agresszív kutya
Shutterstock

Sok oka lehet annak, hogy egy kutya agresszív, az egyik pont te vagy

Egy 665 házikutyán végzett új tanulmány arra a következtetésekre jutott, hogy a kutya fajtáján kívül vannak olyan tényezők, amelyek jóval erősebben befolyásolják a kutyák „problémás” viselkedését. Az eredmények nem feltétlen meglepetések, hiszen több kutatás is bebizonyította már, hogy a viselkedés többnyire az állat és környezete közötti interakcióból fakad, ami most újabb megerősítést nyert.

A környezet és a tulajdonos-állat kapcsolat, valamint a morfológia mind olyan tényezők, amelyek befolyásolják, hogy a háziállatok hogyan lépnek kapcsolatba velünk, és mi hogyan lépünk kapcsolatba velük

– magyarázta Briseida de Resende, a São Paulo-i Egyetem etológusa a ScienceAlert cikkében.

Ez is érdekelhet: Tudod, hogy miért szeretik annyira a kutyák a fenékvakarást?

A mostani kutatásból kiderült, hogy azok a kutyák, akikkel a gazdik játszanak és rendszeresen sétáltatják őket, nagyobb valószínűséggel voltak kevésbé agresszívak a gazdákkal és az idegenekkel szemben. De a kutya képzése is erős indikátornak számított.

Érdekesség viszont, hogy a kutyák kevésbé voltak agresszívak az idegenekkel, ha a gazdájuk nő volt – női gazda esetében az agresszió valószínűsége 73 százalékkal csökkent. De a kutya neme is szerepet játszott: 40 százalékkal kisebb volt a valószínűsége annak, hogy a szuka kutyák agresszívek lesznek a tulajdonosokkal szemben, mint a kan kutyák.

Hozzá kell tenni, hogy egyes fizikai tulajdonságok is összefüggéseket mutattak az agresszióval kapcsolatban, ami. Az „egészségtelenül rövid orral rendelkező kutyák", az úgynevezett brachycephalic fajták 79 százalékkal nagyobb valószínűséggel mutattak agressziót a gazdáikkal szemben.

Emellett a magasság és a súly csökkenésével a nemkívánatos viselkedések, köztük a nem szociális félelem , a figyelemfelkeltő viselkedés és a hiperaktivitás is nőtt, ahogy azt korábbi tanulmányok is már kimutatták.

A kutatók azonban kiemelték, hogy a felsorolt tényezőknek a kombinációja volt a legjobb előrejelző az agresszivitásban, és nem pedig csak egyetlen testjellemző vagy környezeti tényező indokolta az agresszivitást. Hangsúlyozták: az agresszió minden állat számára a kommunikáció természetes formája, és mint minden viselkedés, ez is összetett.

Ahelyett, hogy az agressziót egyetlen, a fajra vagy bizonyos fajtákra jellemző tényezőhöz határoznánk meg, eredményeink megerősítik, hogy az egyéni viselkedés a kutyák egyedi genetikájával, fiziológiájával, élettapasztalataival és környezeti kontextusával kombinálva hogyan hat egymásra a fejlődés során a megfigyelt kifejezési mintázatok kialakulásában

– zárják a tanulmányukat a szerzők.


A figyelmetekbe ajánljuk