miközben a saját ételüket majszolják. Az illatot elkezdik majd az ételhez társítani, így egy kellemes dologgal tudják azonosítani a jövőben. A folyamatot több héten keresztül minden étkezéskor iktassuk be, mielőtt lassan bevezetnénk a személyes találkozót is.

Végül folytassuk a macska és a kutya etetését külön-külön, de már csak valamilyen paravánt tegyünk kettejük közé, majd ezt is eltávolíthatjuk. A szakértők szerint ekkora már az állatok egymás mellett esznek, és nagyjából figyelmen kívül is hagyják majd egymást. A biztonság kedvéért továbbra is tartsuk pórázon a kutyát, amíg biztosak nem vagyunk benne, hogy levehetjük róla.

Etessünk külön őket 

Miután a macskát és a kutyát összeszoktattuk a fenti etetési gyakorlat segítségével, tartsuk külön az etetőtálakat, mert komoly összetűzések kerekedhetnek belőle. Ütemezzük be házi kedvencek számára a rendszeres étkezést, és helyezzük el a tálakat a ház külön területére – a macskatálat egy asztalra vagy más magas helyre érdemes lehet felrakni.

Fontoljuk meg a közös nevelést

Köztudott, hogy az állatokat fiatalon sokkal könnyebb szocializálni. A kölykök könnyen taníthatóak, és gyorsan magukba szívják az új információkat és helyzeteket. Ráadásul a kutyák ebben az életszakaszban kevésbé magabiztosak és kisebbek, így a macska is „elfoglalhatja a neki járó helyet a hierarchia csúcsán".

Maradjunk ilyenkor is éberek, hogy minden zökkenőmentesen menjen – különösen, amikor a kutya elérkezik a féktelen „tinédzser" szakaszba.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk