Victor Grayson munkáspárti tüntetés

Victor Grayson

5 történelmi személy, aki nyomtalanul eltűnt

A történelmi személyek többsége teljes életet élhetett vagy köztudott a haláluk oka. Vannak azonban olyanok, akik rejtélyes módon, nyomtalanul eltűntek, és csak találgatni lehet, mi történt velük. A lista közel sem teljes, de mutatunk 5 hírhedt történelmi alakot, akik sosem kerültek elő.

Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg

Getty Images

1944-ben Raoul Wallenberget svéd diplomataként a nácik által megszállt Magyarországra küldték, hogy minél több magyar zsidó megmentésében segítsen. Diplomáciai álcáját felhasználva a zsidónegyedben rendezkedett be, ahol svéd állampolgársági papírokat kezdett osztogatni.

Wallenberg 1945-ig több ezer állampolgársági papírt osztott szét a magyar zsidók között. Emellett svéd tulajdonnak kijelölt épületeket szerzett, hogy minél több embert elszállásolhasson a nácik elől.

Később Magyarország az előrenyomuló szovjetek kezére került, és az USA és a Szovjetunió közötti fokozódó bizalmatlanság, valamint a Svédországgal szembeni ellenséges hangnem odáig vezetett, hogy letartóztatták Wallenberget. Ezután egy moszkvai börtönbe került, majd 1947. július 17-én halottnak nyilvánították.

A svéd feljegyzések azonban arra utalnak, hogy Wallenberg ekkor még életben volt – szemben a szovjet hivatalos állásponttal.

2016-ban Svédország hivatalosan is halottá nyilvánította Wallenberget, de még mindig nem világos, hogy pontosan mi történt vele.

Boston Corbett

Thomas „Boston" Corbett

Getty Images

Abraham Lincoln elnök 1865-ös meggyilkolása után Thomas „Boston" CorbettLincoln bosszúállójaként" szerzett hírnevet. A név arra utal, hogy a közvélemény Corbettnek tulajdonította, hogy lelőtte John Wilkes Booth-t, Lincoln gyilkosát.

Boothnak, miután lelőtte az elnököt, sikerült elmenekülnie a színházból, hogy később a mocsárban rejtőzzön. A tisztviselők azonban hamarosan megtudták hollétét, és a virginiai Port Royal városától nyugatra egy dohánypajtában bekerítették.

Amikor Booth nem volt hajlandó megadni magát, a pajtát felgyújtották, de nem sokkal később egy lövés is eldördült.

Az még mindig tisztázatlan, hogy Booth parancs ellenére lett lelőve, vagy öngyilkosságot követett el. A legtöbb feljegyzés az utóbbira utal, de Corbett, aki a pajtát körülvevő amerikai hadsereg tagja volt, azt állította, hogy ő lőtte le a férfit – a története pedig hamar elterjedt az USA-ban.

Nem sokkal később Corbett kilépett a hadseregből, de a civil élet nem sok jót tartogatott számára. Romló mentális egészsége miatt végül 1887-ben elmegyógyintézetbe került. Egy évvel később azonban megszökött, és Mexikó felé vette az irányt, hogy aztán nyomtalanul eltűnjön.

Louis Le Prince

A Lumiere testvéreket és Thomas Alva Edisont emlegetik leggyakrabban a mozi úttörőjeként. Valójában azonban egy Louis Le Prince nevű francia feltalálóhoz kötik a legelső mozgóképet, amit az angliai Leedsben rögzített.

Le Prince 1888. október 14-én összegyűjtötte családját a leedsi Roundhay kertjében, és egylencsés kamerájával megörökítette, ahogy sétálgatnak. Mielőtt azonban ezt az Egyesült Államokban nagy közönség előtt bemutathatta volna, eltűnt.

1890 szeptemberében, két évvel a találmánya után, két barátjával Franciaországban látogatta meg a bátyját. Ott állítólag a franciaországi Dijonban felszállt egy Párizsba tartó vonatra, de soha többé nem látták.

Eltűnésével kapcsolatban számos elmélet született: természetesen népszerű volt az a pletyka is, hogy riválisa, Edison gyilkolta meg, de sokak szerint becsődölt, ami miatt öngyilkos lett.

Egyik sem bizonyított, és Le Prince-t lényegében kiírták a történelemből.

Heinrich Müller

Balról jobbra: Franz Josef Huber, Arthur Nebe, Heinrich Himmler, Reinhard Heydrich és Heinrich Müller.

Getty Images

1945-ben a szovjetek előrenyomultak Berlin felé, ami – érthető módon – aggodalmat keltett a náci vezetés körében – semmi jóra nem számíthattak. Néhányan közülük, mint Adolf Hitler, öngyilkosságot követtek el, másoknak sikerült megszökniük a Führerbunkerből, de akadtak olyanok is, mint Heinrich Müller, akik egyszerűen eltűntek.

Müller a Gestapo vezetője volt, és döntő szerepet játszott a holokauszt megtervezésében és végrehajtásában. Utoljára egy nappal azután látták a Führerbunkerben, hogy Hitler és felesége, Eva Braun öngyilkos lett. A náci pártban betöltött pozíciója miatt a szövetségesek kiemelt célpontjává vált, de soha nem találták meg.

A szakértők szerint Müller holttestét egy berlini zsidó temetőben lévő tömegsírban temették el. Mivel azonban a zsidó vallási törvények tiltják az exhumálást, az állítást nem lehetett alátámasztani.

Ennek következtében Müller sorsa továbbra is kérdőjel.

Victor Grayson

Victor Grayson

Getty Images

Victor Grayson népszerű brit munkáspárti politikus volt, akkoriban az első szocialista jelölt, aki parlamenti mandátumot szerzett. A hírnevét már 26 évesen megalapozta, amikor váratlanul megnyerte az 1907-es Colne Valley-i időközi választást. A hírnév nem tartott sokáig, mivel hamarosan rejtélyes módon eltűnt, és soha többé nem látták.

Azt lehet tudni, hogy 1920 szeptemberében, hetekkel az eltűnése előtt, Graysont valaki megverte, majd a hónap végén a főbérlője látta, amint két férfival távozott, de akkor már nem tért vissza.

Eltűnése idején Graysonról köztudott volt, hogy olyan kétes emberekkel is kapcsolatban áll, mint Horatio Bottomley, aki ugyan újságíró volt, de egyben közismert csaló is. Egy másik rendszeres látogatója volt a lakásának Maundy Gregory, aki hamis lovagi címeket osztogatott

Ezért is vélik sokan úgy, hogy meggyilkolhatták. Egyesek szerint azonban egyszerűen lefizették, hogy máshol kezdjen új életet.

(Forrás)


A figyelmetekbe ajánljuk