Egy kiskutya a kamerába néz.

5 kutyatartáshoz köthető egészségügyi előny, amiről eddig nem hallottál

A kutyatartásnak számos pozitív érzelmi hatása van, hiszen az ember a négylábú barátjára még a legnehezebb napokban is számíthat. Az elmúlt években azonban számos kutatás kimutatta, hogy a nemcsak a lelkünk, hanem az egészségünk is megköszöni, ha van egy háziállatunk, ezen apropóból pedig az alábbi cikkben öt olyan kutyatartáshoz köthető egészségügyi előnyt mutatunk be, amiről eddig valószínűleg nem hallottál.


1. Lassabb kognitív hanyatlás

A Michigani Egyetem idén megjelent tanulmánya szerint azok az emberek, akiknek kutyájuk van, idősebb korukban lassabb kognitív hanyatlást produkálnak, mint azok a társaik, akiknek nincs háziállatuk.

Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy az ember-állat kapcsolatnak egészségügyi előnyei lehetnek, például csökkentik a vérnyomást és a stresszt. Eredményeink arra utalnak, hogy a háziállat-tartás a kognitív hanyatlással szemben is védelmet nyújthat

– mondta a tanulmány szerzője, Tiffany Braley, az Amerikai Neurológiai Akadémia tagja.

2. Fokozott agyi aktivitás

fatty corgi/Unsplash

Egy múlt hónapban a PLOS ONE szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint már az is serkenti az agyi aktivitást, ha egyszerűen csak megsimogatunk egy valódi, élő kutyát, szemben egy valódi kutyát utánzó plüssállat simogatásának élményével.

Ez is érdekelhet: A legtöbb gazdinak fel sem tűnik, pedig a kutyák is lehetnek demensek – ezek a tünetek

3. Segít a csapatépítésben

Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy munkahelyi környezetben a kutya puszta jelenléte arra késztette az embereket, hogy együttműködőbben viselkedjenek.

A kutyával jelenlévő csoportokban a viselkedést együttműködőbbnek, kényelmesebbnek, barátságosabbnak, aktívabbnak, lelkesebbnek és figyelmesebbnek értékelték

– írták a tanulmány szerzői, akik a Central Michigan University pszichológiai tanszékén dolgoznak.

4. Csökkenti a stresszt

charlesdeluvio/Unsplash

Egy másik, a PLOS ONE folyóiratban idén év elején megjelent tanulmány szerint a kutyák a szagok alapján meg tudják állapítani, hogy az emberek stresszesek-e. Más tanulmányok pedig azt mutatták, hogy az új háziállat-tulajdonosok kevesebb egészségügyi problémával küzdenek, és lényegesen több mozgást vállalnak, mint azok, akiknek nincs háziállatuk.

Az eredmények bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a háziállattartás pozitív hatással lehet az emberi egészségre és viselkedésre, és hogy ezek a hatások bizonyos esetekben viszonylag hosszú távúak

– írta James Serpell, az angliai Cambridge-i Egyetem klinikai állatorvosi tanszékének munkatársa.

5. Jobb általános egészségi állapot

Végül egy 10 969 ember bevonásával végzett német és osztrák longitudinális vizsgálat megállapította, hogy a háziállattal rendelkező emberek „a legegészségesebb csoportba tartoznak", és „azok, akiknek már nincs háziállatuk, vagy soha nem volt, kevésbé egészségesek".

Talán a legérdekesebb az, hogy a tanulmány szerint „a háziállat-tulajdonosok évente körülbelül 15 százalékkal kevesebbet járnak orvoshoz, mint akik nem rendelkeznek kiskedvenccel ", de a kutatók szerint nem egyszerűen arról van szó, hogy az egyébként is egészséges emberek nagyobb valószínűséggel tartanak kutyát vagy macskát, hanem arról, hogy azok, akiknek van háziállatuk, egészségesebbek lesznek.

Forrás: Inc.com


A figyelmetekbe ajánljuk