cica
Shutterstock

Úgy tűnik, intelligensebbek a macskások a kutyatartóknál

Messzemenő következtetéseket persze nem érdemes levonni, de a macskatartók megveregethetik a saját vállukat.

Egy tanulmány szerint a „macskás emberek" intelligensebbek lehetnek, mint a kutyatartók, számol be a kutatásról az IFLScience.

Ráadásul az amerikai Floridai Egyetem, a Carroll Egyetem és a Marquette Egyetem pszichológus hallgatói által készített tanulmány szerint a macskások általánosságban „kreatívabb, függetlenebb és lázadóbb" személyek.

Az eredmények egy 2017-ben közzétett tanulmányból származnak, ahol összegyűjtöttek 418 egyetemi hallgatót, akik kutyás vagy macskás csoportokra oszlottak, majd részletes kérdőívet adtak nekik, amelyben a kutatók a személyiségjegyeiket kutatták.

Külön érdekesség, hogy a résztvevők közül 352-en vallották magukat kutyás embernek, és mindössze 66-an mondták azt, hogy a macskákat részesítik előnyben.

A tesztek alapján kiderült, hogy a macskások jobb érvelési képességgel és magasabb általános intelligenciával rendelkeztek, emellett önállóbbak, nyitottabbak és absztraktabb gondolkodásúak voltak. A kutyások ezzel szemben extrovertáltabbak, szabálykövetőbbek és befogadóbbak voltak.

A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy a macskás személyek félénkebbek és magányosabbak, ugyanakkor kreatívak, szentimentálisak, függetlennek és önellátók. Ezzel szemben a kutyás emberek földhözragadtabbak, pragmatikusabbak és kötelességtudóbbak, de melegszívű, társaságkedvelő emberek.

A kutatók a kreativitást külön kiemelték, ami a macskatartók fő ismérve lehet:

A kreatív és a macskás emberek személyiségprofilja feltűnően hasonló, ami arra utalhat, hogy a kreatívnak tartott emberek hajlamosak arra, hogy a macskákat részesítsék előnyben háziállatuk kiválasztásakor

– írták a szerzők.


A figyelmetekbe ajánljuk