cirmos macska

Így tudunk a macskákkal beszélgetni a tudósok szerint

A macskák kissé távolságtartóak, különösen a kutyákhoz képest. Ha pedig úgy gondolod, hogy a cicáddal kicsit nehezebben tudod ki alakítani a kötödést, van egy megoldás.


A kutatások azt mutatják, hogy a macskákkal való kommunikáció valójában nem is olyan nehéz. Csak többet kell mosolyogni rájuk. Igaz nem emberi módon, fogakat mutogatva, hanem macskásan: összehúzott szemmel és lassan pislogva.

Ez is érdekelhet: Ne is reménykedj, ha az ismerősöd macskájához szólnál – nem fogja érdekelni

Egy 2020-ban közzétett tanulmányban a tudósok megfigyelték a macska-ember interakciókat, és meg tudták erősíteni, hogy a lassú pislogás arra készteti a macskákat, hogy közeledjenek és fogékonyak legyenek az emberre.

Olyan emberként, aki egyszerre tanulmányozta az állatok viselkedését és macskatulajdonos is, nagyszerű, hogy megmutathatjuk, hogy a macskák és az emberek képesek ilyen módon kommunikálni. Ez olyasmi, amit sok macskatulajdonos már korábban is sejthetett, ezért izgalmas, hogy konkrét bizonyítékot találtunk rá

–magyarázta Karen McComb pszichológus, az angliai Sussexi Egyetem munkatársa a tanulmány eredményeinek közzétételekor.

Ha töltöttél már időt macskák közelében, valószínűleg láttad már a részben csukott szemű arckifejezésüket, amelyet lassú pislogás kísér. Ez hasonló ahhoz, ahogyan az emberi szemek mosolygáskor összeszűkülnek, és általában akkor fordul elő, amikor a cica nyugodt és elégedett. Ezt a gesztikulációt egyfajta macskamosolyként értelmezik.

A macskatulajdonosoktól származó anekdotikus bizonyítékok pedig arra utaltak, hogy az emberek valóban képesek lemásolni ezt a arckifejezést, hogy a macskáknak azt kommunikálják, barátságosak és nyitottak vagyunk az interakcióra. A tanulmányban tehát egy pszichológusokból álló csapat két kísérletet tervezett annak megállapítására, hogy a macskák másképp viselkednek-e a lassan pislogó emberekkel szemben vagy sem.

Az első kísérletben a gazdák lassan pislogtak 21 macskára 14 különböző háztartásból. Miután a cicák kényelmesen elhelyezkedtek, a gazdikat arra utasították, hogy üljenek le egy méterre tőlük, és lassan pislogjanak, amikor a macskák rájuk néznek.

Kamerák rögzítették mind a gazdik, mind pedig a macskák arcát. Az eredményeket végül összehasonlították azzal, ahogy a macskák emberi ráhatás nélkül pislogtak.

A vizsgálat azt mutatta, hogy a macskák nagyobb valószínűséggel pislognak lassabban a gazdájukra, miután az emberük lassan pislogott rájuk, mint az interakció nélküli állapotban.

A második kísérletben nyolc különböző háztartásból származó macskák vettek részt. Ezúttal nem a gazdik pislogtak, hanem a kutatók, akiknek korábban nem volt kapcsolatuk velük. Az állatokról előte olyan felvételeket is készítettek, amin az emberek nem néztek rájuk, értelemszerűen, hogy ebben az esetben is legyen összehasonlítási alap.

A kutatók tehát ugyanazt a lassú pislogási folyamatot végezték el, mint az első kísérletben, kiegészítve a macska felé nyújtott kézzel. A kísérletből pedig kiderült, hogy a macskák nem csak nagyobb valószínűséggel pislogtak vissza, hanem nagyobb valószínűséggel közeledtek az ember kezéhez, miután az már pislogott.

Ez a tanulmány az első, amely kísérletileg vizsgálja a lassú pislogás szerepét a macska-ember kommunikációban. És ez olyasmi, amit bárki kipróbálhat a saját macskájával otthon, vagy olyan macskákkal, amelyekkel az utcán találkozik. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy fokozd a macskákkal való kötődést. Próbáld meg összeszűkíteni a szemedet rájuk, mintha nyugodtan mosolyognál, majd csukd be a szemed néhány másodpercre. Meglátod, ők maguk is ugyanígy reagálnak majd, és egyfajta beszélgetésbe kezdhetsz

– mondta McComb.

(Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk