angolna az űrben

Régi, szép idők: Angliában egykor angolnával is fizethettünk lakbért

A középkori Angliában finoman szólva is népszerű állat volt az angolna. Ez olyannyira igaz, hogy még az adózási törvényeket is befolyásolták.
Dr. John Wyatt Greenlee középkori történelemből szerezte doktori címét. A történész egészen különleges dologra specializálódott, tanulmányainak célkeresztjében ugyanis az angolnák voltak. A középkori Angliában ugyanis nagyon fontos gazdasági szerepük volt ezeknek az állatoknak. Az emberek ették, kereskedtek velük, sőt lakbért és adót is fizettek velük.

Az albérletárak nagyjából 25-50 angolnától kezdve egészen 60 ezer angolnáig is terjedhettek. Hogy némi képet kapjunk a korai árfolyamról, ha akkor lett volna Netflix és elő akart volna fizetni rá, átszámolva nagyjából 150-300 angolnába került volna neki. Ugyanakkor népszerűbb fizetőeszköz volt időnként, mint a pénz. Volt idő, amikor a főbérlők több angolnát szedtek be, mint pénzt.

Még a törvényhozást is befolyásolták, II. Richárd például azért engedett az adókból 1392-ben, hogy több angolna legyen Londonban a tengerentúlról.

Érdekes egyébként, hogy míg az angolok ennyire rajongtak a vízi állatért, addig a szomszédos írek valósággal rettegtek tőlük. Még külön nevük is volt azokra, amik nagyobbra nőttek, mitikus embergyilkos lényként tekintve rájuk.

(Forrás: BoingBoing)

A figyelmetekbe ajánljuk