könyvek

Napjainkban – szerencsére – egyre kevésbé számít tabunak terápiába járni vagy bármilyen más formában segítséget kérni. Ahogy a társadalom egyre nyitottabbá válik a pszichológia tudományára és az önfejlesztésre, úgy egyre több önismereti kötet lepi el a könyvpiacot. Mi most kiválasztottunk ötöt közülük, amelyek segítségével te is elindulhatsz a belső harmóniád megtalálása felé.


1. Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

Jelenkor Kiadó

Életünket örökölt viselkedési minták, lelki sebek, saját és hallomásból szerzett tapasztalatok és megannyi más, akaratunkon kívüli tényező befolyásolja. A transzgenerációs örökség, az öröklött trauma ma már bevett fogalomnak számít a pszichológia tudományában.

Adódik a kérdés: rendelkezünk egyáltalán szabad akarattal?

Meg tudunk szabadulni felmenőinktől örökölt rossz beidegződéseinktől, túl tudjuk magunkat tenni saját kellemetlen tapasztalatainkon?

Legyen szó párkapcsolatról, karrierről, gyermeknevelésről, az örökölt mintázatok életünk minden területére kihatnak. Orvos-Tóth Noémi könyve abban nyújt segítséget, hogy felismerjük ezeket és – amennyiben szükséges – változtassunk rajtuk. A kötet a Jelenkor Kiadó gondozásában jelent meg.

2. Vágyi Petra: Sémáink fogságában

Vágyi Petra: Sémáink fogságában

Libri

Hasonló témát jár körbe Vágyi PetraSémáink fogságában című munkája is. A szerző amellett érvel, hogy viselkedésmintáink már gyermek- és serdülőkorunkban kialakulnak, így nagyon nehéz később azokon változtatnunk. Ezek a sémák olyan mélyen élnek bennünk, hogy egyes ingerek mintha csak egy piros gombot nyomnának be rajtunk – amikor szembejönnek velünk, azonnal előre kiszámítható, sémáinknak megfelelő viselkedésmódot veszünk fel. A könyv a sématerápia módszereivel segít felismernünk saját rossz beidegződéseinket és abban is kapaszkodót nyújt, hogyan szabaduljunk meg azoktól. A kötet a Kulcslyuk Kiadó Kft. gondozásában jelent meg.

Ez is érdekelhet: 5 pszichológiai trükk, hogy leküzdjük a magány érzését

3. Dr. Máté Gábor: A test lázadása

Dr. Máté Gábor: A test lázadása

OpenBooks

Dr. Máté Gábor kanadai-magyar orvos ebben a 2022-es, beszédes címet viselő könyvben azt mutatja be, milyen hatással bír a stressz és a rossz mentális állapot testi egészségünkre.

Noha a keleti orvoslás sosem választotta el élesen egymástól a testi és a lelki egészséget, a nyugati tudomány sokáig szemet hunyt a kettő közötti összefüggésekre.

Máté Gábor könyve segít nekünk abban, hogy feltárjuk és leküzdjük a stressz forrásait, amely számos civilizációs betegség oka is lehet. A kötet az OpenBooks gondozásában jelent meg.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: 5 pszichológiai hatás, amivel valószínűleg te is találkoztál a hétköznapokban

4. Edith Eva Eger: A döntés

Edith Eva Eger: A döntés

OpenBooks

A kassai születésű Edith Eva Eger mindössze tizenhat éves volt, amikor a nácik családjával együtt Auschwitzba hurcolták. Ugyanazon az estén, amikor édesanyját gázkamrába küldték, Edith-et a hírhedt orvos, Joseph Mengele arra kényszerítette, hogy táncoljon a Kék Duna keringőre. Végül túlélte a borzalmakat, később pedig az Egyesült Államokba emigrált. Sokáig küzdött poszttraumás stresszel, aminek hatására pszichológusnak tanult, hogy másoknak segíthessen. A döntés című könyve abban nyújt segítséget, hogyan küzdjünk meg saját démonjainkkal. A kötet az OpenBooks gondozásában jelent meg.

5. Bibók Bea: Ellopott gyermekkor

Bibók Bea: Ellopott gyermekkor

Libri

Sok gyermeket a családi körülmények arra kényszerítik, hogy a kelleténél hamarabb túl nagy felelősséget vállaljon. Ilyenkor felcserélődnek a szerepek, és a gyermeknek a szülő szerepében is helyt kell állnia.

Bibók Bea könyve ezt a jelenséget, vagyis a parentifikációt járja körbe.

Pedig a személyiségfejlődésnek elengedhetetlen része a felhőtlen gyermekkor, az önfeledt játék. Akinek túl hamar túl nagy felelősség szakad a nyakába, attól ellopják gyermekkorát, ennek nyomait pedig egész életében magán viseli majd. Bibók szerint a káros hatások tudatos önfejlesztéssel ellensúlyozhatók. A könyv a Libri gondozásában jelent meg.

A figyelmetekbe ajánljuk