Számos megoldás létezik kövér kedvenceink lefogyasztására
Az Egyesült Királyságban tartott kutyák több mint 50-, a macskák körülbelül 40 százaléka túlsúlyos vagy elhízott az Állateledel-gyártók Szövetsége (Pet Food Manufacturer Association) felmérése szerint – írja a Haszon Magazin.

Az állattartók nincsenek tisztában az egyre növekvő problémával, a megkérdezett gazdák 68 százaléka szerint kis kedvencük nem kövér, legfeljebb stramm. Pedig a háziállatok elhízását több nyugati országban is betegségként ismerik el. Kezelésében számos újítás segíti a gazdákat.

A legegyszerűbb megoldás az automatikus kisállat-etető, amely beállítja a házi kedvencek napi adagját, és a gazdákkal ellentétben nem hatja meg, ha a kutya vagy a macska fátyolos szemekkel követel magának még több ennivalót. Elterjedt a kamerák használata is, amelyekkel azt lehet megfigyelni, hogy mennyit mozognak, mit csinálnak, és főleg mikor és mennyit esznek súlyproblémával küzdő barátaink.

Léteznek ennél egy fokkal bonyolultabb eszközök is: az Egyesült Királyságban működő PitPat kifejlesztett egy nyakörvre szerelhető aktivitásmonitort, amely nem zavarja az állatot a mozgásában, ütésálló, és két évig is kitart benne az elem. Az eszköz egy ingyenes letölthető applikációnak köszönhetően testhezálló fittségi mutatókat határoz meg a kutyák számára, amelyek eléréséhez nyomon követi és elemzi a mozgásukat.

A háziállatok túlsúlyának fő oka az, hogy túl sokat esznek – általában a gazdik túletetik őket – és keveset mozognak. A PitPat most azon dolgozik, hogy az aktivitásmonitorból nyert, az állatok súlyára is vonatkozó adatokat állatorvosi segítséggel feldolgozva támogassa a bevitt és a leadott energia megfelelő egyensúlyának megteremtését.

Az egyre nagyobb kereslet miatt az iparág rohamosan fejlődik, és újabb és újabb termékek jelennek meg a piacon. Már nem csupán a kutyások, de a cicások is segítséget kapnak a gyártóktól, hogy elhízott kedvencüket karban tartsák.

A teljes cikket érdemes elolvasni a Haszon Magazin oldalán, ahol még jó pár technológiát bemutatnak a kövér négylábúak lefogyasztása érdekében.


A figyelmetekbe ajánljuk