idős úr ül a padon két kutyával és egy macskával, az egyik kutya arcon nyalja
Fotó: Shutterstock

​Hosszú távú szellemi frissesség? – gazdik előnyben

Néha ami jót tesz a szívednek, az jót tesz az agyadnak is.


Egy 50 év feletti amerikai felnőttek körében végzett friss tanulmány szerint azok, akiknek már több mint öt éve volt háziállatuk, jobban teljesítettek a kognitív memóriateszteken, mint azok, akik kistermetű lakótársak nélkül éltek.

A Michigani Egyetem eredményei arra utalnak, hogy a „háziállat-hatás" nem csak a beleink és a szívünk egészségét védheti; az öregedő agyunk egészségében is szerepet játszhat. Az eredmények egy 2010 és 2016 között végzett reprezentatív felmérésen alapulnak, amely több mint 20 ezer, 50 év feletti felnőttet kérdezett meg háziállat-tartásukról.

Ez is érdekelhet: 5 kutyatartáshoz köthető egészségügyi előny

Ezeket az eredményeket évekkel később felhasználva a kutatók kimutatták, hogy azok, akik kipipálták a háziállat jelölőnégyzetet, érdekes különbségeket mutattak kognitív eredményeikben a hatéves vizsgálati időszak alatt. A hatás csak a 65 év feletti résztvevőknél volt nyilvánvaló: akiknek már több mint öt éve volt háziállata, azoknak a szavakra vonatkozó rövid és hosszú távú memóriájuk sokkal jobb volt, mint azoké, akiknek nem volt háziállatuk.

Az eredmény egyelőre nem egyértelmű bizonyíték arra, hogy a „kisállat-hatás" valóban létezik. Lehetséges például, hogy a jobb kognitív funkciókkal rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel tartanak fenn hosszabb ideig tartó háziállat-társaságot az életük későbbi szakaszában. Mindezek ellenére a tanulmány számos olyan, a közelmúltban készült tanulmányhoz csatlakozik, amelyek szerint jót tesz az embernek, ha van háziállata.

Ha tovább olvasnál: Nehezen dolgozzuk fel háziállataink elvesztését

id\u0151s \u00far kuty\u00e1ja fej\u00e9hez hajtja a homlok\u00e1t

Fotó: Shutterstock

A kutyatartás például azt jelentheti, hogy az állattulajdonosok kénytelenek többet mozogni, a napi mozgás pedig szorosan összefügg az agy egészségével és a funkcionális hosszú élettartammal. Az állatok emellett új baktériumokat is bevisznek a háztartás vérkeringésébe, ami javíthatja a bélrendszerünk egészségét. A bél-agy kapcsolat pedig egy friss kutatási eredmény alapján sokkal fontosabb, mint azt korábban gondoltuk.

Vagy talán a háziállatok egyszerűen csak boldoggá tesznek minket? Tanulmányok szerint egy állat jelenléte az életterünkben enyhítheti a magányt és a krónikus stresszt, idős korban pedig ez fontosabb lehet, mint valaha. Bizonyított, hogy az elszigeteltség megváltoztathatja agyunk szerkezetét és működését.

A demencia gyakori kockázati tényezői közé tartozik a fizikai inaktivitás, az elszigeteltség, a szív- és érrendszeri betegségek, a depresszió/szorongás és a krónikus stressz. Tehát, ha van egy háziállatunk, az egyszerre számos különböző, a kognitív hanyatláshoz vezető területen védhet meg.

De míg a legtöbb, a háziállattartással kapcsolatos tanulmány arra összpontosított, hogy a kutyák vagy macskák hogyan hatnak az érzelmeinkre és a fizikai egészségünkre, sokkal kevesebb tanulmány vizsgálta, hogy a háziállatok hogyan hatnak a gondolkodási képességünkre. A michigani kutatók szerint a háziállatok hatása az agyunkra csak késleltetve fejti ki hatását, és a legtöbb vizsgálatban ismeretlen kutyákkal való rövid interakciókat használtak a hatás tesztelésére. És mint tudjuk, barátság sem épül fel egyetlen simogatás alatt.

Ha van valaki, akivel egész nap beszélgethetünk, még ha nem is embertársunkról van szó, fitten tartjuk az agyunkban lévő verbális hálózatokat vele.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk