cica

Egyesek imádják őket, mások pedig pont nem, az viszont biztos, hogy még a tudomány szerint is érdemes macskát tartani.A két etológia (a biológiának az állatok viselkedésével foglalkozó ága – a szerk. ) professzor, Rita Reimers és Dr. Carlo Siracusa a macskák viselkedését vizsgálja. Kutatásaik során a következő eredményekre jutottak:

  • A macskák mindenképpen toleranciára nevelnek

Siracusa szerint a macskák arra tanítanak minket, hogy akkor is szeressünk valakit, ha az adott személyt hibái ellenére nem tudjuk megváltoztatni. Úgy gondolja, a macskák híresen független teremtmények, személyiségükre jellemező jegyeiket nem fogják csak miattunk átalakítani.

  • Segítenek az alvásban
"Mondhatjuk úgy is, hogy beépített alvássegítőhöz jut, aki macskát vesz magához, aki gyengéd álomba dorombolhat bennünket"

– mondja Reimers, aki hozzátette, a dorombolás hangja ugyanis éppúgy képes megnyugtatni az embert, ahogyan a kiscicákat is, amikor az anyjuktól hallják.

Unsplash/Andriyko Podilnyk

  • Nagyszerű társak a hétköznapokban

Ezt talán nem is kell magyaráznunk miért.

  • Élénkítik a gazdaságot

Ha szeretjük a macskákat, költeni is fogunk rájuk. Játékokra, ételre, alomra, fésűre és állatorvosra biztosan szükség lesz, ezek megvásárlásával pedig vállalkozásokat tarthatunk életben.

  • Nincs szükségük sétáltatásra

Ez a lustáknak jó hír, a kevésbe lusták viszont tartsanak kutyát – természetesen a macskák mellett. Ami mindenképp előny, hogy sáros, hideg időben nem kell velük kimozdulni, ha nem akarunk.

  • Kiváló alapot nyújtanak egy beszélgetéshez

A macskák nem véletlenül uralják a közösségi médiát: akármikor nagyszerű témát szolgáltatnak a fecsegéshez. A macskák állandóan csinálnak valami elbűvölőt, észszerűtlent, vicceset vagy megdöbbentőt, amivel kiváló mém alapanyagot képeznek.

  • Jót tesznek az egészségünknek

Ezt persze mindenki érzi, aki macskával él együtt. De a tudomány is alátámasztja: "A macska simogatása oxitocintermeléshez vezet, amitől jól érezzük magunkat", mondja Rita Reimers. A macskatartók élete kevésbé stresszes és a szorongást is könnyebben kezelik. A lábunkhoz tekeredő, szőrös kis lókötők otthonosságot és nyugalmat csempésznek máskülönben oly zaklatott mindennapjainkba, a kevesebb stressz pedig például a szívroham kockázatát is csökkenti - mutat rá végezetül Rita Reimers a házipatika cikkében.

A figyelmetekbe ajánljuk