fekete varjú maszatos szájjal
Még annál is okosabbak, mint eddig gondoltuk!


A varjúfélék, beleértve a szarkákat, szajkókat, nucifragákat és hollókat, sokkal okosabb, mint a legtöbb állat. A varjak intelligenciája simán felveszi a versenyt például a legokosabb emlős rokonságunkkal is. Képesek eszközöket használni céljuk eléréséhez, felismernek arcokat, ajándékokat hagynak azoknak, akiket kedvelnek, sőt még akár más, veszélybe került állatokat is megmentenek időnként. Most egy új kutatás eredménye alapján még annál is többre képesek, mint azt gondoltuk.

Az emberekhez hasonlóan nekik is van ugyanis agykérgük, ami közel másfél milliárd neuront tárol, bár nem olyan rétegzett az övéké, mint a miénk. Egy kísérletnek vetettek alá varjakat, amiben piros és kék villanó fényekkel tesztelték őket. Néha villant az egyik, néha a másik, néha mindkettő, néha pedig egyik sem, ezzel biztosítva, hogy az állat nem szokja meg a ritmusát a dolognak és cselekszik ösztönből és megszokásból. Mindeközben pedig monitorozták a neuronjaik működését.

A kísérlet arra a megállapításra jutott, hogy a varjak képesek gondolkodni cselekvés előtt. Amikor például nem volt fény, az állat mondhatni megállt végig gondolni mindazt, amit látott, hogy ez alapján hozzon döntést, ilyenkor az agyműködésük is intenzívebb volt, mint amikor csak az egyik fény villant fel – írja a BigThink.

A figyelmetekbe ajánljuk