polydaktil macska
Fotó: Profimédia

7 híres macska, aki a történelem folyásába is beavatkozott

A macskák a legnépszerűbb háziállatok világszerte. Már több mint 100 ezer éve társaink: az ókori Egyiptomban isteni és istennői státuszt élveztek, a római katonák pedig a patkányok távoltartása érdekében az élelmiszer-ellátás védelmezőinek tekintették őket.



Népszerűségük egyik fő oka, hogy viszonylag függetlenek, könnyen tarthatók és alacsonyak a tartási költségeik. Bár ma már a macskák isten és istennő státuszból egyszerű halandó háziállatokká váltak, továbbra is elvarázsolnak minket. Nem meglepő, hogy sokuk történelmi személyiséggé vált. Az alábbiakban tíz olyan macska következik, amely szó szerint bekerült a történelemkönyvekbe.

1. Hemingway és az ő polydaktil macskái

A floridai Key Westben található Ernest Hemingway Otthon és Múzeumban több mint 40 macska tanyázik, nem is akármilyenek.

Nem elég, hogy a híres író otthonában laktak, a legtöbbjük egy genetikai rendellenességgel is rendelkezett, amelyet polydaktíliának neveznek − azaz ötnél több ujjperc van a mellső mancsukon −, és amely egy domináns génből öröklődik.

A tengerészek „kesztyűs macskáknak" nevezték őket, mivel úgy vélték, hogy a viharos tengeren jobban tudnak egyensúlyozni. Egy Stanley Dexter nevű tengerészkapitány volt az, aki az 1930-as években az első polydaktil cicát, Hófehérkét odaajándékozta Hemingwaynek. Hófehérke hatujjú utódai aztán benépesítették Key West kis szigetét.

Hemingway macskáiról itt írtunk bővebben: Ismerd meg Hemingway macskáit!

​2. „Elsüllyeszthetetlen” Sam

Georgina Shaw Baker festm\u00e9nye Unsinkable Samr\u0151l

Georgina Shaw Baker festménye Unsinkable Samről

Kép: Wikimedia Commons

A macska eredeti neve ismeretlen, mivel a Bismarck − a náci Németország haditengerészetének csatahajója, mely az otthona volt −1941. május 18-án elsüllyedt az Atlanti-óceánban.

Egy deszkán lebegve találta meg a HMS Cossack brit romboló, ahol az Oscar nevet kapta − a nemzetközi jelkódexben az „O" betű a „fedélzetre szállt emberre" utal.

Oscar 1941. október 24-ig szolgált a Cossack fedélzetén, amikor az U-563 német tengeralattjáró torpedója súlyosan megrongálta azt. A legénységet áthelyezték a HMS Legionra, azonban a hajó október 27-én elsüllyedt. Oscar ezt a támadást is túlélte, és Gibraltárban partra szállították. Ekkor kapta az „Unsinkable Sam", azaz Elsüllyeszthetetlen Sam nevet, és átkerült a HMS Ark Royal repülőgép-hordozóra. A balszerencse azonban követte Samet, és 1941. november 14-én az Ark Royalt is megtorpedózták. Samet ismét egy úszó deszkába kapaszkodva találták meg, és egy motorcsónak mentette ki. Végül a kis túlélő a gibraltári kormányzó irodájában kötött ki, ahol nyugdíjazták a tengeri szolgálatból. Élete hátralévő idejét egy belfasti tengerészotthonban töltötte, innen lépett 1955-ben az örök vadászmezőkre.

​3. Lincoln elnök és szeretett macskái

Amikor a First Lady Mary Todd Lincolnt megkérdezték, hogy férjének, az Egyesült Államok elnökének van-e valamilyen hobbija, annyit válaszolt: „macskák". Az elnök pénzügyminisztere, Mansell B. Fields ezt írta visszaemlékezéseiben:

Szerette a néma állatokat, különösen a macskákat. Láttam, hogy egy órán át simogatott egyet. A tehetetlenség és a szenvedés megérintette, ha közvetlenül az érzékeire hatottak.

Lincoln két cicát kapott ajándékba William Seward külügyminisztertől, Tabbyt és Dixie-t, akiket teljesen elkényeztetett. Állítólag egy hivatalos vacsora során a Fehér Házban Tabbyt egy aranykanállal etette, és azt mondta zavart feleségének:

Ha az aranyvilla elég jó volt James Buchanan korábbi elnöknek, akkor azt hiszem, Tabbynek is elég jó.

Lincoln elnök híres volt arról, hogy megállás nélkül beszélgetett a macskáival, néha egy egész félórán keresztül.

​4. Cream Puff: a valaha élt legöregebb macska

Az 1967. augusztus 3-án született Cream Puff 2005. augusztus 6-ig, összesen 38 évig és 3 napig élt, és a 2010-es Guinness Rekordok Könyvébe a valaha élt legidősebb macskaként került be. Creme Puff étrendje száraz macskatápból, brokkoliból, tojásból, pulykából, szalonnából és tejszínes kávéból állt.

