Kiderült, hogy az emberekre is átterjedő betegségeket hordozó állatoknak kedveznek legjobban a nagy városok, illetve a természettől elhódított területek. Ezek az állatok ugyanis a legellenállóbbak a környezetükre történő emberi beavatkozásokkal szemben.

Egy új kutatás arra az eredményre jutott, hogy a városok terjeszkedése, továbbá a vadállatok által lakott területek farmokká, gazdaságokká alakítása azoknak az állatoknak kedveznek, amelyek emberre is veszélyes betegségeket hordozhatnak. Mindezzel párhuzamosan pedig visszaszorulnak, illetve kihalnak azok az állatok, amik ilyen szempontból teljesen veszélytelenek az emberre nézve.

Ezek az egyedek ugyanis nehezebben alkalmazkodnak a környezetük változására, szemben például a rágcsálókkal és a madarakkal – gondolhatunk például a patkányokra vagy a galambokra, amik tökéletesen alkalmazkodtak a nagy városokhoz és egyben kifejezetten sok veszélyes betegséget is hordozhatnak.

A friss tanulmányhoz egyébként összesen 184 más kutatás adatait vették alapul, amikben összesen 7000 állatfajt vizsgáltak, ezek közül pedig 376 olyan állatot, amiről tudott, hogy hordoznak magukban emberre is ártalmas kórokozót. Egy másik következtetése a kutatóknak az volt, hogy a tendenciák alapján négy újonnan megjelenő, emberre is ártalmas vírusból három állatokról terjed tovább – írja a BBC.


Friss

Unsplash/Myke Simon

Eltávolították Csehország utolsó telefonfülkéjét

Már véglegesen a múlté a nyilvános telefonállomások kora Csehországban.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Long Island Iced Tea – a koktél, amit muszáj elkészítened otthon!

A Long Island Iced Tea-nek elnevezése becsapós lehet, hiszen nem egy jeges teáról beszélünk, hanem egy teát egyáltalán nem tartalmazó, igen magas alkoholtartalmú koktélról.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk