nöstény hiúz pók

Szabad szemmel felfoghatatlan mikrofotókon a természet csodái

Olyan fotókat mutatunk, amit valószínűleg laikusként soha nem csodálhatnánk meg. A különböző fénymikroszkópos eljárások segítségével viszont a legapróbb részleteket is felfedezhetjük, amire szabad szemmel nem lenne lehetőségünk.

Tudjuk, hogy a vadonban készült állat- vagy természetfotók lélegzetelállítóak tudnak lenni. Rengeteg ilyet láttunk már, és általában mindenki, ha a természetfotózás szóra gondol, akkor az ehhez hasonló, hatalmas képek jutnak eszébe. Pedig létezik a műfajnak egy teljesen ellentétes formája is:

szabad szemmel nem látható csodákat mikroszkóp segítségével megörökíteni.

És ebből a Nikon 1975 óta minden évben versenyt is hirdet Nikon's Small World címen. A Fotomikrográfiai Verseny mindenki számára nyitott, aki érdeklődik a mikroszkópia és a fotózás iránt - írja a Nikon. A 2020-as verseny győztesei egy hét múlva lesznek nyilvánosak, de egy kis kedvcsinálónak összeszedtük a 2019-es év első tíz helyezettjét:

10. hely - BPAE sejtek a mitózis telofázisos stádiumában

A Nikon's Small World oldalán egyébkén böngészhetünk egészen az 1975-ös nyertesekig is. Érdemes megnézni őket, mennyit fejlődött azóta a mikrofényképezés


A figyelmetekbe ajánljuk