Egy cirmos macska néz a kamerába

Pszichopata a macskád? Ez a teszt megmondja

Tudósok kifejlesztettek egy nem mindennapi kérdőívet annak megállapítására, hogy a macskád pszichopata-e.

Pontosan mit gondol a macskád? A tudósok kidolgoztak egy kérdőívet, amelyből megtudhatod, hogy szőrös kis barátod hol helyezkedik el a pszichopátia úgynevezett triarchikus modelljében.

A modell a merészség, az aljasság és a gátlástalanság szintjét vizsgálja az általános pszichopata tendenciák felmérése érdekében. A tesztet általában emberekre alkalmazzák, itt azonban macskák kerülnek a fókuszba.

Miután a gazdi kitöltötte a kérdőívet – amelyet ITT találsz meg –, megkapja az úgynevezett CAT-Tri+ mérőszámot, amely a háziállat pszichopátia szintjét mutatja. A csapat azt reméli, hogy ennek a pontszámnak az ismeretében javulhat az ember és a macska kapcsolata.

A macskáink és a személyiségük közötti különbségek inspiráltak minket arra, hogy belevágjunk ebbe a kutatásba

– mondta Rebecca Evans pszichológus, az angliai Liverpooli Egyetem munkatársa a Motherboardnak.

A kérdőív arról kér információt, hogy a macska mennyire kalandvágyó a felfedezőútjai során, hogyan reagál a veszélyre, hogyan reagál más macskákra, szüksége van-e állandó ingerekre, és mennyire tartja be a házirendet.

A kapcsolódó viselkedési formákat – beleértve a hirtelen hangulatváltozásokat, az új emberekkel szembeni agressziót és a simogatásra adott reakciókat – szintén feltérképezik.

A tesztben egyéb, az ember- és a háziállat-ellenességet mérő tényezők is szerepelnek, hogy segítsenek megérteni a macska és a gazdi közötti kapcsolatot.

A teszt összesen 46 válaszból számíthatja ki a macska CAT-Tri+ pszichopátiára vonatkozó pontszámát. Az embereknél a pszichopátiát gyakran az empátia hiánya és a mások manipulálására való hajlam jellemzi – bár a pszichopaták a külvilág számára normálisnak és bájosnak tűnhetnek.

A tanulmány végső célja, hogy jobban megértsük macskáinkat. A bátorság terén magasabb pontszámot elérő macskáknak például előnyös lehet, ha több időt töltenek kaparófákkal vagy akadályok megmászásával.

A nemkívánatos macskákat még mindig gyakran elkergetik vagy menhelyeken hagyják (ahol esetleg elaltatják őket), és a kutatócsoport azt reméli, hogy egy ilyen pszichológiai vizsgálat segíthet azonosítani a macskák nemkívánatos viselkedését, így a gazdik esetleg ennek megfelelően módosíthatják a környezetüket vagy az idomításukat.

A végleges kérdőív kidolgozásához összesen 2042 embert és macskát vontak be a kísérletbe.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk