flegma macska fekszik a kanapén
Talán nem is annyira meglepő a friss kutatás eredménye.

Hosszú időre nyúlik vissza a macska- és kutyatulajdonosok harca. Mindenki által ismert érvek hangzanak el a gazdik között azzal kapcsolatban, hogy éppen az illető miért macskás vagy kutyás – ezeket nem is sorolnánk most. Viszont egy kutatás újabb tényt közölt arról, amitől a cicás gazdák titkon rettegtek:

macskájuk pontosan érti, ha beszélnek hozzájuk, csak éppen nem érdekli őket.

A Mirror cikkéből kiderül, hogy az állatok ugyan hallják és értik, ha az emberek szólítják őket, de egyszerűen reagálásra sem méltatják az illetőt, annyira hidegen hagyja őket a mondanivalójuk.

Ráadásul az Animal Cognition nevű tudományos lapban publikált tanulmány arra jutott, hogy a cicák azt hiszik magukról, hogy ők a főnökök, és a gazdik csak kiszolgálják őket – bár ezt eddig is sejthettük.

A tanulmány arra is kitér, hogy a macskák még gazdájuk és egy idegen hívását is képes megkülönböztetni, de egyik sem érdeki őket. A kutatók mindezt a háziasításukig (nagyjából négyezer éve Egyiptomban) vezetik vissza:

a kutyákkal ellentétben, a macskákat nem képezték ki úgy, hogy engedelmeskedjenek az ember parancsaira.

A kutatásban húsz cica vett részt. Három idegen és a gazdájuk hangját játszották le előttük, és sokkal jobban figyeltek, ha a gazdájuk beszélt hozzájuk, ami a fül- és a faroktartásukból látszódott. Ahogy már említettük, reagálni nem reagáltak rá.


A figyelmetekbe ajánljuk