kutya
Shutterstock

A legtöbb gazdinak fel sem tűnik, pedig a kutyák is lehetnek demensek – ezek a tünetek

Ugyan az időskori elbutulást általában az emberhez kötik, a kutyáknál is ugyanúgy jelen van. Sajnos kedvenceinknél nehezebb a tüneteket beazonosítani, de azért van néhány egyértelmű jel.

Hasonlóan az Alzheimer-kórhoz, a kutyáknál is kialakulhat demencia, amely viselkedési, kognitív és egyéb változásokkal is járhat. A demencia veszélye főként a nyolc év feletti kutyákat veszélyezteti, de nem ritka, hogy hatéves kor körül is előfordul – írja a ZME Science.

Hogy az időskori elbutulás pontosan milyen gyakran fordulhat elő a kutyáknál, azt több okból is nehezebb megmondani: egyrészt a gazdik hajlamosak azt hinni, hogy a jelenség az öregedéssel jár együtt, másrészt az állatorvosok is nehezen diagnosztizálják, mivel a kutyákra nincsenek olyan tesztek, amelyekből biztosan diagnosztizálható a demencia.

Van azonban néhány olyan tünet, amelyet a gazdák is könnyen észrevehetnek.

A demenciában szenvedő kutyák gyakran eltévedhetnek a saját kertjükben vagy otthonukban. Az sem ritka, hogy bútorok mögé szorulnak vagy a szoba sarkaiba, mert elfelejtik, hogy hátrafelé is tudnak menni.

Az emberekkel és más háziállatokkal való interakciója is megváltozhat: előfordulhat, hogy kevesebb vagy éppen több szeretetet kérnek gazdáiktól, mint korábban, vagy dühbe jönnek egy másik kutya láttán, akivel korábban még jól megvoltak egy háztartásban.

Ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is előfordulhat, hogy elfelejtik azokat az arcokat, amelyeket egész életükben ismertek.

Shutterstock

Napközben is többet aludhatnak, ami miatt többet vannak fent éjszaka. De demenciára utalhat a céltalan járkálás és ugatás is.

A szobatisztaságot is elfelejthetik, de más, addig megszokott, viselkedési mintát is elfelejthetnek. Az aktivitásuk a legkülönbözőbb lehet: a teljes lustaságtól egészen a hiperaktivitásig terjedhet. Emellett a kutya szorongóbbá válhat, könnyen megijedhet olyan dolgoktól, amelyek korábban soha nem zavarták.

Mit lehet tenni?

Ugyan vannak olyan gyógyszerek, amelyek segíthetnek csökkenteni a demencia tüneteit, 100%-os gyógymod sajnos nincs jelenleg.

A szakértők szerint a legjobb megoldás, ha csökkentjük a betegség kockázatát. Egy kutatásban több mint 15 ezer kutya adatait gyűjtötték össze. A kutatók két felmérés kitöltésére kérték a kutyatulajdonosokat. Az egyik a kutyákról, egészségi állapotukról és fizikai aktivitásukról kérdezett, a második a kutyák kognitív funkcióit értékelte.


A kutyák mintegy 1,4 százalékáról derült ki, hogy kognitív diszfunkciója van

A tíz évnél idősebb kutyáknál minden további életév több mint 50%-kal növelte a demencia kialakulásának kockázatát. A kevésbé aktív kutyák csaknem 6,5-szer nagyobb valószínűséggel szenvedtek demenciában, mint a jelentősen aktív kutyák.

Ez azt is jelenthetné, hogy a rendszeres testmozgás csökkenti a demencia kockázatát, de érdemes kiemelni: a demens kutyák kevésbé lehetnek aktívan. Ettől függetlenül több kutatás is bizonyította már az embereknél is, hogy a testmozgás csökkenti a demencia kockázatát, így mindenképpen érdemes aktívan tartani kedvenceinket.


A figyelmetekbe ajánljuk