Kétnaponta kapott egy szemcseppnyi vörösbort is, amelyről gazdája, a texasi Austinban élő Jake Perry azt állította, hogy segít a macska keringésén.

A macska emellett természetfilmeket nézett a garázs-moziban, amelyet gazdija épített, és aktívan mozgott a dzsungel tornapálya stílusú macskajátszóházban.

Ha tovább olvasnál az idős macskákról: Még ma is élhet a legöregebb macska a világon

​5. Casper, a buszozó macska

Az angliai Devon déli partján fekvő Plymouth kikötővárosában élt Casper. Susan Finden 2002-ben fogadta örökbe Morse névvel, örökbefogadása után azonban átnevezte, mikor észrevette, hogy folyton eltűnik. Így lett a cica Casper, mint a barátságos szellem. Független és elszánt macska volt, gyakran elkóborolt, majd órákkal később tért vissza. Nem félt az emberektől és a forgalomtól, sőt, kifejezetten szeretett a nagy járművek közelében lenni. De irodaházak, orvosi rendelők, és gyógyszertárak gyakori vendégeként is feltűnt.

Susan 3 év után jött rá, hogy amíg ő dolgozik Casper buszozik: a buszsofőrök elmesélték neki, hogy Casper udvariasan beáll a többi utassal együtt a lakhelyéhez legközelebbi buszmegállóba, felpattan a járműre, és elfoglalja a kedvenc helyét.

Bemegy a városközpontba, majd vissza a buszmegállóba. A sofőrök és az utasok annyira megkedvelték, hogy alkalmazkodtak szélsőséges, de szórakoztató viselkedéséhez. 2010. január 14-én azonban Caspert elütötte egy taxi, miközben átkelt az utcán. A sofőr nem állt meg, hogy segítsen neki, így belehalt sérüléseibe.

​6. Zokni Clinton

Socks

Socks

Fotó: Wikimedia Commons

Socks-ot, azaz Zoknit 1991-ben fogadták örökbe Clintonék, és karrierje hamar felívelt: 1993. január 20-án az Egyesült Államok első macskájának pozíciójába emelkedett. Socks többek között iskolákat és kórházakat látogatott a First Family tagjainak kíséretében; a Fehér Ház gyepén tartott húsvéti tojásvadászatokra volt hivatalos; biztosította, hogy a Fehér Ház sajtótájékoztató termében a pulpitus biztonságos legyen, a mikrofonok megfelelően működjenek; és időnként a First Lady ölében ült. 1997-ben csatlakozott hozzá Buddy, a labrador retriever, az Ovális Irodában lévő irodaterületét ekkor áthelyezték a sajtótitkárságra. A Fehér Ház közeli megfigyelői szerint Socks és Buddy kapcsolata nem volt szívélyes. Egy alkalommal Bill Clinton állítólag azt mondta:

Jobban boldogultam a palesztinokkal és az izraeliekkel, mint Socks-szal és Buddyval.

A kettőjük közötti ellentét elég súlyos volt ahhoz, hogy amikor Clintonék 2001-ben elhagyták a Fehér Házat, Socksot Betty Currie, Clinton személyi titkára gondjaira bízták.

​7. Az első asztromacska

Felicette a m\u00e9rlegen 1963-ban, miel\u0151tt kiv\u00e1lasztott\u00e1k az \u0171rrep\u00fcl\u00e9sre

Felicette a mérlegen 1963-ban, mielőtt kiválasztották az űrrepülésre

Fotó: Profimédia

Amikor Felix, az eredeti „asztromacska", akit a Centre National d'Etudes Spatiales (Nemzeti Űrkutatási Központ) megbízott azzal, hogy menjen a világűrbe, megfázott és eltűnt, Felicette, a párizsi utcai macska bátran beugrott a helyére. Mindez 1963. október 18-án történt, az algériai Szahara sivatagi rakétabázisról kilőtt, folyékony üzemanyaggal működő francia Véronique AG1 rakéta indításának napján.

A 15 perces repülés során Felicette 209 kilométeres magasságot ért el, majd biztonságosan visszatért a Földre.

Leszállása után hősnőnk, Felicette agyhullámteszteknek vetette alá magát a Légiközlekedési és Orvosi Kutatási Oktatási Központban (CERMA), melyeken mind megfelelt. Sajnos elaltatták, hogy a koponyájába ültetett szondákat tanulmányozhassák. 2020-ban bronzszobrot állítottak Felicette-nek a Strasbourg-i Nemzetközi Űregyetemen. Felicette az egyetlen macska, amely valaha is járt a Föld légkörén kívül és onnan élve tért vissza.

A figyelmetekbe ajánljuk