San Siro stadion átalakítási terve
Egészen látványos és kreatív tervvel állt elő egy firenzei tervező a milánói San Siro stadion átépítésére. Nem kéne lebontani hozzá teljesen az arénát, lenne benne vízgyűjtő, kutatóközpont és múzeum is.

A tervek szerint a 2026-os téli olimpia után lebontják a milánói Giuseppe Meazza futballstadion, ismertebb nevén a San Siro, ami 1926-ban épült. Ennek oka, hogy a város két rivális csapata, az Inter és az AC Milan közös új stadiont épít mellé, ami a tervek szerint 2023-ra fog elkészülni.

Egyelőre még nem dőlt el, hogy a bontás után mivé alakul a legendás stadion, Angelo Renna építész egy egészen látványos tervet nyújtott be az átépítésére – számolt be róla a DesignBoom.

Citrusfák és egy múzeum állítana emléket a koronavírus áldozatainak

Angelo Renna

Az építész a koronavírus-járvány áldozataira emlékeztető látványos emlékművé alakítaná át az arénát, ehhez pedig teljesen lebontani sem kellene, csak picit átépíteni. Harmincötezer ciprusfával építené körbe a pályát, ami a vírusban elhunyt harmincötezer olasz áldozatot szimbolizálná, a ciprusfa ugyanis a halhatatlanság és a halál utáni élet szimbóluma, emiatt megtalálható számtalan mediterrán temetőben is, ráadásul számtalan állatnak is otthont biztosít.

A stadion belső tereiből Renna terve szerint a járvány áldozatainak szentelt múzeum mellett kutatóközpont és műterem alakulna kutatók és diákok számára egyaránt. A tetőt lebontanák, hogy a természetes fény elérje a lelátó helyére szánt fákat és a pálya gyepét egyaránt. Emellett vízgyűjtő csatornák is helyet kapnának az épületben, erősebb esőzéseknél a víz egy része pedig visszafolyna az épület növényzetére, segítve a környék biodiverzitását.


A figyelmetekbe ajánljuk